Hlavní obsah
Lidé a společnost

Byla milenkou krále, přítelkyní Alaina Delona a manželkou krotitele lvů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

V 70. a 80. letech byla obdivovanou herečkou, zpěvačkou a španělským sex symbolem. Za mlčení o vztahu s králem Juanem Carlosem I. dostala výpalné od tajných služeb. Neuvěřitelný příběh Bárbary Rey.

Článek

Seznam filmografie a účinkování v tehdejších televizních programech dnes 74leté Bárbary je předlouhý. Ve Španělsku 70. a 80. let snad nebylo slavnější, vyhledávanější a kontroverznější celebrity. Všichni chtěli Bárbaru Rey.

Její původní jméno María Margarita García García nikomu nic neříká, zatímco Bárbara Rey je ve Španělsku velké a propírané jméno a stále živá legenda. Nejenom dokumentární série s názvem Una vida Bárbara, ve kterém sama o svém životě velmi otevřeně vypráví, ale i seriál Untameable, neboli Nezkrotní/Cristo y Rey z roku 2023, jsou hitem Netflixu a odkrývají její skutečný a přitom tak neskutečný osud.

Bárbara Rey byla ve své době slavná díky předlouhým nohám, blond vlasům a kráse, která ji dovedla až mezi 15 finalistek Miss World. Ale nebyly to jenom její fyzické přednosti, ale i herecký a komediální talent, se kterým zaplnila filmová plátna a televizní obrazovky.

Byla zpěvačkou, tanečnicí, moderátorkou, showgirl a jako jedna z prvních španělských hereček ukázala svoji nahotu v lechtivých filmech, když byla zmírněna cenzura po pádu diktatury. Bárbara byla dokonce protagonistkou v prvním španělském lesbickém filmu Me siento extraña (Cítím se divně).

Snad ještě populárnější než profesionální kariéra se stal její osobní život bohatý na slavné milence, který plnil titulní stránky novin a časopisů nejen ve své době. Díky provalené aféře s tajnou službou, která jí měla zaplatit z veřejných peněz za mlčení, je stále předmětem zájmu i v dnešní době. Soukromý život Bárbary Rey se stal veřejným tajemstvím.

Prvním z řady známých slavných mužů byl Alain Delon, který v sedmdesátých letech již byl na vrcholu světové slávy. Bárbara se dokonce na nějaký čas přestěhovala do Paříže, ale i přestože se zanedlouho jejich partnerské cesty rozešly, Bárbara s Alainem zůstali přáteli. Po něm následoval bývalý fotbalista FC Barcelona Carles Rexach a nám sice neznámý, ale ve Španělsku super hvězdný toreador Francisco Rivera, známější pod přezdívkou Paquirri.

Mezitím začal probíhat její tajný tříletý románek s novým španělským králem Juanem Carlosem I., který nastoupil na trůn v roce 1975, když zemřel diktátor Francisco Franco.

O jejich vztahu se ale svět dozvěděl až o mnoho let později díky skandálu, který rozbouřil španělský i mezinárodní veřejný prostor.

V roce 1980 se Bárbara rozhodla skončit s veleúspěšnou kariérou, dala vale všem slavným nápadníkům včetně samotného krále, a po krátkém dvouměsíčním vztahu si vzala krotitele lvů řeckého původu Ángela Crista, v té době také velmi populární osobu, a přestěhovala se za ním do maringotky. El Circo Ruso měl v době největší slávy kolem 300 zaměstnanců a Ángela Crista obdivoval i samotný Salvador Dalí.

Bárbara toužila po rodině a po dětech a Ángel jí toto všechno na rozdíl od všech bývalých slavných milenců nabídl.

Až do narození syna Ángela Crista juniora v roce 1981 ale z očí veřejnosti neodešla úplně, jenom svoji kariéru obrátila jiným směrem. Plnohodnotně se zařadila do cirkusového života a vystupovala s vlastním číslem se slony. Pomohla tak zbrzdit neodvratný úpadek cirkusu, jehož sláva byla v moderní době 80. let na ústupu.

Dalších sedm let o ní věděli jen nejbližší přátelé a cirkusová rodina. Po narození syna a dcery se stáhla úplně, a teprve když oznámila úmysl požádat o rozvod z důvodu domácího násilí, se veřejnost o jejím dramatickém soužití s násilnickým a na kokainu závislém manželovi dozvěděla podrobnosti.

Přestože v tehdejší době bylo Španělsko stále velmi machistické a právo stálo v zásadě na straně muže, který rozhodoval o všech důležitých záležitostech, i o bankovních účtech manželky, a kde teprve v roce 1983 byly rozvody uzákoněny, přesto se jí podařilo rozvést a získat děti do své péče.

Po rozvodu již Bárbara na předmanželskou kariéru nikdy plně nenavázala, ale dále byla považována za módní ikonu a Španělsko na ni nezapomnělo. Nezapomněl ani král Juan Carlos I., se kterým obnovila tajné milenecké vztahy, jak se později provalilo.

Bývalý manžel Ángel Cristo nedlouho poté zkrachoval, přišel o cirkus a dál se věnoval své zálibě v alkoholu a drogách, což ho v roce 2010 stálo život. Bárbara po jeho pohřbu řekla, že „byl mužem, který mě nejvíc miloval, ale také mi nejvíc ublížil.“

V roce 2017 světem zahýbala aféra kolem 3 milionů eur vyplacených na účty, které byly v roce 1996 pro Bárbaru za tím účelem španělskou tajnou službou otevřené v Lucembursku. Peníze měly sloužit jako páska přes pusu a ujištění, že žádné kompromitující materiály na krále, se kterým měla dlouholetý vztah, nikdy neuvidí světlo světa.

Bárbara nicméně veřejně popřela, že by se k takovým účtům kdy dostala, přestože vztah s králem přiznala a ve zmiňovaném dokumentu z roku 2023 o něm hovoří velmi podrobně a otevřeně. Koneckonců jako o celém svém neuvěřitelném a pestrém životě.

Provalený skandál s penězi za mlčení veřejnosti připomněl vloupání z roku 1997 do jejího madridského domu, při kterém byly odcizeny pouze dokumenty a nahrávky, které byl mohly kompromitovat „důležité lidi“. Bárbara z toho viní tajnou službu a přiznává, že si v onom období prošla peklem a obrovským strachem o vlastní život.

Jestli se k penězům v Lucembursku dostala či nikoli, se sice s jistotou neví, schopnost Bárbary Rey plnit novinové titulky ale ani s pokročilým věkem nepolevuje.

Bárbara měla vše kromě nudného a uspořádaného života. Dnes prý žije jako postarší single dáma, přesto je občas k vidění ruku v ruce s nějakým mužem. Není překvapením, že jde vždy o nějaké slavné jméno z minulosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz