Článek
Šéfkuchař Anton Mosimann vzpomíná. že anglická královna Alžběta II. byla gurmánka, která dávala přednost lehkým jídlům z vlastních královských farem. V oblibě měla jehněčí, ryby nebo zvěřinu. Ty byly připravovány jednoduše a přirozeně, aby vynikla jejich kvalita.
Potrpěla asi na pravidelné stravovací rituály, což potvrdil další z jejich šéfkuchařů Darren McGrady.
Snídaně pro královnu Alžbětu bývala většinou jednoduchá. Tím hlavním, co si po ránu dopřávala, bylo čerstvé ovoce, které jedla velmi vybraným způsobem a samozřejmě příborem. Tradiční přísná rodinná výchova ve viktoriánském duchu jí totiž nedovolila jíst rukama. „Snad jedinou věcí, kterou zvedla a zkonzumovala s pomocí prstů, byl její odpolední čaj,“ uvedl McGrady.
Každý den začínala šálkem horkého černého čaje Earl Grey s mlékem a bez cukru, do něhož si namáčela sušenky a při tom jí hrálo rádio. Panovnice měla k snídani oblíbené i cereální lupínky. Ty občas nahradily chléb (toust) s máslem a džemem nebo míchaná vejce s uzeným lososem a nastrouhaným lanýžem, někdy si dopřála uzenou tresku. Z vajec dávala královna přednost hnědým, protože jí chutnaly víc než bílé. Až na výjimky si však nedávala pečivo.
Je tedy vidět, že oproti svým „poddaným“, kteří si po ránu většinou dopřávají typickou bohatou anglickou snídani, při které nesmí chybět slanina, uzeniny, vajíčka, fazole, rajčata, tousty atd., britská panovnice snídala poměrně skromně.
Oběd i večeře se vyznačovaly velkým množstvím bílkovin. Královnin den býval náročný a vyčerpávající, protože jí čekaly státnické povinnosti. Vladařka si proto nemohla dovolit být unavena a z toho důvodu si dávala si pokrmy bohaté na proteiny a s nízkým obsahem sacharidů. K oběda mívala královna také poměrně jednoduchá jídla, převažovaly grilované ryby nebo kuře. Z ryb býval často doverský mořský jazyk s lehce orestovaným špenátem nebo cuketou. Paštiku Gleneagles z uzeného lososa, pstruha a makrely si dávala jako předkrm. Kuře měla ráda grilované se salátem. Přílohy jako jsou těstoviny, rýže nebo brambory, si většinou nedávala. Preferovala masa se zeleninou.
Pravdou je, že Angličané oběd většinou odbývají. Většina lidí si dává ve fast foodech klasické britské jídlo Fish and chips nebo se spokojí s tousty namazanými nějakou příchutí. Avšak ani královna si uprostřed dne běžně nedopřávala nějaké vybrané lahůdky.
Typickým anglickým rituálem je tradiční čaj o páté a ten nesmí chybět ani na panovnickém dvoře. Britská novinářka a autorka knih o královské rodině Katie Nicholl uvedla, že v nabídce odpoledního čaje u Alžběty II nechyběly okurkové a rajčatové sendviče, ovocný koláč a samozřejmě černý čaj Earl Grey. Další zajímavé sendviče, které královna jedla už od dětství, byly tzv. Jam Pennies neboli „džemové pence“. Jednalo se o chléb s máslem a jahodovým džemem, který byl vykrojený do tvaru malých koleček o velikosti staré anglické pence.
Večeře se podobaly obědům, královna při nich razila zásadu, že jídla nesmí obsahovat škroby. Převažovalo tradičně maso v jednoduché úpravě a zelenina. Hodně prostoru dostávala zvěřina, kterou Alžběta II. přímo milovala. Zejména dobře propečený galský steak s hustou houbovou omáčkou ochucenou whisky měla ve velké oblibě.
Příklad první večeře, kterou pro královnu Alžbětu připravil Anton Mosimann. „Jako předkrm jsem si dovolil připravit skotského lososa marinovaného s krabím masem. Pak jsem podával jehněčí svíčkovou se zeleninou z trhu. A jako dezert byl klasický britský bread&butter pudding,“ přiblížil šéfkuchař své prémiové panovnické menu.
Slabost pak měla královna pro sladkosti, které si většinou dopřávala jako dezerty po hlavním jídle. Měla ráda hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa, mléčnou nebo bílou čokoládu však nemusela. Jejím nejoblíbenějším dezertem byl čokoládový dort se sušenkami. Ten, pokud nezvládla dojíst, tak si zbytek nechala zabalit na později.
Britská panovnice se rozhodně alkoholu nezříkala, věděla však, jak pít, aby jí to neškodilo. S nadsázkou se dá říci, že se řídila sloganem Miloše Kopeckého z filmu Limonádový Joe „Alkohol požívaný v mírných dávkách neškodí v jakémkoli množství.“ První drink, koktejl z ginu a dubonnetu si dávala před polednem. Během oběda popíjela svůj další oblíbený koktejl Dry Gin Martini. Oběd pak zakončila sklenkou vína. A krátce před spaním si ještě dopřála sklenku šampaňského.
Královna asi jako každý člověk měla i jídla, která ji nechutnala. K nim patřila pizza a také téměř všechny produkty z fast foodu neboli rychlého občerstvení. Tedy až na jednu výjimku, kterou byl hamburger. Pro ten měla Alžběta II. velkou slabost. Nicméně dodržovala přitom zásadu vyhýbat se pečivu, a tak si ho dávala bez housky a místo kečupu jí servírovali brusinky. Vždy jej jedla příborem a často si ho nechávala dělat ze zvěřiny, většinou ze srnčího masa. Kvůli výraznému aroma nejedla, pokud možno česnek a velké množství cibule.
Dá se tedy říci, že anglická královna Alžběta II. nebyla v jídle příliš vybíravá, nenechala si vyvařovat luxusní speciality, ale často se spokojila s prostými a jednoduchými pokrmy.
Odkazy: