Hlavní obsah
Zdraví

Za novými zuby do Polska

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Andrea Piacquadio/pexels.com

Obyvatelé Moravskoslezského kraje stále častěji volí zubní ošetření v Polsku. Láká je tam nižší cena a kratší objednací lhůty, než v tuzemských zubních ordinacích.

Článek

Obyvatelé příhraničních regionů s Polskem stále častěji hledají zubní ošetření v zahraničí. Pochvalují si tam nižší ceny a kratší objednací lhůty, ale i jen samotnou ochotu poskytnout pacientovi péči.

V Moravskoslezském kraji dnes není výjimkou, že lidé obvolají marně v bolestech klidně i desítku poskytovatelů zdravotních služeb v oboru zubního lékařství, aby se jim pomoci nakonec dostalo v Polsku. Například na jednom ze stomatologických pracovišť v polské Ratiboři už čeští pacienti tvoří téměř polovinu klientely. Podobně jsou na tom i obyvatelé některých regionů na Slovensku, kteří míří za stomatologickým ošetřením taktéž do Polska případně na jihu do Maďarska. Ale také do Srbska, kde je dokonce ošetřují zubní lékaři pocházející z řad slovenské menšiny.

Před patnácti lety byl trend naprosto opačný

Drobnou útěchou může být těmto pancientům fakt, že se tak připojili k vyspělým státům a regionům, kde je výrazná zdravotní turistika. A v současné Evropě představují stomatologičtí pacienti více než 30 % veškeré zdravotní turistiky.

Přitom ještě před 15 lety byl trend opačný a polští pacienti jezdili k zubním lékařům do Česka. Pochvalovali si, podobně jako dnes Češi, nižší ceny stomatologické péče a krátké objednací lhůty.

Polská stomatologie zvládá telemedicínu

Polští lékaři se poptávce z Česka přizpůsobili a plně využívají moderní technologie, které současný svět přináší. Třeba Ratibořická klinika nabízí orientační konzultaci a stanovení ceny za ošetření za pomoci snímků zubů zaslaných přes aplikaci WhatsApp. Také v komunikaci s pacienty nenechávají nic náhodě a nedomlouvají se rukama i nohama, ale jazykovou bariéru překlenují za pomoci online překladače.

Ceny zubního ošetření v Polsku

Jak se pohybují ceny v Polsku? Podobně jako v Česku se ceny v jednotlivých ordinacích liší v závislosti na celé řadě různých faktorů. Například stomatologické služby mimo velká polská města jsou v průměru o 25 % levnější.

Třeba již zmíněná klinika v Ratiboři nabízí zhotovení kompozitní výplně (bílé plomby) od 300 zlotých, což je v Polsku běžná cena a v tuzemské měně se jedná o přibližně o 1800 korun. Konzultaci a RTG snímek v rámci léčby a nacenění ošetření má toto pracoviště zdarma. Ceny za kompozitní výplně se v Polsku pohybují v průměru mezi 200 až 400 zlotých (PLN). Což je přibližně 1500 až 2380 korun.

Kolik stojí vytáhnutí zubu? Ceny za jednoduchou extrakci zubu v závislosti na velikosti aglomerace začínají od 200-350 zlotých (PLN). Jedná se o částku mezi 1500 až 2100 korun. Ve zmíněném pracovišti v Ratiboři začíná cena za vytržení zubu na 300 zlotých (PLN).

A co ošetření zubního kanálku pod mikroskopem? Ceny ošetření jednokanálkového zubu pod mikroskopem se v Polsku pohybují v průměru mezi 500-850 zlotými (PLN) podle zprávy rankomat.pl o cenách polských zubních ordinací. Což jsou ceny pohybující se přibližně od 3000 po 5050 korun.

Ceny zubních náhrad se na zmíněné klinice pohybují od 1200 zlotých (PLN) za metalokeramickou korunku po 1800 zlotých (PLN) za celokeramickou korunku. Což je cena od přibližně 7000 korun za metalokeramickou korunku po 10 500 korun za celokeramickou.

V případě ortodontického ošetření se ceny za jednu čelist fixních rovnátek pohybují mezi 2000 a 3000 zlotých, tedy mezi přibližně 11 000 až 18 000 českých korun. Každá další návštěva pak přijde pacienta na 180-250 zlotých (PLN), což je v přepočtu na tuzemskou měnu částka pohybující se mezi 1100 až 1500 korunami.

V Polsku je více zubních lékařů

Přestože počty zubních lékařů v Česku v posledních letech mírně rostly a sami zubní lékaři hovoří o jejich dostatku, jako třeba zde, tak zubních lékařů je v Polsku stále více. Podle údajů OECD v Polsku v roce 2021 praktikovalo v absolutních číslech 34 874 zubních lékařů. V České republice ve stejném období to bylo 7 963 zubních lékařů. Pokud data přepočteme na tisíc obyvatel, abychom byli schopni porovnání, pak v Polsku ordinovalo o pětinu více zubních lékařů k počtu obyvatel. Konkrétně v Polsku to bylo 0,92 zubního lékaře a v Česku 0,76 zubního lékaře na 1000 obyvatel.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz