Hlavní obsah
Cestování

Čerstvé poznatky z jihu Chorvatska: připravte se na dovolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cestujzababku

Mnoho Čechů míří každoročně na dovolenou do Chorvatska. Letos to ale bude jiné hned ze dvou důvodů. Jak se cesty Čechů do této oblíbené destinace promění?

Článek

Chorvatsko je od 1. ledna 2023 součástí schengenského prostoru, a tak si cestující autem ušetří dlouhé fronty na hraničních přechodech. Pro cesty do Chorvatska stačí pouze občanský průkaz. Tím druhým důvodem je přijetí eura, a tak už není třeba řešit směnu kun. Pokud nějaké kuny doma máte, vezměte je s sebou a tamní banky vám je smění za eura. A využijte pro nás aktuálně příznivého kurzu eura.

Letos jsme v Chorvatsku strávili Velikonoce. Na ostrově Korčula s výlety po okolí. Měli jsme s sebou pár desítek eur s tím, že budeme platit převážně kartou. Ukázalo se ale, že v restauracích a kavárnách mnohdy karty neberou. Výběry z bankomatu máme v zahraničí zdarma, a tak jsme to nepovažovali za problém. Jenže chorvatské banky si za výběr účtují nemalé částky. Z cca deseti bankomatů v centru Korčuly byly tři mimo provoz a ostatní za výběr hotovosti žádaly od 3.70 do 5.60 EUR.

Média zatím zdražení po adopci eura označují za mírné. Na Korčule o Velikonocích bylo ještě mrtvo, otevřené jen některé restaurace. V porovnání s Mallorkou, kde jsme koncem března strávili týden, nám jih Chorvatska přišel drahý. Sklenička vína v restauraci klidně 5-7 EUR (nicméně velice kvalitní místní odrůdy). Fanta, Cola, Sprite za 3.70 se nám zdálo moc. Nicméně každá část Chorvatska má jiné ceny a musíme brát v potaz také to, že Korčula je ostrov.

Dobrou zprávou je, že tamní benzín je levnější než u nás. Snad to do léta vydrží. A pokud nemáte rádi dlouhé cesty autem, využijte letos četnějších leteckých spojení jak z Prahy, tak z Vídně. Do Zadaru vás z Prahy vezme Ryanair. Croatia Airlines budou letošní sezóny z Prahy létat do Splitu a Dubrovníku, což je skvělá příležitost prozkoumat vzdálenější zákoutí Chorvatska.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz