Hlavní obsah

Vražda Karla Formise: Reinhard Heydrich začal v Československu řádit už před Mnichovem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bundesarchiv,152-50-05, CC BY-SA 3.0 DE, Wikimedia Commons

Reinhard Heydrich ve své berlínské kanceláři

Osobu Reinharda Heydricha si spojujeme především s jeho působením ve funkci zastupujícího říšského protektora. Ve skutečnosti u nás ale páchal zlo již před válkou. Jak? A kdo byl Karel Formis?

Článek

Československo jako útočiště německé emigrace

Nástup Adolfa Hitlera a jeho nacistické strany k moci započal v Německu postupnou (nicméně velmi rychlou) demontáž demokratických institucí a procesů. Na ty navázaly i zákony rasové v podobě tzv. norimberských zákonů. Odpůrci nacismu začali být v lepším případě perzekuováni, v tom horším přímo likvidováni.

Celá řada Němců se proto rozhodla odejít do emigrace a velmi častou destinací bylo Československo, které představovalo stále fungující ostrůvek demokracie. Také nezpochybnitelná morální autorita prezidenta Masaryka přispívala k tomu, že pro demokraticky smýšlející Němce bylo Československo velmi častou volbou. A Jedním z takových protinacistických imigrantů byl i inženýr Karel Rudolf Formis.

Kdo byl Karel Formis?

Karel Rudolf Formis byl německý technik a světoběžník, veterán první světové války. Tento rodák ze Stuttgartu s židovským původem se po roce 1914 dobrovolně přihlásil do německé armády a prošel si první světovou válkou, v níž sloužil jako spojař. Díky tomu se začal blíže zajímat od radiotelegrafii a příbuzné obory. Po válce dokonce vystudoval techniku a poté založil soukromou společnost provozující radiové vysílání.

V roce 1933 vstoupil do jednotek SA, stejně jako mnoho jiných Němců, i Formis toužil pozvednout svůj národ k jeho bývalé slávě. Velmi brzy ale zjistil, že s Hitlerem u kormidla se situace vyvíjí hodně odlišně od toho, co si on a mnozí jiní přáli. Brzy začaly protižidovské zátahy, byť zatím neoficiální.

Po jednom z nich skončil Formis na policii a byl obviněn z nedovoleného držení zbraně (šlo o jeho osobní zbraň z první světové války bez munice a otcovu šavli). Poté se dokonce ocitl ve vězení a pochopil, že v Německu mu brzy půjde o život. Rozhodl se proto pro emigraci do Československa. Nechtěl přitom ale jen utéct, chtěl proti nacistům aktivně bojovat.

Tajné vysílání

V Československu rychle vstoupil do protinacistické organizace Černá fronta a od listopadu 1934 začal z vysílače ze středočeského hotelu Záhoří u Štěchovic s vysíláním pro Německo. V něm kritizoval hitlerovský režim a vyzýval Němce k boji proti němu. Hlavním heslem vysílání bylo:

„Úlohou každého Němce je zničit nadvládu Adolfa Hitlera a jeho přisluhovačů!“

Formisovo vysílání mělo navíc velmi dobrou technickou úroveň a špatně se rušilo. Brzy se proto stal jedním z úhlavních nepřátel nacistů. A ti měli na boj se svými nepřáteli rozsáhlý aparát…

SD neboli Sicherheitsdienst

Organizace Sicherheitsdienst vznikla v roce 1931 jako zpravodajská služba NSDAP a SS, která byla obrácená jak proti vnějším nepřátelům, tak proti nepřátelům vnitřním. A prvním velitelem se stal Reinhard Heydrich…

Německo nejprve protestovalo u československé vlády a žádalo zastavení vysílání z jejího území. Žádosti nebylo vyhověno a Heydrich proto úkolem zastavit vysílání pověřil v roce 1935 Alfreda Helmuta Naujackse, mimochodem pozdějšího plánovače diverzní akce v polských Gliwicích, kterou začala druhá světová válka v Evropě.

V původním plánu bylo Formise zajmout a odvézt zpět do Německa. Zajímavé je, že Naujacks přijel do Československa s přítelkyní. Nebyli tady ale na dovolené. Brzy se mu podařilo Formise a jeho vysílačku lokalizovat. Jako posila přijel za Naujacksem jistý Werner Götsch a naplánovali si přepadení Formise v jeho pokoji. Ten je ale překvapil v jiné místnosti a došlo k zápasu a přestřelce. Naujacks jí odnesl lehkým zraněním, Formis padl mrtev.

I přesto, že vysílačku nemohli oba muži narychlo najít a zničit, Heydrich je v Berlíně vyznamenal. Československá policie samozřejmě začala vraždu vyšetřovat a velmi brzy měla jasno v tom, kdo jsou pachatelé. Ti už ale byli v Berlíně a německé úřady na československé žádosti o pátrání po pachatelích samozřejmě nereagovaly. Po Mnichovu a vzniku Protektorátu pak celý případ samozřejmě zmizel ze světa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz