Hlavní obsah
Lidé a společnost

Old Shatterhand u nás: Čechy hrály v životě Karla Maye významnou roli

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: MSchnitzler2000, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Dílo Karla Maye inspiruje dodnes, foto je z Mayova festivalu v Německu

Pro řadu lidí by léto nebylo létem, kdyby se nemohli usadit před televizí s dobrodružstvími Vinnetoua a jeho bílého bratra. Ne všichni ale vědí, že Karel May měl blízký a zajímavý vztah k Čechám.

Článek

Karel May poprvé v Čechách

První zdokumentovaná návštěva Karla Maye byla hodně dramatická a dobrodružná. Rozhodně ale byla dobrodružná trochu jinak, než jak byste čekali od člověka, který se později stylizoval do postavy Old Shatterhanda coby souboru veškerých ctností. Karel May byl totiž v Sasku zatčen za sérii drobných podvodů. Z vězeňského transportu ale v roce 1869 uprchl a před zákonem se snažil ukrýt v Čechách.

Foto: Erwin Raupp, Public domain, via Wikimedia Commons

Spisovatel Karel May

Na svém útěku prošel Cheb, Sokolov a Ústí nad Labem. Poslední „štací“ na jeho cestě byla obec Valkeřice. Tam totiž obrazně řečeno „spadla klec“. Karla Maye přespávajícího ve stodole zde legitimoval četník. Budoucí spisovatel se sice chtěl vyhnout zatčení tím, že si vymyslel historku o tom, že je ve skutečnosti majitel plantáže v Karibiku a jeho jméno je Albín Wadenbach (je vidět, že fantazie Mayovi zkrátka nikdy nechyběla), četníci ale na takovou historku ani náhodou neskočili, May putoval do Saska a do vězení. V něm strávil čtyři roky. Poté se na něj usmálo štěstí, které jej zachránilo od pokračování života na šikmé ploše. A také jej přivedlo opět do Čech, tentokrát ale v úplně jiné roli.

Mayova česká inspirace

Karel May začal v roce 1875 pracovat v drážďanském nakladatelství H. G. Münchmeyer jako redaktor. Tam se seznámil s Franzem Eduardem Krügerem z Ústí nad Labem, jehož otec vlastnil knihkupectví a nakladatelství. Karel May jej minimálně jednou navštívil. Při své návštěvě se také procházel po okolní krajině, tentokráte ale jako turista, ne jako vězeň na útěku. Právě zdejší krajina pro Maye potom tvořila zdroj inspirace a stala se jeho snovým divokým západem (skutečnou Ameriku navštívil až těsně před smrtí).

Román Vánoce a penzion Herzig

Kraj na Maye nepochybně udělal dojem, neboť se sem vrátil ještě jednou. Bylo to v roce 1897 a on byl již slavný a bohatý spisovatel. Na celých pět týdnů se ubytoval v penzionu Herzig (Srdíčko), který stále existuje, můžete se zde nejen ubytovat, ale v místní restauraci si dát také něco dobrého. Mayův pobyt připomíná pamětní deska.

Během pěti týdnů, které v penzionu May strávil, napsat nesmírně zajímavý román Vánoce. Ten patří sice k těm méně známým Mayovým dílům, z mnoha hledisek jde ale o román, který rozhodně stojí za přečtení. Jeho začátek totiž přivede budoucího Old Shatterhanda, tehdy však ještě mladého studenta, do Krušných hor. Prožije tam se svým přítelem dobrodružství. Shodou okolností se potom oba setkají znovu, tentokráte v Americe, přičemž z jednoho mladého studenta se stal nejslavnější zálesák divokého západu…

V románu Vánoce, resp. v jeho první části, vystupuje i několik postav, které měly podle všeho reálné předobrazy. Jednalo se např. o českého hostinského. Román je zajímavý také tím, že má silný náboženský podtext. To se koneckonců týkalo i řady dalších Mayových knih, náboženství se ale s překlady a dalšími vydáními Mayovek pomalu vytrácelo. V tomto ohledu pozdější doba Mayovy rukopisy trochu ohýbala a ohýbá. Ať tak či onak, právě v tomto románu jsou soustředěny Mayovy vzpomínky na Čechy (v dobrém i ve zlém) asi nejznatelněji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz