Hlavní obsah
Práce a vzdělání

V Česku chybí zubní technici, kteří by zhotovovali snímatelné náhrady

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: ExplorerBob/pixabay.com

Tento stav se pokouší zvrátit iniciativa, která se snaží ke snímatelným zubním náhradám přilákat absolventy zubotechnických oborů.

Článek

Absolventy ke snímatelným náhradám, a do zubních laboratořích obecně, dnes neláká finanční ohodnocení ani pracovní podmínky. Často se v některých laboratořích jedná o špatně placenou a časově náročnou práci, za jejíž součást je mnohdy mylně automaticky pokládáno i nepřeberné množství neplacených přesčasových hodin. Některé zubní laboratoře svým zaměstnancům nevyplácí ani nejnižší zaručenou mzdu a řádně neproplácí dovolenou.

Od těchto praktik se rozhodli veřejně distancovat signatáři „Memoranda o zlepšení podmínek práce pro zubní techniky“. Memorandum, které je včetně seznamu zapojených zubních laboratoří veřejně dostupné na internetové adrese www.snimacky.cz, si klade za cíl zatraktivnit pracovní podmínky pro mladé i zkušené specialisty na snímatelné náhrady. A hlavním nástrojem pro jeho naplnění má být, kromě dodržování platných předpisů pracovního práva, jasně definovaný standard v odměňování zaměstnanců. Tento standard obsahuje i motivační mzdový růst mzdy po zapracování.

Po dvou letech 55 tisíc korun

Uveřejněné minimální mzdové podmínky jsou navázány na průměrnou mzdu v národním hospodářství, mělo by tedy docházet k jejich navyšování podle jejího případného růstu. Nástupní mzda u absolventů by tak dle memoranda měla činit 0,75 průměrné mzdy v národním hospodářství, což například bylo k 1.7.2022 29 tisíc korun (180 Kč/hod.). Po třech měsících by pak měl absolvent dosáhnout na průměrnou mzdu, která třeba k 1.7.2022 činila 39 tisíc korun (243 Kč/hod.). Tato mzda není bezpodmínečná, zubní technik by ji měl získat při 20 zhotovených náhradách měsíčně. Po 2-5 letech práce v zubní laboratoři by měla být mzda zubního technika na 1,4 násobku aktuální průměrné mzdy, jež byla k již zmíněnému 1.7.2022 na hodnotě 55 tisíc korun (343 Kč/hod.). Této mzdy by měl zaměstnanec dosáhnout při maximálně 30-35 zhotovovaných kompletních protézách měsíčně. Více jich i zapracovaný zubní technik podle signatářů nemůže vyrobit, aby nešidil kvalitu, nebo platnou pracovní legislativu.

Pro zubní laboratoře to bude znamenat vyšší mzdové náklady

Aby tomuto závazku zubní laboratoře dostály, znamená to najít dostatek finančních příjmů. Zubní technik by měl za zhotovení jedné celkové náhrady získat odměnu odpovídající 1950 korunám, aby mohl být závazek memoranda naplněn. Včetně odvodů zdravotního a sociálního pojistného za zaměstnavatele a nákladů na řádnou dovolenou je celkový mzdový náklad na jednu zhotovenou celkovou zubní náhradu dokonce 2850 korun. To je částka za práci svých zaměstnanců, kterou budou muset být schopny podepsané zubní laboratoře promítnout do cen své snímatelné protetiky.

Trh práce se v zubních laboratořích mění i bez memoranda

Samotné připojení k memorandu je dobrovolné a závazek vyplývající z připojení není nikterak právně vymahatelný. I bez memoranda je zřejmé, že ke změnám v zaměstnávání v oboru zubní techniky musí nevyhnutelně dojít. Vždyť už v současné době si mnozí zaměstnavatelé z řad zubních laboratoří stěžují, že nejsou schopni dlouhodobě sehnat zaměstnance. Ať už byla důvodem epidemie koronaviru, nebo odchody do penze silné generace, zaměstnavatelům se stále obtížněji hledá náhrada za zaměstnance, kteří skončili a obor z různých důvodů opustili. A to se ještě plně na trhu práce neprojevily faktory, které přinesou demografické změny ve společnosti a specifika zaměstnávání generace Z.

Signatáři memoranda jako perspektivní zaměstnavatelé

Právě pro absolventy zubní techniky, kteří se teprve rozkoukávají na trhu práce, může být seznam laboratoří, jež se veřejně zavázaly takto odměňovat zaměstnance, dobrým vodítkem. Pomůže jim to do budoucna definovat, s jakou laboratoří mají spojit svou začínající profesní dráhu a kde je menší pravděpodobnost, že je brzy potká pracovní deziluze a vystřízlivění, až budou žádat v bance o hypotéku, na kterou kvůli nízké a kolísavé mzdě nedosáhnou.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz