Hlavní obsah
Názory a úvahy

Šedesát není žádný důchodový věk. Proč vlastně chcete dřív do penze?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Ilustrační foto

Hranice dospělosti je vymezena dosažením věku osmnácti let. Ale kdy se oficiálně stáváme starým člověkem? Neexistuje žádná do kamene vytesaná definice, která určuje mezník stáří.

Článek

Stáří dáváme často do souvislosti s důchodem. Neboli důchodce rovná se starý člověk. Kdo by se jím chtěl dobrovolně stát? Nejenom subjektivně není snadné přijmout fakt, že jsme v poslední životní fázi, slovo důchodce má v našich končinách ještě k tomu pejorativní nádech. Však se také oficiálně nazývá starobní důchod.

Ani mezinárodní klasifikace nejsou v určování věku stáří jednoznačné a má to svůj důvod. Je totiž dán průměrnou délkou dožití, která se mezi jednotlivými národy citelně liší. OECD dle svých algoritmů označuje stáří věkem 65 let a jím se také určuje odchod do penze ve většině západních kultur.

V roce 2024 je celosvětová průměrná délka dožití pouhých 73,3 roku, zatímco evropský průměr je v současné době 81,5 roku. Vycházejme z našich českých osmdesáti let.

Z tohoto pohledu odchod do důchodu v 65, nikoli v 60, jak tomu bylo dřív, má smysl. Dvacet let, v mnoha případech klidně i čtvrtstoletí nicnedělání je luxus, který si nejen stát, ale ani člověk v běžném opotřebení, nemůže dovolit.

Řekněme, že bychom v průměru zahájili pracovní život ve dvaceti či ještě později a do důchodu odešli v šedesáti. Znamenalo by to, že celou polovinu života bychom byli ekonomicky neaktivní.

To jsou ale vše fakta, která je sice zapotřebí připomenout, ale jejich analýza přísluší demografům a ekonomům.

Moje matka, kdyby se toho dožila, odcházela by do důchodu v padesáti sedmi. Jenomže věřte nebo ne, celosvětová délka dožití v roce 2000 nebyla dnešních 73 let, ale pouhých 66. Z pohledu historického se jedná o nicotné čtvrtstoletí, během kterého se ale průměrný život prodloužil o celých sedm let.

Pro mě osobně představa, že bych byla v sedmapadesáti letech považována za společensky nepotřebnou, je šílená. Pro někoho je to ovšem vysněná meta.

Naprosto souhlasím s komentářem pana Koláře, že dnešní šedesátníci nejsou staří lidé, kteří by měli houfně odcházet do důchodu a věnovat se nicnedělání. Pochopitelně i mezi nimi jsou lidé nemocní či jinak opotřebení a znavení životem, hovořím ale o průměrném šedesátníkovi.

Proč tedy tolik toužíme odcházet do předčasné penze a bouříme se proti posunuté hranici k pětašedesáti?

Samozřejmě jsou tací, kteří si mohou dovolit nepracovat již v mladším věku a užívat si života, dokud jim síly stačí. Budiž jim to přáno. Ne každý ovšem může cestovat po světě na jachtách a hrát golf, když skončí aktivní kariéru. Rozhodně ne ti, kteří se už těší na státní důchodové příspěvky.

Řekněme, že motivem k odchodu do penze je kromě přiznané výměry i subjektivní posouzení vlastní situace. Odchod do starobního důchodu je totiž právem, nikoli povinností. Na to bychom neměli zapomínat.

Proč se ale v určitém věku tak vehementně domáháme svých práv a toužíme po odpočinku? Řekněme, že pro to existují tři velmi různé důvody.

Jedna skupina je reálně na konci svých aktivních sil a ať už objektivně či subjektivně dál prostě nemůže. Do této kategorie počítám i různá zdravotní omezení, dlouholetý výkon těžké fyzické práce atd. I proto existuje možnost předčasných důchodů a měla by být využívána výhradně touto skupinou.

Další, a troufnu si říct významnou, kategorií jsou ti, kteří ve vlastním aktivním pracovním životě neviděli kromě povinností a příjmu žádný valný přínos a práce pro ně byla otravnou povinností. Možná se celý život nudili a přemáhali. A nemohou se dočkat, až prostě nebudou muset. Zde bych se zdržela dalšího komentáře.

A poslední, a snad tou nejsilnější skupinou, jsou ti, kterým síly, zdraví ani chuť pokračovat v aktivním životě nechybí. Do důchodu se jim v podstatě nechce, ale často je pro ně vysvobozením ze zmaru. Narazili totiž na zeď, se kterou nelze pohnout. A v tom spočívá kontroverze a smutná ironie života šedesátníků.

Společenská brzda je v případě poslední uvedené kategorie trestuhodnou. Máme k dispozici možná třetinu lidí v předdůchodovém věku, kteří nikterak netouží po „zaslouženém odpočinku“ a rádi by i dál byli ekonomicky aktivní a soběstační. Jenomže společnost a zaměstnavatelé je už nechtějí a zaštiťují se nesmysly ve jménu pokroku.

Hledání práce už po padesátce, neřku-li po šedesátce, je aktivita vysilující, bolavá a nedůstojná, stejně jako případné nabídky. Deklarace o firemní diverzitě a otevřené náruči se stávají prázdnými slovy.

Když od někoho něco chci, musím mu za to adekvátně něco nabídnout. A platí to oboustranně. Pokud stát potřebuje, abychom pracovali déle, je na něm, aby vytvořil atraktivní podmínky v podobě pobídek a významných daňových úlev a tuto svoji snahu společnosti dobře komunikoval. Nástroje k tomu má.

Je to jednoduchá matematika. Čím víc a déle ekonomicky soběstačných lidí, tím menší zátěž na důchodový rozpočet.

Z pohledu firem je ale už šedesátiletý člověk starý a mnohdy již čerství padesátníci tlučou hlavou do zdi při hledání práce. S tímto společenským a zcela nesmyslným stigmatem je zapotřebí urychleně zatočit.

Nikomu nevadí, že jeho ošetřujícímu lékaři je přes šedesát a profesor na univerzitě se sotva drží na nohou, ale v hlavě má pořád víc než většina mladších kolegů. Že herečky čile pobíhají po prknech dlouho po sedmdesátce a majitelé a šéfové některých významných firem již také překročili důchodový věk.

Zkuste se ale přihlásit do výběrového řízení na vypsanou pozici, když je vám přes pětapadesát. Realitu vašich zkušeností a potenciální přínos nikdo zkoumat nebude, protože přece z titulu biologického věku už nemůžete nikomu konkurovat. Jaký omyl.

Není divu, že se člověk raduje z odchodu do důchodu, než aby musel dál absolvovat ponižující martýrium hledání práce, mnohdy i podřadné a nedůstojné jeho vzdělání a schopnostem jenom proto, aby si odsloužil léta.

Dobré staré české pořekadlo: „Mládí v háji a do důchodu daleko,“ dostává ve věku, kdy je člověk ještě pln sil a připraven společnosti aktivně přispívat, hořkou příchuť kruté reality. Úplně zbytečné a neospravedlnitelné.

Dokud něco neuděláme se stigmatem prokleté dekády pětapadesát až pětašedesát, nestane se vůbec nic. Stát bude dál vynakládat nesmyslné částky na státní podpory a společenská nálada se nezlepší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz