Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Klinický zubní technik není jen „bláznivá Amerika“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ExplorerBob/Pixabay.com

Denturista, klinický zubní technik, dentální protetik. Není to jen exotický prvek, který je doménou pouze u několika států Severní Ameriky a vzdálených zámořských teritorií. Denturismus je směr, který je úspěšně etablován i ve státech západní Evropy.

Článek

Denturismus/klinický zubní technik není jen ojedinělý rozmar a nelogický výstřelek několika severoamerických oblastí. Není to také prvek, který by negativně formoval systém poskytování stomatologické péče a ohrožoval pozici zubního lékaře.

Klinický zubní technik je běžným povoláním i v Evropě

Denturisté profesně dospěli v řadě států světa, včetně Evropy. Ve všech těchto zemích se stali součástí dentálního týmu a poskytují kvalitní a efektivní protetickou péči. Ta nespočívá jen v nižší ceně, za niž kliničtí zubní technici poskytují snímatelné zubní náhrady komunitě, ale přináší i další pozitivní impulzy a externality do systému poskytování stomatologické péče. Od vzrůstu marží poskytovatelů stomatologických služeb při nižších cenách, po větší informovanost pacienta o snímatelné zubní protetice.

Kliničtí zubní technici zvyšují dostupnost stomatologické péče

Denturisté, či kliničtí zubní technici jsou jednoduchým a levným řešením, jak zvýšit prostupnost stomatologické péče pro pacienta a uspořit čas zubního lékaře ke složitějším a více invazivním výkonům v dutině ústní. Je to také nástroj k zajištění stomatologické péče pro starší populaci, které své služby kliničtí zubní technici primárně poskytují.

V současné době poskytují kliničtí zubní technici své služby v evropských zemích v Dánsku, Švýcarsku, Finsku, Španělsku, Portugalsku, Nizozemsku a naposledy od roku 2007 ve Spojeném království. V posledně zmiňované zemi se vedla rozsáhlá odborná diskuze o přínosech a negativech, které mohou kliničtí zubní technici přinést do systému poskytování stomatologické péče.

V Česku by kliničtí zubní technici posílili systém poskytování stomatologické péče až o 8 %

Jen v České republice by zavedení systému poskytování stomatologické péče s prvky denturismu ušetřilo podle odhadů 6-8 % ordinační doby zubního lékaře a snížilo tlak na veřejné rozpočty a rozpočty domácností. Což jsou hodnoty, které by za vznik povolání klinického zubního technika rozhodně stály.

Více o denturismu a klinických zubních technicích zde.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz