Hlavní obsah
Internet a technologie

Jak fungují online podvody. Přísliby výhodných investic i lásky dle scénáře

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Ilustrační foto

V asijských fabrikách na podvody se zaměstnanci učí, jak se dostat obětem pod kůži, aby zhruba po týdnu přátelství zaútočili. V jejich slovníku se tomu říká porážka prasat.

Článek

Mezinárodní centra účelově vybudovaná v jihovýchodní Asii představují obrovskou světovou bezpečnostní hrozbu. Jsou provozována hlavně z Kambodže, Vietnamu, Myanmaru, bývalé Barmy a Laosu převážně organizovanými čínskými kriminálními skupinami. Jedná se o zločinecký průmysl obrovských světových rozměrů.

Epicentrum scamů neboli podvodných aktivit, leží na hranicích Myanmaru, Kambodži a Laosu, území bez významné administrativní regulace, s rozsáhlou korupcí a ozbrojenými konflikty. Další centra zaměřující se na výnosný a ilegální obchod online podvodu ovšem existují i v jiných koutech Asie.

Jenom ve třech hlavních zemích organizovaného online zločinu působí přes 300 tisíc pracovníků, kteří jsou zodpovědní za 39 miliard ukradených dolarů ročně. To je ale pouze část z celkově uloupených peněz.

Zločiny v podobě podvodů ovšem aktivity těchto nebezpečných organizovaných skupin nekončí. Pracovníci center jsou v mnoha případech sami oběťmi vydírání a fyzického násilí. Mnozí byli nalákání na zahraniční nabídky práce, aby skončili v přísně střežených odlehlých areálech, kde jsou týráni, mučeni, případně i zavražděni za nesplnění stanovených úkolů, či při pokusu o útěk. Někteří jsou dokonce unášeni, aby sloužili svým bossům.

Proč zrovna v těchto zemích? Protože region jihovýchodní Asie má dlouhodobě velmi dynamickou ilegální ekonomiku, kde se online kriminalitě velmi dobře a bezpečně daří.

V posledních letech raketově vystřelil finanční zločin v prostředí online hazardu, kryptoměn a finančních investic. Podvody spočívají v nalákání obětí k postupnému vkládání prostředků do různých investic či sázení, aniž by tušili, že jde o podvod.

Ale nejenom to. Některá z center se soustředí na takzvané romantické podvody. Ty spočívají v získání důvěry obětí na základě slibů a vyhlídek na romantický vztah či manželství. Jejich oběťmi se stávají důvěřivé a zranitelné ženy i muži po celém světě. Česko nevyjímaje.

Sky News přinesl velmi dramatickou reportáž o jednom z takových center v Kambodži, jejíž součástí je výpověď bývalého pracovníka, sedmnáctiletého Thajce Poom-Jai, který se sám stal obětí podvodu a uvěřil v nabídku zajímavé zahraniční pracovní příležitosti, a jemuž se jako zázrakem podařilo z centra uprchnout.

Poom-Jai pracoval v sekci „pig butchering,“ neboli porážení prasat. Oběti neboli v jejich slangu prasata, jsou nalákáni k investicím do podvodných programů, dokud nejsou dostatečně vykrmeni na porážku. Jinými slovy, dokud neodevzdají vše, co mají.

Pracovníci procházejí velmi důkladným školením a k dispozici mají všechny technologické vymoženosti včetně propracovaného marketingu, pomocí kterých získávají důvěru oběti. To je jejich úkolem.

V případě investic to mohou být interaktivní investiční portály k nerozeznání od pravých, kde oběť sama sleduje pohyb svých investic. Dokonce je možné, že určitý výnos z výhodných obchodů se jim vrátí na účet. To je ale pouze součástí hry tak, aby byla získána stoprocentní důvěra do té doby, než investor odevzdá vše, co má. Pak se najednou akcie propadnou, či se podvodníci odpojí. Prase bylo zabito.

Poom-Jai pracoval zejména v sektoru romantických podvodů. Jeho úkolem bylo přimět ženy, aby se do něj zamilovaly. Jeho jméno a příběh byly pochopitelně předepsány detailně vypracovaným scénářem.

Mladík popisuje, jak využíval fotografií a videí cizích lidí, za něž se vydával pod různými jmény.

On sám přicestoval do Kambodži na základě příslibu romantické podvodnice. Aby spolu mohli žít, slíbila mu dobře ohodnocenou administrativní práci v Kambodži. Místo toho byl zavlečen do SCAM centra, kde ho násilím donutili dělat totéž.

Dostat se z přísně střežených center, které bývají obehnány elektrickými ploty a v oknech mají železné mříže, rovná se zázraku. Jediný způsob je výpalné v hodnotě ekvivalentu 8 tisíc liber. Mučení za neplnění plánu či pokus o útěk jsou na denním pořádku.

Ne všichni pracovníci jsou do center zavlečeni. Někteří se o „zaměstnání“ hlásí dobrovolně s vidinou výdělku, přičemž jsou si dobře vědomi budoucí náplně práce.

Reportérovi Sky News se pod utajenou identitou podařilo setkat se s náborářkami v kavárně mimo areál centra. Vyzbrojen tajnými kamerami si na první schůzce vyslechl, jak fungují romantické podvody a kolik by vydělával. 800 dolarů měsíčně s bonusy.

Dostalo se mu vysvětlení, proč centrum neobtěžuje policie. Je totiž vyplácena z kasin, která jsou umístěna poblíž.

Reportérovi se podařilo sjednat i schůzku s ředitelem HR oddělení, tentokrát uvnitř budovy schované za kasinem. Ani ten se nijak netajil skutečností, že se jedná o výnosný business založený na online podvodech. Největším trhem, na které centrum cílí, je v současnosti USA vzhledem k množství „obchodních“ příležitostí. Zásah je ale celosvětový.

Pracuje se v režimu 24/7 vzhledem k různým časovým pásmům. Reportér se dozvídá, že nejsnazšími cíli jsou rozvedení lidé, na kterých se dají vydělat i 4 miliony dolarů.

Ubytování je podobné levným studentským kolejím, ovšem s tím, že k opuštění areálu je zapotřebí souhlas. Tak vypadá vyhlídka práce s ubytováním. Kovové patrové postele a jídlo na chodbě.

Odvážnému reportérovi Sky News se podařilo vstoupit a pomocí skrytých kamer zdokumentovat i operační prostory, které vypadají jako jiná call centra. Většina pracovníků pochází z Asie, přičemž většinu tvoří Číňané. Jsou zde ale i pracovníci z Afriky a Latinské Ameriky. Někteří mají u sebe několik mobilních telefonů a vedou souběžně vícero konverzací s oběťmi.

Většina jich sice mluví mandarínsky, ale k dispozici mají nejenom umělou inteligenci, ale i detailní skripty, většinou v angličtině, takže jsou schopni útočit na oběti z prakticky jakéhokoli koutu světa.

Čína již zahájila operace proti obchodování s vlastními lidmi a cílení na své obyvatele. I Kambodža se do problému také sice již opatrně vložila, problémem však zůstává víceméně chladný přístup její vlády k systematickému řešení.

Sítě mezinárodního nelegálního obchodu ovšem sahají příliš daleko, vysoko a proudí jimi neskutečné miliardy dolarů. Bez vysoce koordinovaného mezinárodního úsilí se dá očekávat, že podvodná online centra budou zatím dál vzkvétat.

Existují i další vysoce propracovaná střediska zaměřující se na velké značky jako je Microsoft, Amazon a další. O způsobu jejich práce bude další článek, neboť popularizace této tematiky je zatím jediným způsobem, jakým lze podvodníkům alespoň ztížit práci.

Důrazného varování před romantickými známostmi ze sociálních sítí není nikdy dost. Možná, že pohled do zákulisí tohoto nebezpečného businessu otevře alespoň některým zranitelným osobám oči.

Ti, kteří se prezentují jako američtí vojáci, lékaři na misích nebo různé populární osobnosti, jsou ve skutečnosti Číňané, Thajci či Vietnamci vyzbrojeni důkladným školením. Moc dobře vědí, jak útočit na city a získávat si důvěru předtím, než oběť oberou o vše.

Totéž se týká různých příslibů zisků z vložených prostředků do kryptoměn, hazardu či jiných investic. Peníze obětí končí v rukou organizovaných gangů, které zatím operují v naprostém bezpečí a získané miliardy dolarů investují do nových technologií, zlepšování procesů a metod získávání nových „prasat na porážku.“

SCAM centra jsou jedním z nejhorších případů obchodování s lidmi a okrádání obyvatel celého světa. Vzhledem k tomu, že účinná mezinárodní ochrana zatím není v dohledu, jedinou možností, jak jejich působení eliminovat, je osvěta.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz