Hlavní obsah
Jídlo a pití

Čas na vermut. Španělská tradice, kterou byste si neměli nechat ujít

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: AI generovaný obrázek Adobe Firefly

Ilustrační foto

Cesta do Španělska by nebyla úplná bez tradičních gurmánských zážitků. Paella, tapas nebo tradiční šunka, zapité cavou či sklenkou dobrého vína a samozřejmě sangría. To je ta pravá španělská pohoda.

Článek

Existuje ale jedna turisty opomíjená španělská tradice, o které se moc neví.

Pro někoho může být překvapením, že vermut není typický jen pro Itálii, která je považována za jeho kolébku, ale jeho španělská varianta má velmi silnou a stále živou tradici.

Vermut je nedílnou součástí španělské kultury a jejich tradiční „čas na vermut“ (la hora del vermut) je velmi rozšířený napříč generacemi.

Vermut je často spojován s míchanými nápoji, kupříkladu typickým koktejlem Manhattan. Ve Španělsku se ale pije samotný, na ledu nebo se sodou.

Vermut je báječný aperitiv a Španělé si jej užívají nejčastěji před obědem. Nabízejí ho prakticky všechny taverny, bodegy, bary a restaurace, přestože jej často na jídelním či nápojovém lístku nenajdete. Jde totiž o samozřejmost.

Kromě toho můžete narazit na vermuterii (La vermutería), kde se k vermutu servíruje obvykle talířek tapas, a místní se zde schází v typických časech posedět a popít před jídlem. Čas na vermut je oblíbený jak u starší generace, tak u mladých.

Je to vlastně jedna z nejhlouběji zakořeněných společenských tradic ve Španělsku a jde hlavně o společné trávení času s přáteli a rodinou. Vermut je tak víc událostí, než pouhým pitím.

O víkendech jsou terásky a bary kolem jedné hodiny odpolední plné. Je to ideální čas společně popít vermut, dát si k němu lehký předkrm před obědem v podobě oliv, šunky, mušlí nebo ančoviček, což záleží na oblasti, kde si vermut dopřejete. Doba oběda totiž nezačíná před druhou či dokonce třetí odpolední.

V Katalánsku se většinou nalévá z lahví, zatímco v Madridu vám jej často načepují v baru přímo z pípy. Neexistuje správné či špatné podávání vermutu a záleží na tom, kde si ho objednáte. V některých podnicích, a zejména vermuteriích, budete mít na výběr, až vám budou oči přecházet.

Vermut ale není jen víkendovou výsadou. Lze u něj posedět kdykoli v týdnu a strávit u skleničky nebo dvou lenivé odpoledne. Ale pozor, vermut obsahuje 15% alkoholu, takže je lepší ho pěkně po španělsku usrkávat a užívat si volný čas.

Vermut se vyrábí převážně z bílého fortifikovaného, neboli dolihovaného, vína, do něhož se přidávají pro chuť různé bylinky a koření, ale hlavní přísadou je vždy pelyněk. Typickou tmavou barvu nejoblíbenějšímu španělskému vermutu dodává karamelizovaný cukr. Vermut ale může být i bílý či růžový.

Množství přidaného cukru určuje typ vermutu - extra suchý, suchý, polosuchý, polosladký nebo sladký. Nejčastější variantou ve španělských barech je sladký červený.

Vermut se ve Španělsku objevil na konci 19. století. Ital Perucchi si z domoviny přivezl svůj recept a od roku 1860 ho začal vyrábět v katalánském městě Reus, které je dodnes výrobou vermutu vyhlášené.

Katalánsko je tak nyní považováno za hlavní oblast španělského vermutu a pochází odtud i jedna z nejznámějších značek Yzaguirre.

Světové ocenění za nejlepší vermut v kategorii polosladký a polosuchý letos vyhrál katalánský Marnuthem. Jeho krátká historie je příběh sám o sobě.

Značka Marnuthem vznikla teprve v roce 2018. Partneři Marc Cuenca and Núria Sánchez si udělali obyčejný výlet do vinařství a tomuto světu zcela propadli. Začali si tedy doma vyrábět vermut pro vlastní potřebu a pro přátele. A protože dostávali jednu pochvalu za druhou, rozhodli se v roce 2021 skromně uvést na trh svoji vlastní značku. Hned o tři roky později dostali významné ocenění za nejlepší vermut na světě.

Produkce Marnuthemu je v roce 2024 pouhých tisíc lahví, ale v důsledku světového úspěchu a tím pádem jeho popularizace, bude produkce do příštího roku zvýšena o 50%.

Možná vás bude zajímat, že ve Španělsku jsou také oblíbené kurzy domácí přípravy vermutu a recepty se v některých rodinách předávají z generace na generaci. Nebo si můžete vymyslet vlastní variantu a třeba budete slavit stejný úspěch jako světově oceněný katalánský pár. K tomu ale musíte dobrých pár vermutů vypít, abyste mu přišli na chuť a dostali pod kůži to, co je na něm nejlepší.

Až pojedete příště do Španělska, nezapomeňte si na seznam zážitků přidat ochutnávku vermutu. Pochopíte trochu víc jak chutná život po španělsku a vůbec vás to nezruinuje. Sklenka vermutu v baru stojí kolem 2 až 2.50 euro. Na zdraví!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz