Hlavní obsah
Cestování

Vítejte ve španělské vesnici El Fonoll, kde je zakázáno nosit oblečení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

El Fonoll není jen tak nějaká španělská vesnice. Bývalo to opuštěné místo uprostřed katalánských hor, ze kterého zbyly pouze ruiny. Dnes přitahuje vyznavače naturismu z celého světa.

Článek

Poslední obyvatel opustil vesnici v roce 1950. A pak přišli manželé Emili Vives a Núria Espinal, z ruin vzkřísili vesnici a do vínku jí dali bezvýhradný naturismus.

Když se řekne nudismus, většině z nás se vybaví pláže, kde se opalují, koupou a producírují nestydatí naháči. Nudismus je ale vyznávání nahoty z důvodů zdraví a pohodlí a jde o nesexuální aktivitu. Jeho nadstavbou je naturismus.

Ačkoli jsou tyto dva pojmy široce zaměnitelné, nudismus znamená praktikování nahoty jako takové, zatímco naturismem se označuje kulturní hnutí, jež upřednostňuje život v harmonii s přírodou a respekt k životnímu prostředí.

Nudismus má v Katalánsku dlouhou a populární tradici. Milovníkům opalování bez svršků, tak jak je Pán Bůh stvořil, nabízí dlouhý seznam pláží a nikoho to ani nepřekvapuje, ani neuráží.

A teď zpět do El Fonoll.

Když přijeli manželé se svými pěti syny poprvé v roce 1998 na místo v katalánských horách v provincii Tarragona, nezbývalo z vesnice, jejíž historie se datuje až do 14. století, kromě sedmi rozpadlých kamenných domů a kostela, prakticky nic. Bylo to strašidelné a opuštěné místo obklopené lesy a 200 hektary pozemků, které rodina i s bývalou vesnicí koupila.

Zpočátku bydleli v obytném autě a urputně pracovali na rekonstrukci, až se během několika let rodině podařilo všechny domy opravit a dát vesnici s kapacitou zhruba sto lidí nový život. Nejen nový, ale také jiný a velmi netradiční.

Dnes v této soukromé vesnici žije zhruba třicet stálých obyvatel a zbytek tvoří návštěvníci. Přijíždějí sem vyznavači naturismu, někdy i s celými rodinami, kteří si mohou pronajmout jeden ze 12 apartmánů, některou z kamenných chýší, či se ubytovat v hostelu nebo v kempu na přilehlém pozemku, kde mohou zaparkovat i svůj karavan.

Vesnice je to na první pohled úplně normální s běžným životem, ale také s velmi přísnými pravidly, jejichž dodržování v celém areálu se důsledně vyžaduje. Každý, kdo přijede, se musí vesnickému režimu podřídit a pro pouhé zvědavce tu není místo.

A protože je to vesnice naturistická, pravidlem číslo jedna je od vstupní brány až po opuštění areálu nahota. Nudismus je v životě naturalisty přirozený a vyjma chladných měsíců se zde žádný svršek nenosí.

Kromě nahoty se vyžaduje respekt k politickému, sociálnímu a náboženskému přesvědčení a ideologiím ostatních. Kouřit lze pouze v soukromých prostorách jako jsou pokoje, stany, karavany atd. Cedule se přísným zákazem fotografování bez povolení managementu a dotyčné osoby jsou rozvěšené po celém areálu a zvlášť důrazně se vyžaduje respekt k životnímu prostředí, fauně a flóře.

„Věřím, že je to prostor svobody, respektu a dobré nálady. Nepustíme dovnitř kazatele nebo lidi, kteří nám chtějí vymýt mozek. Je to prostor respektu k jakékoli ideologii. Zde jsou našimi jedinými hodnotami hodnoty naturismu,“ tvrdí rozhodně podnikatel.

Pobyt v netypické vesnici se dá využít velmi aktivně jako kterékoli jiné prázdniny. K dispozici je několik turistických tras po okolí, bazén, plno venkovních aktivit zahrnujících například stolní tenis, lukostřelbu nebo badminton. Můžete si půjčit kolo, zahrát volejbal, zajít do knihovny nebo třeba na masáž.

Kromě toho se každou neděli u dřevěného ohně připravuje komunitní zeleninová paella, což je místní zvyk, do které se může za 10 eur připojit každý návštěvník a dokonce ji pomáhat vařit.

El Fonoll, kromě toho, že se v něm vyskytují výhradně naháči, je ekologické a udržitelné město. Volně se tu potulují slepice, kozy a osli. Elektrické kabely byste hledali marně, energie se získává prostřednictvím solárních panelů. Voda pochází z přírodních zdrojů, které naplňují jezírko, jež je v létě ideální ke koupání, a zalévají se jí sady a ovocné stromy vysázené v okolí, kupříkladu mandloně, ořešáky a pistácie.

Ale pokud jste závislí na mobilech a počítačích nebo potřebujete pracovat se vzdáleným přístupem, v El Fonollu si moc neužijete.

Mobilní pokrytí je minimální a jenom na okraji vesnice a Wi-Fi je pouze na vyžádání na malém prostoru, a to na pouhých 5 minut. Ale zase si můžete zajít do obchůdku, který nabízí široký sortiment čerstvých a balených produktů, včetně místně vyrobených vín a ekologických potravin.

Pokud byste se chtěli odstřihnout od běžného konzumního života a vyčistit si hlavu od starostí obklopeni přírodou a pohodou, stačí dojet do katalánského El Fonoll, zaplatit malé vstupné a odhodit všechny svršky.

Lidé přijíždějící do EL Fonoll pocházejí z velmi různorodého sociálního a kulturního prostředí, zde se ovšem v nahotě všechny rozdíly stírají. Nejvíc návštěvníků přijíždí z Holandska, Belgie, Francie, Anglie a Německa, ale cestu sem si najdou i lidé z celého světa.

El Fonoll je světem sám pro sebe a určitě není místem pro každého. Své stálé obyvatele, příznivce a pravidelné či občasné návštěvníky si ale bezpochyby našel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz