Hlavní obsah
Cestování

Konec skrytým poplatkům za příruční zavazadla do letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cestujzababku

příruční zavazadlo bude mít svou definici

Za příruční zavazadlo se v EU už nebude platit. Zavazadlo přiměřených rozměrů bude zahrnuto v ceně letenky a jeho velikost bude napříč aerolinkami stejná.

Článek

Evropský parlament dnes schválil usnesení, ve kterém po Komisi požaduje sjednocení pravidel týkajících se příručních zavazadel do letadla. Cestující v EU se tak snad do pár let dočkají definice pojmu příruční zavazadlo, které bude v rámci každé letenky zdarma (zdroje na konci článku).

Dnes když někam letíte, tak předtím, než začnete balit, musíte nastudovat pravidla konkrétní aerolinky. Rozměry příručních zavazadel si totiž určujě každá aerolinka podle svého. Jak velké zavazadlo máte v ceně základní letenky tentokrát? Musí krom velikostního limitu splňovat i limit váhový? A co když poletíte s několika různými aerolinkami? Musíte si sbalit do batohu, který bude odpovídat těm nejpřísnějším rozměrům. Jinak vás na letišti může čekat nepříjemné překvapení v podobě platby za nadrozměrné zavazadlo. A může vás to stát klidně 60 EUR.

Teď má ale dojít ke změně, a to na základě petice předložené Evropskému parlamentu. Základem usnesení Evropského parlamentu je požadavek, aby v ceně letenky bylo zahrnuto příruční zavazadlo přiměřených rozměrů. Tyto rozměry a váhový limit mají být definovány Evropskou unií, nikoliv aerolinkou, jako tomu je doposud. Zde sledujte další vývoj kolem sjednocení kabinových zavazadel.

Dnes má rozměry příručních zavazadel každá letecká společnost jiné. U Ryanair to je například 40×25×20 cm bez váhového limitu, u Wizzair 40×30×20 cm a max. 10 kg. A pak jsou aerolinky, které zašly až tak daleko, že zdarma k letence máte zavazadlo, do kterého se vám vejde tak maximálně notebook a placaté pantofle. U aerolinky Condor si totiž můžete do kabiny zdarma vzít zavazadlo o velikosti 40×30×10 cm!

Nízkonákladové aerolinky dnes operují tak, že vám prodají super levnou letenku, ale marži naženou na doplňkových službách, do kterých zahrnují i zavazadla. Zároveň se takto sníženou cenou deformují výsledky vyhledávání cen letenek, kdy si spotřebitel myslí, že kupuje nejlevnější letenku, ale ještě neví o tom, že jestli bude chtít zavazadlo, bude si muset připlatit.

To se má ale změnit a přiměřené příruční zavazadlo bude nově v ceně letenky zdarma a to napříč EU. Ulehčí to cestujícím orientaci v cenách letenek (lepší porovnání mezi jednotlivými aerolinkami) a balení (bude stačit pořídit si jedno kabinové zavazadlo, které bude použitelné na všechny lety).

Zdroje:

- tisková zpráva ze dne 4. 10. 2023: https://www.europarl.europa.eu/news/sv/press-room/20230929IPR06131/meps-want-to-tackle-inconsistent-rules-for-airline-carry-on-luggage

- Cestuj za babku: https://www.cestujzababku.cz/prirucni-zavazadla-v-evropske-unii/

- petice: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/PETI-CM-655795_EN.pdf

- spis: https://oeil.secure.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?lang=cs&reference=2023/2774(RSP)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz