Hlavní obsah
Lidé a společnost

Prvnímu českému dítěti ze zkumavky bude letos 42 let

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Umělé oplodnění IVF pomohlo nespočtu párů nejen ve světě, ale i u nás

V roce 2010 si ve švédském Stockholmu došel britský profesor Robert G. Edwards pro Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství. Důvodem byl vývoj metody umělého oplodnění.

Článek

První děti ze zkumavky

Edwardsova metoda je označovaná jako IVF a jedná se o proces, při kterém se vajíčko oplodní mužskou spermií mimo ženské tělo, a teprve poté je oplodněné vajíčko přeneseno do dělohy. Na vývoji této metody pracoval profesor Edwards v 70. letech 20. století a dnes se jedná o nejběžnější metodu takzvané asistované reprodukce. Metoda se pak využívá v případě ženských i některých mužských problémů s plodností. V dnešní době se navíc v některých případech provádí oplodnění ve zkumavce s tím, že oplodněné vajíčko je následně vkládáno do dělohy náhradní matky.

První „dítě ze zkumavky“ se narodilo 25. července 1978 a jednalo se o dívku jménem Louise Brownová. Její rodiče byli vybráni jako vhodní kandidáti pro testování metody, neboť budoucí matka Louise nemohla otěhotnět přirozenou cestou z důvodu neprůchodnosti vejcovodů. Žena plod úspěšně donosila a porodila dítě o hmotnosti 2600 gramů, porod byl veden císařským řezem. Dítě bylo podrobně sledováno, avšak nebyla na něm shledána žádná anomálie. Louise Brownová byla zkrátka normální zdravá holčička.

Není bez zajímavosti, že stejným způsobem přišla na svět i sestra Louise, Natalia. Ta si již sice neužívala takové pozornosti jako její sestra, později ale získala jiné prvenství. Byla prvním dítětem ze zkumavky ženského pohlaví, které porodilo své vlastní dítě. To bylo přitom počato přirozenou cestou. Natália tak vyvrátila obavy některých lékařů, že děti vzniklé umělým oplodněním budou samy neplodné. V západní Evropě a ve Spojených Státech se metoda rychle rozšířila a začala být relativně běžně používána. Jak to bylo ale u nás?

IVF v Československu

Lékaři v tehdejším Československu o převratném objevu samozřejmě věděli a velmi brzy se jej pokusili napodobit. Úspěchem korunované snahy jsou pak spojeny především se jménem doktora Ladislava Pilky z centra asistované reprodukce FN Brno. Toto centrum vzniklo v roce 1979, tedy rok po narození Louise Brownové.

Lékaři se v Brně pokusili o první umělé oplodnění v roce 1980. Tento pokus se však nezdařil a žena potratila. První úspěšné umělé oplodnění spadalo do roku 1982. Na rozdíl od britského případu zůstala pacientka v anonymitě a my dnes jméno prvního československého dítěte ze zkumavky neznáme. Důležitější ale je, že víme, že se narodilo 4. listopadu 1982, jednalo se o chlapce, a i on byl zdravý.

Úspěšné IVF oplodnění v Brně bylo prvním nejen v Československu, ale v celém komunistickém bloku. Úspěch prvních pokusů u nás přitom nebyl vůbec zaručený. Na rozdíl od nemocnic ve Velké Británii nebo jinde na západě nemělo Československé zdravotnictví k dispozici celou řadu prostředků, které zvyšují šanci na úspěch. Jednalo se o některé léky, směsi určené pro vybuzení vaječníků, ale i přístroje na kultivaci apod. Vše se vyrábělo svépomocí. Vzpomínalo se např. na to, jak musely sestry ručně pilovat jehly ke stříkačkám, aby dosáhly potřebné špičatosti.

Doktor a později profesor Ladislav Pilka, který zemřel ve věku 81 let v roce 2014 byl za svoji práci oceněn mnoha domácími i zahraničními cenami jak od odborné komunity, tak např. od ministerstva školství.

Závěr

Od narození prvního československého dítěte ze zkumavky uběhne v listopadu 42 let. Louise Brownová zase oslaví za několik dní své 46. narozeniny. Od doby těchto pionýrských pokusů uplynulo již hodně času a dětí ze zkumavky jsou dnes po celém světě miliony, i u nás se počítají na desetitisíce. Na počátku stál ale sen profesora Edwardse, u nás zase sen doktora Pilky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz