Hlavní obsah
Lidé a společnost

Valašsko 1937: vražda četníka odstartovala hon na dva bratry

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Příslušníci četnické stanice ve Vsetíně, 30. léta

Prvorepublikové četnictvo a službu v něm si dnes romantizujeme. Je to logický důsledek toho, že uběhlo hodně času a dnes četníky známe hlavně jako hrdiny seriálů. Realita dokázala být hodně drsná.

Článek

Vražda strážmistra Josefa Knolla

Byl začátek léta roku 1937 a lidé na Valašsku se věnovali svým každodenním radostem i starostem. Nechyběl samozřejmě ani zločin. Když ve středu, 30. června dopoledne přišel na četnickou stanici v obci Hovězí nedaleko Vsetína jistý Jan Koňařík, nevypadalo to ovšem na žádný výrazný zápis do historie kriminalistiky.

Veliteli stanice Adolfu Winklerovi oznámil, že se mu v noci někdo vloupal do sklepa a ukradl mu potraviny. Současně Winklerovi také řekl, kdo to podle jeho názoru byl. Pachateli měli být dva synovci poškozeného Jan a Josef Hrňovi. Velitel Winkler z toho nebyl samozřejmě dvakrát nadšený, neboť vyšetřovat takovou malichernost jako byly ze sklepa ukradené potraviny jistě nepatřilo do jeho představy vzrušující četnické práce. Tím spíše, že se vloupání mělo odehrát v rámci jedné rodiny.

Služba je ale služba a případ bylo třeba vyřešit. Uvedení výtečníci nebyli četníkům úplně neznámí, šlo o místní občasné pytláky a hospodské rváče. Velitel Winkler za nimi proto vyslal dvoučlennou četnickou hlídku ve složení štábní strážmistr Josef Knoll a strážmistr Rudolf Doležal. Doprovázel je ještě obecní strážník Josef Blinka. Tomu však bylo 72 let a těžko s ním bylo možné počítat v případě potyčky. Jeden z četníků měl služební pistoli, druhý potom pušku s nasazeným bodákem.

Hlídka zastihla oba bratry doma. Četníci bohužel nevěděli, že bratři o několik dní dříve uloupili dvě pistole a jsou nyní ozbrojeni. Ve chvíli, kdy chtěl štábní strážmistr Knoll prošacovat Josefa Hrňu, ten okamžitě tasil zbraň a začal střílet. Jednoho četníka, konkrétně Josefa Knolla, vážně zranil a strážmistra Doležala také postřelil. Zatímco Knoll již nebyl schopen se bránit, Doležal se pokusil na Hrňu vrhnout. V tu chvíli zasáhl druhý z bratrů a Doležala znovu postřelil. Oba bratři jej potom odzbrojili. Přesto se ale Doležalovi podařilo i přes zranění z místnosti uprchnout a společně se strážníkem Blinkou se vydali zpátky na stanici vyhlásit poplach. Jeden z bratrů ještě vrazil pro jistotu Josefu Knollovi bodák do krku a tím jej definitivně zabil. Oba bratři poté uprchli do lesů.

Hon na bratry

Velitel Winkler okamžitě informoval své nadřízené a do malého Hovězí se začali sjíždět četnické posily. V následujících dnech se po stopách násilníků vydalo celkem 450 četníků, mnoho služebních psů a o pomoc byla požádána i veřejnost. Odměna za pomoc při dopadení vrahů byla stanovena na 3000 korun.

Po týdenní honičce se 7. července podařilo pátracím oddílům oba bratry dohnat a došlo k přestřelce. Bylo to poblíž obce Mariková na slovenském území. Ani tentokrát četníci bratry nepolapili. Jan Hrňa byl však raněn, a aniž by to četníci věděli, tak spáchal sebevraždu. Jeho tělo bylo však nalezeno až 8. září. Jeho bratr dokázal uniknout a o týden později byl dokonce spatřen poblíž svého domova.

V té době již pravděpodobně věděl, že nemá kam uprchnout, a ačkoliv zatím žije, je jen otázka času, kdy jej četníci definitivně zaženou do kouta. Dne 26. července bylo jeho tělo nalezeno poblíž Hovězí. I on si stejně jako jeho bratr prostřelil hlavu. U jeho těla byl nalezen dopis, ve kterém se přiznává k vraždě četníka. Je ale otázkou, zda nešlo o pokus sejmout vinu z jeho bratra, který byl sice již mrtvý, což ale Josef nevěděl.

Dva vrazi byli tedy mrtví, Josefu Knollovi to již ale nemohlo pomoci. Tento bývalý legionář a otec dvou synů ve věku osm a čtrnáct let zemřel ve věku 42 let. Strážmistr Doležal se ze svých zranění naštěstí dokázal zotavit.

Michal Dlouhý, „Páté přikázání“, Praha 2008

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz