Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Je obrovská, ale není nebezpečná. Pohled na ni je dechberoucí. Vítejte ve světě manty obrovské

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Eychenne, Pixabay.com

Podmořský svět nabízí spoustu druhů rozmanitých živočichů. Někteří jsou nebezpeční, jiní ne. Jsou jedním z mnoha důvodů, proč se lidé potápí a chtějí si užít pohled na úžasná stvoření, žijící mimo souš. Jedním z takových stvoření je manta obrovská.

Článek

Všeobecně o mantě obrovské

Manta obrovská je největší druh rejnoka, která se vyskytuje v Atlantském, Indickém a Tichém oceánu. Pod vodou se pohybuje pomocí ploutví, jejichž pohyb je podobný pohybu ptáků, má tedy takový ,,podmořský let“. Od roku 2020 je brána jako ohrožený druh, ale není evidován žádný projekt, který by zaručoval její ochranu.

Obvyklá místa výskytu jsou v tropických mořích poblíž ostrovů a pevniny. Většinou je to Madagaskar, Tanzanie, Keňa, Peru, Mexický záliv. Často se vyskytuje v oblastech poblíž korálových útesů, kde může nalézt dostatek potravy.

Foto: uccisea1970, Pixabay.com

Manta

Vzhled manty

Manta může dosáhnout 3 – 5 metrů, ploutve obvykle průměr cca 6 metrů, výjimečně i 9 metrů. Nejvyšší hmotnost, která byla zaznamenána a potvrzena, byla 1350 kg. Může se dožít věku až 25 let. Samec bývá menší než samice.

Vepředu na těle manty je hlava, kde se nachází dva laloky, jejichž funkcí je usměrňování vody do úst manty. Za laloky má manta umístěný pár očí, což jí umožňuje sledovat dva různé objekty. Nemá hřbetní ploutev, má na konci těla ocas, který ale není vybaven bodcem, jako jsme tomu zvyklí u rejnoka. Seshora je tělo manty šedomodré až hnědé, zespodu je tělo již bílé. Kostra je tvořena chrupavkami, není pevná.

Mořský život

Může se stát, že manta během svého letu ,,vylétne“ nad hladinu. Do moře se vrátí buď skokem, kdy první jde hlava a poté zbytek těla, nebo nejprve ocas a poté tělo, třetí možnost je přetočení se ve vzduchu, než dopadne do vody.

Zuby má drobné, nachází se na spodní čelisti. Během plavby se živí planktonem a drobnými larvami, které nasává do úst.

Kromě žraloků a dravých kosatek není manta brána za potravu. Pokud již dojde k útoku, brání se ploutvemi, které mají velký rozměr a sílu. Mantu je možné zahlédnout ve společnosti menších rybek, které se pohybují v jejím blízkém okolí a pomáhají očistit mantě kůži od odumřelých buněk.

Zhruba ve věku 5 let manta dospívá. Doba, kdy se manta páří, je prosinec až duben. V tomto období se manty stáhnou do hloubky do 20 metrů, kde je skalnaté prostředí a teplota cca 29°C. Kolem samice pak obvykle pluje několik samců. Páření trvá většinou asi 2 minuty. Samice většinou rodí 1-2 mláďata. Březost je obvykle 13 měsíců, novorozená mláďata mají asi 11 kilogramů a délku 1,4 metru.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz