Hlavní obsah
Cestování

Jaký kočárek si můžete vzít do letadla?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cestujzababku

Jaký kočárek vzít do letadla?

Který kočárek zvolit na cestu letadlem, jakým způsobem lze kočárek letecky přepravovat a kolik to stojí.

Článek

Chystáte se miminkem nebo batoletem na leteckou dovolenou a chcete si s sebou vzít kočárek? Pak existuje několik možností. Kočárek vám většina aerolinek převeze zdarma a je jedno, zda jde o sportovní kočárek, kočárek s korbičkou nebo dvojkočár. Některé letecké společnosti omezují kočárky na maximální počet kusů při jejich rozložení 2-3, což splňuje většina kočárků.

Kočárek na palubu letadla

Pokud si chcete vzít kočárek až na palubu letadla, musíte pořídit takový, který splňuje povolené rozměry příručního zavazadla. Limity příručního zavazadla má každá aerolinka jiné a i když uvidíte v popisu kočárku, že je vhodný na palubu letadla, vždy si ověřte, zda náhodou povolené rozměry nepřekračuje. A to nejen velikostní, ale také váhové.

U nízkonákladových aerolinek jako třeba Ryanair a Wizzair se navíc rozlišují dva typy příručních zavazadel - ta menší zdarma (v podstatě malý batoh) a ta větší za příplatek nebo v rámci služby priority (typicky menší kufr na kolečkách). V tomto případě se kočárek nevejde do varianty zdarma a budete si muset zaplatit priority nebo kabinové zavazadlo navíc. Pokud ale netrváte na tom mít kočárek přímo na palubě letadla, máte následující možnosti.

Kočárek do letadla - jak na to

Mnohem častější variantou je vzít si kočárek s sebou, ale ne až na palubu letadla. Kočárek nejdřív necháte označit na přepážce check-inu (lze i u gate) a pak se musíte rozhodnout. Buď kočárek necháte odbavit (zdarma), což většinou znamená odnést ho do nadrozměrných zavazadel, nebo si ho přes bezpečnostní kontrolu vezmete až ke gate či k letadlu (také zdarma). Tam ho odevzdáte pracovníkovi letiště, který se postará o jeho naložení do nákladového prostoru letadla. Pokud se o kočárek bojíte, dejte ho do vaku nebo jiného k tomu určeného obalu.

Po příletu do vaší cílové destinace vám kočárek vydají opět u letadla, gate nebo na zavazadlovém pásu. Máte-li obavy, zeptejte se posádky nebo pracovníků letiště.

Pokud kočárek necháte odbavit, tak na letišti za bezpečnostní kontrolou často najdete erární kočárky k vypůjčení - většinou golfky. Nebo můžete své dítko nést v šátku, ten se totiž do zavazadel nepočítá. Po příletu do destinace kočárek najdete na zavazadlovém páse společně s ostatními odbavenými kufry a batohy nebo na výdeji nadrozměrných zavazadel, to se letiště od letiště liší.

Kočárek je na dovolené s malými dětmi a miminky nezbytným pomocníkem, a tak se není třeba obávat, vzít ho s sebou není žádná komplikace. Pro výběr toho správného nastudujte tuto tabulku srovnávající cestovní kočárky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz