Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nejbláznivější anglické zákony, které překvapivě stále platí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Ilustrační foto

V mnoha zemích stále platí některé staré zákony. Mohou být úsměvné nebo už ztratily svůj smysl, a přesto nikdy nebyly zrušeny. Mnoho lidí se tak může dostat do křížku se zákonem, aniž by to tušili.

Článek

Většina starých zákonů byla ve Spojeném království dávno zrušena nebo nahrazena novými a moderními zákony, přesto však stále existuje několik skutečně starých, které jsou stále v platnosti. Zřejmě vás pobaví, ale stejně pozor na jejich porušování. Nikdy totiž nevíte.

Opít se v hospodě je nelegální

Možná je tento starý zákon důvodem, proč Angličané tak rádi jezdí za zábavou a opileckými výlety do zahraničí. V domovině to mají totiž zákonem zapovězené!

Dle Metropolitního zákona z roku 1839 byla všem správcům pohostinství nařízena povinnost „nedopustit opilství ve svém podniku.“

Licenční zákon z roku pak 1872 říká: „Každá osoba, která bude přistižena v opilosti v licencovaném podniku (čímž se myslí pohostinské zařízení), se vystavuje pokutě.“ Porušení tohoto zákona a opilost na veřejnosti může dotyčného stát 200 liber.

V roce 2003 byl k tomuto starému zákonu přidán dodatek v podobě zákazu prodeje alkoholu opilým osobám. Okamžitá pokuta pro prodejce je 90 liber, může ale vyrůst až na 1000 liber a podniku navíc hrozí ztráta licence prodeje alkoholu.

Zákony na ochranu zájmů panovníka

Jeden z nich se týká jeseterů a velryb, které jsou považovány za osobní vlastnictví krále či královny. Pokud byste nějakou náhodou ulovili, což se stejně nesmí, ale i v případě, že byste narazili na velrybu vyplavenou na břeh, musíte ji ze zákona nabídnout panovníkovi, který určí, co se s ní stane.

Stejně tak je proti zákonu zabít či zranit labuť, protože všechny labutě v celém království patří královně, či dnes již králi. Tento stále platný zákon se datuje dokonce až do 12. století, kdy se panovník prohlásil za jediného majitele všech labutí proto, aby zabránil jejich pojídání.

A uveďme ještě jeden zákon týkající se koruny, tentokrát jejích domácích mazlíčků. Pravděpodobně se k nim do blízkosti stejně nedostanete, ale kdyby přeci, tak pozor. Je totiž přísně zakázáno dovolit připouštění a páření zvířat, zejména psů, s královskými domácími mazlíčky. Dokonce ještě v roce 1965 za takové porušení zákona hrozil trest smrti! Dnes už by sice byli soudci o něco smírnější, nicméně byste stejně byli potrestáni velmi přísně.

Královské koruny se ale týká ještě jeden starý zákon, který byste mohli velmi snadno porušit.

Dopisní známka s panovníkem

Až budete domů z výletu posílat pohlednici a koupíte si dopisní známku s vyobrazenou hlavou panovníka, mějte na paměti, že ji musíte nalepit správně. Pokud byste ji totiž dali obráceně hlavou dolů, dopustili byste se trestného činu zrady.

Ač se to může zdát přitažené za vlasy, vězte, že Angličané o tomto zákonu moc dobře vědí a dávají si na správné použití dopisní známky pozor.

Stejně tak znehodnocení nebo zničení čehokoli s podobou panovníka je nezákonné.

Zákon o zdržování se po pohřbu

Ten patří mezi nejpodivnější a také nejsmutnější stále platné zákony.

Po pohřbu je totiž zakázáno zdržovat se na místě. Původně měl zákon zajistit, aby hrobníci mohli pokračovat ve své práci, ale překvapivě se stále uplatňuje.

Ještě v roce 2015 na něj doplatil jakýsi Frank Blades, který se o dvacet minut déle zdržel u hrobu své čerstvě pohřbené ženy. Dostal za to pokutu 160 liber, necelých pět tisíc korun.

Bezdůvodné zvonění a klepání na dveře

Bývala to oblíbená dětská hra zřejmě nejenom ve Spojeném království. Zaklepat na dveře nebo zazvonit na zvonek a utéct.

Jenomže Angličané mají proti takové kratochvíli už od roku 1839 zákon. Úmyslné a svévolné rušení obyvatel zvoněním na kterýkoli zvonek nebo klepáním na jakékoli dveře bez vážného důvodu se zkrátka zakazuje.

Když musíš, tak musíš

Tento zákon platí pouze ve Skotsku a je dost těžké si představit jeho vymahatelnost. Až budete příště třeba v Edinburghu, můžete to ale zkusit.

Ve Skotsku totiž nemůže být nikomu odepřen vstup do domu, pokud potřebuje na toaletu! Když někdo zaklepe na dveře a potřebuje si odskočit, musí se mu vyhovět.

Zmiňme ještě několik stále platných zákonů, které by nebylo příliš těžké porušit. Třeba takové klepání koberců po osmé hodině ráno nebo klouzání se po zamrzlém chodníku, což bylo zakázáno již v roce 1839. Nemuselo by se vám to vyplatit.

Zatímco zřejmě nebudete vodit krávy za bílého dne po ulici nebo hrát hazardní hry v knihovně, ani se nepokusíte vstoupit do budovy Parlamentu v brnění, je dobré vědět, že nosit prkna po chodníku je ve Velké Británii od roku 1939 nezákonné.

A na závěr něco praktického. Kdybyste nutně potřebovali na malou a nebyli zrovna ve Skotsku, abyste zaklepali ne nejbližší dveře, pamatujte, že tak můžete stejně učinit. Ovšem za několika přísných podmínek.

Močení na veřejnosti je povoleno pouze mužům a pouze vedle zadního kola vlastního vozu. A přitom ještě musí pánové položit na tento vůz pravou ruku.

Možná se vám zdá tento zákon bizarní, nicméně jeho dodržování můžete být svědky třeba ve stojících kolonách na dálnici. U zadních kol aut jsou zřídka k vidění i zoufalé dámy, ty se ovšem dopouštějí protiprávního jednání.

S uplatňováním výše uvedených zákonům se teoreticky, i když velmi nepravděpodobně, můžete setkat. Nicméně existují i jiné, velmi raritní a stále platné předpisy, které už nikdo vážně opravdu nebere.

Za zmínku stojí zákon platný pouze ve městě York. Pokud uvidíte Skota kterýkoli den mimo neděle potulovat se městem, můžete ho prý klidně zastřelit kuší. Ve městě Chester je vám zase stejným způsobem dovoleno odstřelit Velšana, ovšem pouze po půlnoci.

Nicméně v případě dvou výše uvedených příkladů se velmi nedoporučuje na staré zákony spoléhat, protože soudce by zcela jistě obratem uplatnil modernější zákonné verze.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz