Hlavní obsah
Cestování

Benátky zavedly vstupné pro turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cestujzababku

Benátky zavedly vstupné

Benátky spustily rezervační systém, ve kterém si nově turisté budou muset pro vybrané termíny koupit vstupenku do starého města.

Článek

Chystáte se letos na dovolenou do Benátek? Tak čtěte pozorně! Mluvilo se o tom dlouho a od včerejška je to realitou. Turisté teď před návštěvou Benátek musejí zaplatit poplatek 5 EUR a to přes on-line portál. Poplatek se týká tzv. denních turistů, kteří v Benátkách nemají zaplacený hotel, a tudíž neplatí turistickou daň.

Dle starosty Benátek Luigiho Brugnara však není záměrem vybrat více peněz, ale regulovat počet návštěvníků v exponovaných termínech. Benátky totiž loni dostaly pohrozeno od UNESCO, že by se mohly dostat na seznam světového dědictví v ohrožení.

Poplatek si turisté rezervují od včerejšího poledne na vybrané dny roku 2024. Jde především o konec dubna a začátek května a pak květnové, červnové a některé červencové víkendy - přesný výčet zde. Platba pěti eur se netýká dětí do 14 let. Důležité ale je, že i když máte rezervovaný hotel a poplatek se vás netýká, musíte se taktéž registrovat a portál vám vystaví bezplatný QR kód.

Poplatek zaplatíte na této stránce. Vstupné se platí od 8.30 do 16 hodin, takže pokud se chystáte na večeři nebo koncert, poplatek se vás netýká. Níže je mapka území staré části Benátek, kde se poplatek vybírá - označeno číslem 1. Na území označených číslem 2 a 3 se poplatek v roce 2024 nevybírá - takže například na ostrovech Murano, Burano apod.

Foto: Cestujzababku

Na vyznečeném území se platí vstupné - zdroj: cda.veneziaunica.it

Rezidenti, studenti a zaměstnanci tento poplatek v Benátkách neplatí. Toto je první z experimentů, jak se město snaží přiblížit k udržitelnosti a vlídnějšímu životu pro místní obyvatelstvo.

Zdroje:

- https://cda.ve.it/en/

- https://cda.veneziaunica.it/en/access-fee

- https://www.euronews.com/travel/2024/01/16/venice-entry-fee-here-are-all-the-dates-when-youll-have-to-pay-to-visit-in-2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz