Hlavní obsah
Názory a úvahy

Leaving Neverland - pravděpodobně estráda plná lží místo umlčované pravdy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Má drahá polovička a totální vlastník mé duše i srdce mi takhle jednou večer, po zabrousení tématu k Michaelu Jacksonovi, říká: „Hele, můžeme se kouknout na Leaving Neverland, je to fakt síla“.

Článek

Je to fakt síla. A tím přesně mám na mysli, kolika lží a ubožáren se páni James Safechuck a Wade Robson dopustili.

Poslední malinká odbočka zpět ke mně a mé polovičce - ani jeden nejsme fanoušek Michaela Jacksona, jsme spíše na jinou hudbu. Známe Thriller, ale kdo by proboha neznal Thriller? K tématu Michael Jacksonjsme se dostali nejspíše přes mé náhlé spekulace, v rámci mluvení o kauzách slavných, zda Michael Jackson byl, nebo nebyl pedofil.

Zvědavost zavelila polovičce dokoukat Leaving Neverland, tedy druhou nezhlédnutou část, a mně celý, aby se třeba pro mne dal utvořit ten obrázek, zda mohla být ta nařčení vůči Jacksonovi pravdivá.

Leaving Neverland mě spíše prudce vychýlil na misku vah ve prospěch Jacksona, ač měl mít opačný efekt.

Dovolte mi tedy malou recenzi, shrnutí, co se v „dokumentu“ děje.

Nejdříve mluví matky Safechucka a Robsona o jejich dětství, ukazují se fotky, když byli miminka a malé děti.

Už zde si trochu říkám „Aha, páni. Tak hned na úvod udělat malej emocionální nátlak na vytvoření si vazby k těm dvěma. No kdepak. Mě zajímají ty věci, co řeknou, především ale fakta a důkazy“.

Dobře. Pokračujeme k prvním zmínkám Robsona a Safechucka o Michaelu Jacksonovi, a k jejich prvnímu setkání s ním. Jsou nám pouštěny záběry z Robsonova tanečního vystoupení s Michaelem Jacksonem a Safechuckovy reklamy na Pepsi, kde byl rovněž s Michaelem Jacksonem.

A vyprávění pokračuje dál a dál, až se dostáváme samozřejmě k údajnému obtěžování.

Druhá věc, která zaráží v začátku dokumentu, jsou fotky. Přísahám, jsou tam snad vybrány ty nejhorší záběry Jacksona, kde se buď podivně tváří nebo tam vypadá zkrátka jako nějaká zrůda (Užívám toto slovo s nelibostí, ale nevím, jak to lépe vyjádřit. O Jacksonovi bylo známo, že podstoupil spoustu plastických operací a nebyl dvakrát zdravý, tak někdy byly jeho fotky trochu zarážející, tady jsou ale snad ty nejpodivnější vybrány schválně.).

Věc, které si také všimnete z počátku a nepřestane udivovat po zbytek dokumentu, jsou emoce. Safechuck i Robson se u vyprávění o traumatu tváří, jako kdyby šli do krámu a kupovali si chleba. Nulové emoce. Jistě, dá se to vysvětlit tím, že někteří lidé na to zkrátka reagují jinak, a tím, jak oni sami tvrdí, že jim dlouho nedocházelo, jak špatné to bylo, co se dělo, ale k tomu se ještě níže dostaneme, kdy v dokumentu emoce projevují.

Robson a jeho matka vypráví o tom, jak ho vzal Michael Jackson s sebou na turné, a tím ho v podstatě obviní z rozpadu rodiny, protože mezi rodiči Robsona došlo k rozkolu (Jehož následkem byly během let deprese a sebevražda otce. Ano, viní z toho Jacksona.).

První větší emoce vidíme a cítíme, když si Robson a Safechuck se svými matkami stěžují, jak odtržení se cítili, když jim tehdy a tehdy už Michael dennodenně nevolal a vozil na turné a do studia jiné děti (kupříkladu Culkina). To bolavé ego je více než cítit, jak si tam všichni stěžují, že předtím jim měl slíbit Jackson to a to a teď viděli, jak se věnuje jiným dětem.

Když Jackson opět kontakt navázal a téměř vrátil do stejných kolejí jako předtím, zpětně si našla rodina opět něco, za co ho parádně sejmout - přesvědčil Safechucka, aby nechal školy a věnoval se filmu, že mu prý pomůže.

Až k popukaní byla slova Robsona, že jakmile se dostalo do tisku, že je Jackson ženatý s Presley, zatelefonoval Michael s tím, aby ho poučil, že takhle se musí ukazovat se ženami, aby to vypadalo dobře pro tisk. Robson byl tehdy dítě. A cizí dítě.

Rodiny Safechucka a Robsona zmiňují první veřejné obvinění Jacksona z obtěžování dětí, konkrétně Jordana Chandlera, s jehož rodinou se Jackson dohodl mimosoudně. Aneb jistě, když někdo obtěžuje mé dítě, peníze to spraví. Nebudu chtít, aby místo chechtáčků seděl ve vězení.. (Totéž druhé veřejné obvinění. Opět mimosoudní dohoda, rodina Jasona Francii.)

Dostáváme se přes všechny další, sice klidně 20 let staré ale kupodivu na slovo a pohyb přesné vzpomínky, a je tu smrt Michaela Jacksona v roce 2009.

Ano! Leaving Neverland jde do světa 10 let po jeho smrti.

Matka Safechucka je natolik nechutná, že vypráví, jak tančila a radovala se, když v televizi slyšela, že je Jackson mrtvý. Nevěděla o tom, co údajně dělal jejímu synovi, ale věřila těm zvěstem, co dělá údajně dětem - tak se radovala, že už nikomu nic neudělá. Emoce Safechucka a Robsona, když mluví o Jacksonově smrti? Nulové. Po tom, co tvrdí celý dokument, jak ho milovali a nevěděli, že to, co jim dělá, je špatné.

Robson i Safechuck říkají, že jim oběma došlo, že šlo o sexuální obtěžování ve chvíli, kdy se z nich stali otcové a oni si představovali, co kdyby jejich děti někdy něco takového zažili. I v tento moment se tváří jak na nákupu chleba. A údajné tyto dětské oběti sexuálního násilí nazývají skutečnými jmény a ukazují své děti, celému světu.

Moment, kdy Robson projeví poprvé nějaké emoce, je, když říká, jak se přiznal svému bratrovi k tomu, co se dělo.

A teď si držte klobouky, jak k tomu došlo. Ženě jeho bratra se zdál sen, sen o tom, že Robsona sexuálně zneužíval Michael Jackson, její muž to tedy bratrovi řekne, co šíleného se jí zdálo, a on to potvrdí.

Stupidnější a méně uvěřitelnou historku uslyšíte snad jen od agenta Bureše.

Také je více než zajímavé, že Robson s jeho matkou líčí, jak se mezi nimi vztah rozpadl po tom, co jí začal Robson obviňovat, že ho tehdy neochránila a jak to mohla nevidět - tak jak může být také v dokumentu?

„Mami, nemluvím s tebou, nechci tě vidět, ale tady si sedni a odvykládej tu můj životopis“?

Končíme velkolepým pálením věcí od nebo s Jacksonem.

Roztomilé. A teď pár faktů.

Safechuck jako dítě během vyšetřování v roce 1993 a Robson jako dítě v roce 1993 a jako mladý dospělý v roce 2005 popřeli, že by je Jackson sexuálně obtěžoval.

Jacksonův životopisec Mike Smallcombe tvrdil, že Safechuckova tvrzení o sexuálním zneužívání na vlakovém nádraží v Neverlandu ve věku 10 let v letech 1988 až 1992 nemohla být pravdivá, protože nádraží nebylo postaveno až do roku 1994, kdy bylo Safechuckovi nejméně 16 let. Další Jacksonův životopisec, J. Randy Taraborrelli, cítil, že Jacksonova přátelství s dětmi byla „divná“, ale neviděl na nich nic sexuálního. Řekl, že by měl pocit, že Robson a Safechuck mluvili pravdu, „kdyby to nebyl Michael, o kom mluvili“.

Bill Whitfield, Jacksonův bývalý šéf bezpečnosti, také zpochybnil Robsonův výlev, že Robson a jeho manželka navštívili Jacksona v jeho domě v Las Vegas v roce 2008, a řekl, že Robson ho tam nikdy nenavštívil. (Tu návštěvu zmiňuje Robson také v dokumentu, a nezapomíná zdůrazňovat, že se Jackson opíjel před svými dětmi vínem a pak na několik hodin zmizel do ložnice, a na Robsonovu výzvu dětem, jestli se nechtějí na tátu podívat, jestli je v pořádku prý odpovídají, že dobrý, že vědí, že je v pořádku. Protože na to asi byly zvyklé.) Robson chodil s neteří Michaela Jacksona Brandi, dcerou Jackieho Jacksona, sedm let. Brandi uvedla v Neverland Firsthand: Investigating the Michael Jackson Documentary, dokument natočený jako odpověď na Leaving Neverland , že se ona a Robson setkali jako děti během focení s Michaelem Jacksonem. Ti dva byli přáteli deset let před začátkem jejich vztahu. Brandi také řekla, že ji Robson podváděl s Britney Spears během Spears turné v letech 1999–2001, čímž skončil vztah dvojice. Spears potvrdila, že k jejímu románku s Robsonem skutečně došlo. (To Robson nějak zapomněl zmínit, když už tak mluvil o celém svém dosavadním životě, a především životu okolo Jacksona, ale je to samozřejmě jen třešnička na dortu a trochu jiném dortu.)

Robson tvrdí, že celá léta nic neříkal, protože

  • nevěděl, že je to špatné
  • bál se, že on i Michael půjdou do vězení, což mu prý Jackson podsouval
  • nechtěl, aby Jacksonovy děti přišly o otce

Ano, to vše naráz tvrdí. Ve čtyřech hodinách dokumentu.

Z dokumentu se dozvíme, že Jackson může za traumata, rozpad rodin, nenaplněné sny, a byl špatným otcem.

Robson a Safechuck hrdinně tvrdí, že jim dokumentem nejde o peníze, ale o tu pravdu. Což je trochu mimo, když zažalovali Jacksonovu rodinu o stovky milionů dolarů…

Sexuální zneužívání je těžké, hrozné téma a oběti by měly být maximálně ochráněny, ale Safechuck a Robson vypadají spíše jako lháři, kteří obviňují někoho, kdo se už nemůže nijak vyjádřit.

Zdroje:

Dokument Leaving Neverland

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Leaving_Neverland

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Wade_Robson

https://www.ireport.cz/clanky/rock-blog/blog-film-leaving-neverland-sokuje-a-odkryva-nepoznane-neni-vsak-zadnou-zarukou-pravdy#!/back

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz