Hlavní obsah

Billie Joe Armstrong, punk-rocková ikona z Green Day

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Sven-Sebastian Sajak (Sven0705) / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Billie Joe Armstrong (* 17. února 1972, Oakland, Kalifornie USA) je americký zpěvák a hudebník, frontman punkrockových skupin Green Day, The Longshot, The Network, Foxboro Hot Tubs, Pinhead Gunpowder.

Článek

Narodil se jako nejmladší ze šesti dětí v rodině jazzového muzikanta Andrewa „Andyho“ Armstronga, který pracoval jako řidič kamiónu. Matka pracovala jako servírka v lokální restauraci.

Svoji první skladbu Look for Love nazpíval již v pěti letech v místní nahrávací společnosti Fiat Records. Jako malý chtěl také obcházet nemocnice a zpívat nemocným, aby se cítili lépe.

Jeho otec Andy zemřel na rakovinu jícnu, když mu bylo deset (Billie svůj smutek a stesk vložil do slavné, srdceryvné skladby Wake Me Up When September Ends, kterou vydal v roce 2005). Dva roky na to se jeho matka znovu vdala. První elektrickou kytaru zvanou „Blue“ dostal v devíti letech od svého otce a dodnes používá některé její repliky.

Když mu bylo deset let, seznámil se s Mikem Dirntem ve školním bufetu - spolu začali hrát heavy metalové skladby od Ozzy Osbournea a dalších. Protože neměl moc v lásce svého otčíma, napsal o čtyři roky později písničku Why Do You Want Him o své matce a o „novém“ otci.

V patnácti letech založil s Mikem a bubeníkem Johnem kapelu Sweet Children. Kvůli kapele také v 18 opustil školu . V této době dostal i přezdívku Two Dollar Bill - to byla cena, za jakou prodával jointy.

V roce 1990 opustil skupinu její bubeník John Kiffmeyer, aby se mohl věnovat škole. Místo něj nastoupil Tré Cool a skupina se přejmenovala na Green Day jako narážka na marihuanu. Začali cestovat po zemi a přitom přespávali v domech svých fanoušků.

Billie je už 30 let šťastně ženatý

V roce 1990 potkal Adrienne Nesser na jedné ranní show v Minneapolis. Vzali se 2. července 1994 během pětiminutového obřadu a den po svatbě Adrienne zjistila, že je těhotná. Jejich první syn Joseph „Joey“ Marcicano Armstrong se narodil 28. února 1995 a hraje na bicí v kapele SWMRS. Jejich druhý syn Jakob Danger Armstrong se narodil 12. září 1998 a je také hudebník.

Billie řekl o svém manželství: „Určitě jsme měli výzvy. Já a Adrienne jsme toho v našem společném životě prožili tolik a je to, jako bychom se jeden druhému zavázali.“ říká Armstrong. „Začali jsme jako děti - teď spolu trávíme střední věk. Je to krásná věc. V životě jsme toho prožili tolik a vždy jsme byli schopni ze všeho vyjít silnější a za nic na světě bych to neměnil“

Billie napsal píseň věnovanou jeho synům: „Father to a Son“

„Jako mladý rodič se snažíte vždy najít správnou odpověď nebo přijít se správným řešením, a to je těžké,“ říká Billie. „Ale pak se najednou dostanou do věku, kdy mají svou vlastní moudrost a svá vlastní řešení, a jsou schopni se o ně se mnou podělit. Takže je to, jako byste uzavřeli kruh mnoha způsoby. Je to jako přátelství, ale je to větší, širší pouto, na které jsem opravdu hrdý, že mám se svými syny, jsou to opravdu chytří lidé.“

Zdroje:

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Billie_Joe_Armstrong

https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/green-day/wake-me-up-when-september-ends-155

https://people.com/billie-joe-armstrong-talks-29-year-marriage-fatherhood-exclusive-8430938

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz