Hlavní obsah
Cestování

Letenky pod stromeček: Na co pozor při jejich nákupu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cestujzababku

letadlo v zimní krajině

Před nákupem letenek k Vánocům dejte pozor na následující věci.

Článek

Letenky jsou skvělým vánočním dárkem také proto, že se dají sehnat na poslední chvíli. Naklikáte je klidně pár minut před předáním a je to. Jenže ve spěchu se vám může stát pár věcí, které dárek mohou pokazit. Nenechte si ho zkazit.

Na začátek platí, že letenky můžete hledat kdekoliv. Na známých vyhledávačích nebo se inspirovat lidmi, kteří sdílí tipy na levné letenky. Pokud se vám nějaká z letenek zalíbila, jděte ji naklikat přímo na web konkrétní aerolinky, která let provozuje. Tohle bývá kamenem úrazu, protože někteří přeprodejci stejnou letenku nabízejí až o stovky korun levněji než letecká společnost.

Nenechte se ale zmást a jděte na jistotu - letenky kupte přímo u aerolinky i za vyšší cenu. Předejdete tím riziku, že se vámi obdarovaný člověk nedozví o změně letu nebo si nebude moct přikoupit zavazadlo za standardní cenu a za jakoukoliv změnu nebo službu navíc zaplatí přeprodejci servisní poplatek nad rámec vybrané služby.

Například Ryanair se snaží těmto praktikám bránit tím, že každý měsíc zveřejňuje tabulku zprostředkovatelů letenek, kteří si účtují nevětší poplatky navíc. V prosinci nechvalné první místo vyhrála firma Super Saver, která si za 10 kg zavazadlo účtuje o víc než 1500 Kč víc než přímo Ryanair. Tabulce však dominuje Kiwi.com s přirážkou nad 200 % u některých přídavných služeb jako prioritní nástup nebo rezervace sedadla.

Ryanair se dokonce s Kiwi.com pustil do sporu, aby mu tento přeprodejce musel poskytovat e-mailové adresy zákazníků za účelem možnosti je kontaktovat. Ten ale na podzim rozhodnutím soudu v Brně prohrál - viz Novinky.cz.

Při nákupu letenek dejte také pozor na to, abyste koupili správně typ letenky - kojenec do 2 let, dítě nad 2 roky, dospělý - každá aerolinka má totiž kategorizaci letenek dle věku cestujících trochu jinou. A v předvánočním shonu se raději dvakrát ujistěte, že máte jména na letenkách správně. Většina aerolinek vám dovolí bezplatnou změnu 2-3 znaků ve jméně, takže drobné překlepy se dají zvládnout.

Pokud se chystáte využít levných lednových letenek - až je jich díky mimo sezóně je, zkontrolujte před jejich rezervací platnost občanských průkazů a cestovních pasů. Poletíte s malými dětmi? Nezanedbejte jejich podobu v cestovním dokladu - největší rozdíly bývají u miminek a kojenců.

Závěrem si dobře promyslete, kdo všechno poletí. U některých rezervací letenek pak může být problém dodatečně přidat dítě. Projděte si dalších 19 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli. Pokud chcete dárek ještě vylepšit, neprozrazujte destinaci - já už takto několikrát nevěděla, kam letím, až do přistání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz