Hlavní obsah
Zdraví

Zubní lékaři si domlouvali ceny, úřad k pokutě nepřistoupil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: drshohmelian/pixabay.com

Zubní lékaři Oblastní stomatologické komory v Karviné si domlouvali ceny, za něž budou od zubních laboratoří kupovat zubní náhrady. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který se věcí zabýval, k potrestání nepřistoupil.

Článek

Koncem roku 2021 adresoval předseda Oblastní stomatologické komory Karviná Petr Okenica karvinským zubním laboratořím dopis, ve kterém varoval nad případným výrazným nárůstem cen pojišťovnou plně hrazených náhrad. Konkrétně v dopisu napsal: „Představenstvo se usneslo, že co se týká snímací protetiky, bude v naší oblasti akceptováno navýšení cen u I kódu pouze do poloviny hodnoty, jež za tento výrobek budou hradit pojišťovny. C a N kódy necháváme plně ve vaši režii, ale pro I kódy u snímací protetiky je toto strop přes, který nehodláme jít a oblast v tomto bude vystupovat jednotně.“.

I kódy označují zubní náhrady, které jsou plně hrazené ze zdravotního pojištění. C kódy označují náhrady na jejichž zhotovení zdravotní pojišťovna zubnímu lékaři přispívá a N kódy označují náhrady, které jsou pojišťovnou nehrazené a nepřispívá na ně.

Celý dopis je dostupný například zde.

Dopisem a zmíněnou větou se zabýval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, pro podezření, že popisované jednání ze strany Oblastní stomatologické komory by mohlo naplňovat znaky zakázané dohody narušující volnou obchodní soutěž. Konečné rozhodnutí přišlo až v listopadu roku 2023, kdy Úřad konstatuje, že „Takové usnesení představenstva sdružení, které slaďuje soutěžní chování svých členů a omezuje výši cen dodavatelů, které mají být ze strany členů akceptovatelné, by mohlo naplňovat znaky zakázaného rozhodnutí sdružení soutěžitelů. Dokonce by mohlo naplňovat znaky nejzávažnějšího hard-core cenového omezení, u kterého se presumuje negativní dopad na trh.“.

Zubní technici si nestěžovali

Přesto z toho Oblastní stomatologická komora Karviná vyvázla pouze s „varováním“. Kdy Úřad jen chce „důrazně upozornit na možnou protiprávnost takového jednání iniciovaného přímo stomatologickou komorou, i když jen na oblastní úrovni“ a musí „apelovat na Českou stomatologickou komoru a její orgány, resp. Oblastní stomatologické komory a jejich předsedy i všechny členy, aby se podobného jednání do budoucna vyvarovali“ a nezahájil správní řízení.

Důvodem, proč Úřad nezahájil s Oblastní komorou správní řízení, je, že: „Úřad následně situaci v této oblasti sledoval a nezaznamenal v rámci veřejně dostupných zdrojů ani ze strany zubních techniků žádné stížnosti či další dokumenty sjednocující postup Vašich členů.“.

Celé sdělení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže je dostupné zde.

Zubní laboratoře mají nést podle zubních lékařů náklady na sociální stomatologii

Okenica ve svém dopisu dále zmiňuje, že protože jsou zubní lékaři řemeslo regulované, tak v I kódech jsou zubní laboratoře regulováni se zubními lékaři. Tvrdí, že náklady na sociální stomatologii je nutné si spravedlivě rozdělit a přenést i na zubní laboratoře. Je otázkou, proč pouze na zubní laboratoře, a nikoliv třeba na výrobce otiskovacích hmot, nebo i dodavatele energií.

Zubní laboratoře nejsou vázány dohodami zubních lékařů se zdravotními pojišťovnami. Sami často nevědí, který zubní lékař má smlouvu se zdravotní pojišťovnou a který funguje na základě přímých úhrad od pacientů. Také nevědí, jaké obchodní a cenové politiky praktikují jejich odběratelé. A své kalkulace cen provádí zubní laboratoře nezávisle na platbách zdravotních pojišťoven.

Náklady na snímatelnou protetiku stále rostou

Náklady zubních laboratoří neustále rostou. Kromě nákladů na samotný provoz zubní laboratoře a dentální materiál, výrazně rostou v zubních laboratořích mzdové náklady. Zubní laboratoře, které si dnes do ceny celkové snímatelné náhrady nejsou schopny promítnout náklady na práci zubního technika blížící se 3000 korun, zaměstnance pravděpodobně neseženou. O problematice jsme psali zde.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz