Hlavní obsah
Cestování

10 věcí, které byste měli vědět, než vyrazíte do Albánie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Cestovatel/ vlastní fotoarchiv

Na malé ploše na vás čeká nepřeberné množství míst a aktivit.

Albánie se v posledních letech dostává do hledáčku lidí z celého světa. Často ale nemají tušení, o některé z těchto deseti věcí, které je dobré vědět před návštěvou této podmanivé země. Buďte právě vy připravenější než ostatní.

Článek

1. Neuvěřitelná různorodost na malém prostoru

Albánie zabírá neveliké území (je o málo větší než Morava), které je však až neuvěřitelně členité a pestré. V rámci celé Evropy v této disciplíně stěží hledá konkurenci. Však uvažte sami, že se zde nachází pobřeží dvou moří, nejdivočejší a možná nejkrásnější pohoří Balkánu, největší, ale i třeba nejhlubší jezero, které lze na Balkánu najít, řada divokých řek, ale i velké přehradní nádrže, vodopády, termální prameny, zatím jen málo navštěvované horské hřebeny, ale i historická města, odlehlé vesnice nebo naopak města moderní. V Albánii se nebudete nudit, ať bude vaše dovolená jakkoliv dlouhá. A nelze udělat nic lepšího než poznat více než jednu tvář této země.

2. Albánie není dnes zas tak levná, jak se říká

Všude na internetu se píše, jak je Albánie levnou destinací, ale bohužel už to není pravda jakou to byla ještě před dvěma a více lety. Zřejmě z této doby jsou všechny ty příspěvky. Aktuální cenové srovnání s nejlevnějšími zeměmi Evropy, ale i s ČR nebo Chorvatskem, můžete najít v příspěvku zde. Ve skutečnosti došlo v posledních dvou letech k bezprecedentnímu nárůstu cen některých služeb zejména v turističtějších oblastech, kdy se k inflaci přidalo ještě velké zvýšení marží, a tak dnes na mnoha místech například jídlo v restauraci stojí minimálně tolik jako v ČR, spíše více. Před dvěma lety přitom jeho cena byla tak o cca 50 % nižší. Samozřejmě oproti některým jiným destinacím v Evropě pořád Albánie vychází levně, a zejména to platí například pro ubytování nebo veřejnou dopravu, ale pokud bude trend pokračovat, tak je možné, že za další dva roky bude situace úplně jiná. Levně také vychází stále potraviny a v sezóně se zde dá opravdu velmi levně nakoupit ovoce a zelenina. Pokud tedy chcete Albánii zažít za rozumnou cenu, jeďte co nejdříve a velmi ušetříte tím, že si sami budete vařit z místních surovin.

3. Rozhodně není prostá turistů

Stejně tak již Albánie nějakou dobu není turisty neobjevenou zemí. Je pravda, že tady není nikde turistů jako v Benátkách, ale počet zahraničních turistů každoročně roste v desítkách procent a někde je to znát více a jinde méně. Každopádně se nenechte tímto označením příliš zlákat, ať nejste zklamaní, že zde nemáte kus pobřeží nebo horskou cestu jen pro sebe. Možné to je, ale to budete muset vyrazit mimo sezónu a mít ještě trochu štěstí. Důvodů to má řadu, Albánie je krásnou zemí, za rozumné peníze, a hlavně je nesmírně pestrá. Tato kombinace přitahuje mladé baťúžkáře z celého světa a samozřejmě je zajímavá i pro další cestovatele, kdy v posledních několika letech jsou to vyjma mladých lidí hlavně rodiny s dětmi. Ještě před pár lety jste i na zdejších plážích potkávali především místní nebo turisty z okolních zemí, dnes na nich najdete směsici napříč Evropou.

4. Nenechte se zmást vzdáleností na mapě

Albánie je hornatá země, kde sice některé silnice jsou až překvapivě pěkné a moderní, ale jiné jsou zase, děravé nebo přeplněné a někde prostě chybí zcela. To může být všechno součástí dobrodružství, ale musíte s tím zkrátka počítat dopředu. Tak například nejznámější celodenní trek v zemi z Thethu do Valbony (dočíst se o něm můžete zde) trvá pěšky cca sedm hodin a měří něco přes 20 kilometrů, zhruba stejně dlouho, ale trvá z jedné vesnice do druhé dojet autem. Zkrátka budete muset objet skoro celý sever země než se dostanete z jedné vesnice do druhé, a tak je opravdu lepší jít pěšky. To je jen jeden z příkladů. Tirana se zdá být kousek od vesnic v pohoří Prokletija, ale pravda je taková, že do takového Thethu je to cca 4 hodiny cesty, když máte štěstí. S většími kolonami se může cesta klidně o dvě hodiny protáhnout. Zkrátka si nepředstavujte, že projedete Albánii během týdne křížem krážem, a pokud ano, pak vám na nic jiného nezbyde čas.

5. Tirana není vždy tím nejvhodnějším letištěm

Během posledních let začalo létat z Prahy do Tirany hned několik leteckých společností a díky tomu se dají sehnat letenky do hlavního města Albánie opravdu hodně levně. Jsou ale místa v Albánii, do nichž je lepší nebo minimálně pohodlnější využít jiné letiště. Pokud byste chtěli navštívit například Ohridské nebo Prespanské jezero nabízí se spíše letět z Vídně do Ohridu v Severní Makedonii. V případě pobřeží jižní Albánie, zejména okolí Sarandy je ideální letět na ostrov Korfu a odtud rychlím člunem do Sarandy. Je to kratší cesta než z Tirany, a navíc můžete pobyt spojit s návštěvou Korfu. Sever země se dá zase jednoduše zkombinovat s Černou Horou, respektive je možné využít letiště v hlavním městě Podgorica.

6. Nemusíte si měnit eura na místní měnu

Jedno euro rovná se sto albánských leků neboli v tomto kurzu obchodníci přepočítávají ceny z leků. Je to jednoduché, a proto se dá platit v eurech vlastně téměř všude. Pár míst v Albánii ještě k platbě v eurech přistupuje rezervovaněji, ale vzhledem k tomu, že u většiny obchodníků a restauratérů to problém není a velmi často vám vrátí právě v místní měně, budete mít brzy dostatek hotovosti v místní měně i bez nutnosti měnit či vybírat z bankomatu. Vzhledem k tomu, že letos byl po většinu roku skutečný kurz leku vůči euru pod sto leků za euro, tak navíc tato platba má tu přidanou hodnotu, že fakticky při každém placení v eurech vlastně vyděláváte. Samozřejmě tato výhoda se může naopak v dalších letech se změnou kurzu stát nevýhodou.

7. S platebními kartami moc nepočítejte

Na co však můžete vyjma větších obchodů, lepších hotelů a restaurací a pár dalších míst zejména v Tiraně nebo na pobřeží zapomenout je platba kartou. Ať je to z jakéhokoliv důvodu, Albánci zkrátka kartám nefandí nebo z nějakého důvodu fandit nechtějí, a tak s platební kartou téměř nikde nezaplatíte. Ani bankomaty nejsou úplně všude, dokonce chybí na některých turistických místech, a tak v Albánii raději spoléhejte na starou dobrou hotovost. Obzvlášť to platí, pokud budete chtít být delší část mimo měst a turistických cílů.

8. Pozor, Albánie má dvě velmi odlišná pobřeží

Většina lidí přijíždí do Albánie kvůli moři. Na tom se zřejmě nic dlouhodobě měnit nebude. Když si zadáte do vyhledávače Albánie, vyskočí vám mnoho fotografií a videí s nádherným průzračným mořem a oblázkovými plážemi pod strmými útesy. To není výmysl umělé inteligence, a ve skutečnosti tato místa nevypadají o nic méně působivě. Avšak všechny tyto obrázky pochází z jednoho ze dvou pobřeží Albánie. Z jihu země, kde albánské pobřeží omývá Jónské moře. Tomuto pobřeží se také někdy říká Jónská riviéra. A ke škodě pro řadu cestovatelů je poměrně dosti vzdálené od mezinárodního letiště v Tiraně. A proto cestovní kanceláře shodně vozí turisty do města Drač nebo jeho okolí. Drač je však na Jaderském pobřeží, které ale nemá s tím chorvatským mnoho společného a v rámci regionu platí za méně zajímavé z pohledu reliéfu okolní krajiny, ale i průzračnosti mořské vody. Rozhodně to nejsou pláže z obrázků, které znáte z internetu. Pár výhod ale toto pobřeží přeci má, je tedy blíže letišti v Tiraně, dá se lépe kombinovat s horami severu případně Černou Horou a zdejší pláže jsou všechny písčité, což je na jihu zcela výjimečný jev.

9. Nečekejte standardní evropskou destinaci

Není to zrovna známka zcestovalosti, ale lze se s tím setkat často, a proto je na to třeba upozorňovat v podobných příspěvcích. Lidé, kteří do Albánie přijíždějí, nebo se z ní vrací, si často stěžují na některé místní poměry. Jsou překvapeni, že zde k odpadům nepřistupují stejně jako někde ve Skandinávii, že zde přírodu nechrání jako v Rakousku, že tedy mnoho věcí funguje na bázi šedé ekonomiky apod. Albánie je evropskou zemí a pravdou je, že v posledních letech je její ekonomický růst impozantní, ale člověk si stále musí uvědomovat z jaké pozice vlastně tento růst počal, jak vypadala Albánie ještě před pár desítkami let. Každému člověku, pro kterého je ochrana přírody důležitou hodnotou, vadí, když vidí na nádherných místech hromady odpadků, když vidí jedny z nejkrásnějších lokalit v Evropě jak se na nich necitelně a nekontrolovatelně staví, nebo když vidí něco podobného. Ale je to dějinný fakt, i takto vypadá dnešní Albánie. Lze však předpokládat, že v čase se bude postupně těchto nešvarů zbavovat a vydá se cestou, kterou se vydala většina evropských zemí. Pro ty z vás, kteří se neumí přes tuto dějinnou skutečnost přenést, není Albánie tou nejvhodnější destinací.

10. Přesto jde o jedno z nejúžasnějších míst v Evropě

Narazíte zde často na hromadu odpadků, na necitelný rozvoj spjatý s turismem, ale i jinými odvětvími, kartou nic nezaplatíte, ceny už zdaleka nejsou tak nízké a turistů každoročně přibývá tolik, že se o tom nikomu ještě před pár lety ani nesnilo, tak proč sem vlastně jezdit? Protože navzdory tomu všemu je Albánie bezpochyby jednou z nejkrásnějších a nejautentičtějších zemí Evropy, kde můžete spojit hory s mořem, poznávání s odpočinkem a možná zejména zažít trochu toho dobrodružství na kontinentu, na němž se lidé pro pohodlí všeho dobrodružného dobrovolně vzdávají, a kde je podobná místa čím dál těžší najít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz