Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zavraždili komunisté tři nevinné občany Koubalovy Lhoty, aby zakryli vlastní zločin?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Public Domain, via Wikimedia Commons

Na začátku 50. let už v Československu vládla Gottwaldova KSČ pevnou rukou

Dne 16. března 1951 byli v pankrácké věznici popraveni tři lidé, údajní vrazi předsedy Místního národního výboru v obci Koubalova Lhota. Dnešní pohled na celý případ ale říká něco úplně jiného.

Článek

Vražda Vladimíra Mandíka

Obec Koubalova Lhota najdete na pomezí Středočeského a Jihočeského kraje, v prostoru mezi Milevskem a Kamýkem nad Vltavou. V noci ze 13. na 14. února 1951 se při návratu z odpolední směny na šachtě v nedaleké Krásné Hoře nad Vltavou vracel Vladimír Mandík. Byl to horník a také předseda MNV v Koubalově Lhotě. Bylo ale něco před půlnocí, když jej někdo přepadl a brutálně zavraždil mnoha ranami holí.

Hned následující den byli zatčeni další dva občané obce, také komunisté, Václav Junek a Alois Lacina. K nim brzy přibyl třetí obviněný, jistý Karel Máša. Pravdou je, že Mandík měl s ostatními (především s Junkem) spory. Lze říci, že mezi sebou soupeřili o moc v obci.

Vyšetřování vraždy se ujala milevská StB a práce jí šla opravdu „od ruky“. Státní bezpečnost měla rychle jasno v tom, že tři zatčení se tak bránili kolektivizaci a vstupu do jednotného JZD, že se neštítili vraždy předsedy MNV. Citujme:

„Po odstranění Mandíka chtěli úplně ovládnout vesnici, zabránit vybudování JZD a tím znemožnit občanům Koubalovy Lhoty, aby se i oni podíleli na šťastném novém socialistickém životě, ke kterému vede lidově demokratické zřízení,“

I letmý pohled do spisů ale ukazuje, že se skutečným vyšetřováním měly aktivity StB společného jen pramálo.

Vyšetřování, které vyšetřováním nebylo

Vyšetřovatelé StB jaksi nepovažovali za nutné brát v potaz takové „detaily“ jako vedle těla ležící nábojnici a krvavé skvrny, či dokonce díru po kulce za uchem. Ta se sice objevuje až ve spise ze 60. let, kdy byl případ znovu otevřen, ale svědek mluvící o výstřelu nikoliv. Stejně tak zde byly stopy vedoucí opačným směrem, než kudy měli obvinění prchat apod. Co na tom, že obvinění měli minimálně částečné alibi?

A co víc: obžalovaní se odmítali přiznat. V 60. letech vypověděl jeden z vyšetřovatelů, že proti obviněným bylo použito fyzické násilí. Jak něco takového v padesátých letech vypadalo, dnes dobře víme. Brutální bití, odpírání spánku apod. Použití těchto metod odpovídá i fakt, že zatčení několikrát podepsali přiznání a vzápětí jej po transportu zpět na celu odvolali.

Pokud ale strana rozhodla, výsledek byl daný předem. Soud se koná v Milevsku v sokolovně a trvá jen dva dny. Soudkyni je 22 let a na sobě nemá talár nýbrž svazáckou košili. Podle svědectví jsou všichni tři fyzicky zubožení, stráže je musejí podpírat, mlčí. Jediný akt vzdoru předvede Junek když vykřikne:

„Soudíte nevinné, já jsem nikoho nezabil a vy to víte. Vrazi jste vy!“

Rozsudek padne 9. března, o pět dní později proběhne soud odvolací, který trvá přesně 30 minut. O dva dny později, 16. března 1951 v pět hodin ráno, jsou všichni tři oběšeni.

Rehabilitace a přiznání justiční vraždy

V roce 1965 došlo k opětovnému otevření případu. Soud jasně rozhodl, že doznání získané za použití fyzického mučení i psychického nátlaku nelze akceptovat a jiné důkazy nejsou. Výsledkem je, že všichni tři jsou posmrtně zproštěni obžaloby. V červnu 2020 se potom stát prostřednictvím Ministerstva spravedlnosti omluvil a celý proces označil jako justiční vraždu.

Stejně zajímavé je i vyšetřování, které po sametové revoluci vedl Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Ačkoliv k jednoznačným závěrům vyšetřování nedošlo, jako realistickou označilo verzi, že Mandík byl zavražděn přímo komunistickou stranou, resp. že ta si vraždu objednala. A důvod? Mandík byl na stáži v Sovětském svazu a po návratu se ve skutečnosti – světe div se – stavěl proti kolektivizaci.

Je tak poměrně pravděpodobné, že komunisté se jej zbavili a udělali z něj propagandistický nástroj adorující přesný opak toho, v co Mandík ve skutečnosti (minimálně v poslední fázi života) věřil.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz