Hlavní obsah
Lidé a společnost

Víkendy za první republiky: kam Pražané vyráželi ve dnech volna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Období první republiky dnes vnímáme jako dobu idylickou a romantickou. Skutečnost byla samozřejmě o dost složitější. Něco by ale idealizované představě odpovídat přece jen mohlo: víkendy v Praze.

Článek

Prvorepubliková Praha a volné neděle

V době první republiky samozřejmě platil šestidenní pracovní týden, na ten pětidenní si museli občané Československa počkat do konce šedesátých let. K jeho zavedení přistoupil tehdejší režim na základě západního trendu. A i tak probíhaly často tzv. pracovní soboty. V době první republiky si mohli lidé o volném víkendu tak, jak jej chápeme dnes, nechat jen zdát. To ale i jinde v Evropě.

Volno bylo tedy o nedělích. A právě v tento den proto Pražané vyráželi za nejrůznější zábavou a odpočinkem. Možností měli opravdu hodně. Když se na ony staré černobílé záběry nedělní Prahy díváme dnes, jen stěží se ubráníme pocitu, že tohle byla ta pravá prvorepubliková idylka. Ještě, než se podíváme na některé z oblíbených kratochvílí Pražanů v době první republiky, upřesníme, že řeč poběží především o konci dvacátých let a o létech třicátých. Přece jen, roky těsně po první světové válce měly k idylce ještě dále.

Výlety do přírody za město

Je vcelku logické, že lidé z města využívali volné neděle k tomu, aby alespoň na krátkou dobu vyrazili do přírody. Nelze nezmínit rozmach trampingu, který si své příznivce nacházel již v posledních letech existence Rakousko-Uherska, právě za první republiky ale prožíval svůj první vrchol (ten druhý byl v době socialismu, ve zcela jiné společenské atmosféře a také z jiných důvodů).

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Pohled na Sázavu. Do okolí mířily každou neděli tisíce trampů

V okolí Prahy existovalo přes tisíc trampských osad, a především mladí lidé do nich vyráželi v sobotu brzy odpoledne, aby v nich prožili dobrodružství inspirovaná westerny románovými a později i filmovými. Motivací byla jistě i možnost alespoň na chvíli hodit za hlavu tehdejší společenské konvence. Místa jako Svatojánské proudy (dnes již zmizelé) mívaly o neděli opravdu hodně návštěvníků. Ale zpět do Prahy.

Příroda v Praze

I když řada lidí vyrážela o neděli mimo Prahu, většina jich ve městě přece jen zůstávala. A nezřídka vyrazili na procházku do některého z pražských parků. Tam se korzovalo, povídalo, odpočívalo… Rodiny s dětmi, pánové v elegantních oblecích a kloboucích, elegantně oblečené dámy: tak o neděli vypadala Stromovka (nejeden Pražan zde jistě vyrazil na prohlídku slavného Maroldova panoramatu), zahrady Pražského hradu nebo třeba Petřín, byť bez rozhledny nebo zrcadlového bludiště.

A právě Petřín se stal velmi oblíbeným po roce 1932, kdy byl obnoven provoz lanové dráhy ukončený v roce 1916. A Pražský hrad? Tam se zase lidé mohli těšit na medvědy, které dostal prezident Masaryk od československých legionářů. Oblíbeným cílem výletů byla i restaurace na Barandovských terasách s překrásným výhledem. Filmové záběry na restauraci obsypanou lidmi jsou skutečně v mnohém esencí první republiky.

Sport a jeho popularita

Za první republiky se začala zvedat popularita sportu. Na Letné hrály své zápasy Sparta i Slavia, na Štvanici se hrál tenis. Lidé ale vyráželi také do Velké Chuchle na dostihy, tam byli častými hosty i herci či zpěváci, další umělci, politici a další špičky veřejného a společenského života. Potkat jste se zde mohli s Vlastou Burianem, Ferencem Futuristou, primátorem Baxou, Adinou Mandlovou a mnoha a mnoha dalšími. Koneckonců, do Chuchle si nejednou našel cestu i prezident Masaryk.

Do Chuchle bylo možné vyrazit vlakem, avšak dorazit jste tam mohli i parníkem. A to byl, především pro rodiny s dětmi, teprve ten pravý nedělní zážitek. Koneckonců, výletních parníků byla celá řada: Vyšehrad, Modřany, Zbraslav… to jsou jen některé z nich. A na vodě se také sportovalo, veslovalo se i plachtilo.

Pražská ZOO a zábavní park Eden

V roce 1931 byla otevřena pražská zoologická zahrada a není divu, že se ihned stala vyhledávaným cílem nedělních rodinných výletů. Rodiny s dětmi mířily i do vršovického Edenu, kde fungoval velký zábavní park otevřený v roce 1922. Největším lákadlem byla obří horská dráha o celkové délce 5 km, po nějaký čas tady ale byla jakožto atrakce k vidění např. i autentická černošská vesnička z Habeše.

Foto: ÚMČ Praha 10, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Lunapark Eden byl velkou pražskou atrakcí. Zajímavá je reklama na kondomy u vchodu

Další atrakce pro Pražany

Výstaviště v pražských Holešovicích bylo otevřeno již v roce 1891 a fungovalo samozřejmě i v dobách první republiky. Pořádaly se zde zemědělské, průmyslové, automobilové nebo i letecké výstavy a mnohé další akce. I sem o víkendu ve chvílích jejich konání mířily davy Pražanů i dalších návštěvníků hlavního města.

Mnoho dalších vyráželo i jinam, na procházku jen tak do centra nebo naopak do míst v okolí jejich bydliště. Jiní zůstávali doma, věnovali se svým zahrádkám nebo prostě jen tak lenošili. Neděle v prvorepublikové Praze musela každopádně vypadat velmi romanticky.

Když byla v Praze neděle, díl cyklu Hledání ztraceného času, Česká televize, 1997

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz