Hlavní obsah

Máš kontrastní hlas, to nikdo nebude poslouchat. Dodnes je vyhledávanou zpěvačkou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Casablanca Records, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cher_-_Casablanca.jpg

Hluboký hlas, u kterého si člověk říká, kdo to zpívá? To je nějaký chlap? Zní to tak. To přece nemůže zpívat žena. A ono ano. Žena, která si i přes problémy šla za svým, nevzdala se a vybojovala si své místo na výsluní.

Článek

Těžké dětství, o to větší odvaha jít si za svým

Většina umělců má výborné předpoklady k tomu, aby se věnovala svým snům. Talent, učitelé hudby a potřebné milující rodinné zázemí. Ovšem jiní takové štěstí neměli a svoji slávu si museli pořádně vydobýt. Někomu se to podařilo, někomu ne. A jiní se dokázali prosadit i v jiných oborech.

Nám známá zpěvačka Cher je ten případ, kdy to umělec neměl jednoduché. Začátek její dlouhé cesty nastal dnem 20. května 1946, kdy se narodila řidiči kamionu Johnu Sarkisianovi a matce Jackii Jean Crouch (umělecké jméno Georgia Holt), modelce a herečce, jako Cherylin Sarkisian. Otec měl problémy s drogami a byl hazardním hráčem, takže rodinné zázemí idylické nebylo. Ovšem netrvalo to dlouho a když bylo Cher 10 měsíců, rodiče se rozvedli.

Konec manželství znamenal pro Georgii nový život, našla si práci jako servírka a herečka v Los Angeles. Do toho si našla nového partnera, který se stal John Southall, s nímž měla druhou dceru. Ani toto manželství netrvalo navždy a v Cheřiných 9 letech se rozvedli. Cher poznala chudobu, na kratší dobu byla také umístěna do sirotčince. To jí hodně poznamenalo.

Svoje nadání Cher postupně objevovala na základní škole. V páté třídě dala dohromady se spolužačkami muzikál, kde potřebovala, aby vystupovali i chlapci. Ovšem těm se do vystoupení opravdu nechtělo, neměli tedy mužský zástup. Aby se situace nekomplikovala, Cher ve svém věku mužské role odtančila a odzpívala sama. Hlas k tomu měla naprosto trefný, ačkoliv se každý podivoval, že ho může mít tak hluboký.

Cher již v dětství toužila potom, aby byla slavná. Také o sobě s chutí rozhlašovala, že jednou z ní bude hvězda. Proč nedat osudu příležitost. Vystupovala před svými spolužáky, měla zajímavý módní styl, dokázala publikum zaujmout. Navíc byla dobrá v jazycích, ovládala francouzštinu a angličtinu, i když u ostatních předmětů zadrhávala. Školu nakonec opustila, byla jí diagnostikována dyslexie. Ovšem zastavit se tím nenechala.

Se školou konec, rozjíždí se hudební kariéra

Poté, co opustila v šestnácti letech školu, opustila i matčin dům a přestěhovala se do Los Angeles. V touze po herecké kariéře obcházela konkurzy a snažila se zaujmout. Vyhledávání kontaktů se jí vyplatilo, když se seznámila se Sonnym Bonettem, uměleckým pracovníkem, který znal hudebního producenta Phila Spectora. Ten nabídl Cher, aby nahrála vokály.

Seznámení se Sonnym nebylo jen tak, zamilovali se do sebe. Později v roce 1964 se vzali a vystupovali spolu. Sonny původně chtěl, aby Cher vystupovala sama, ovšem ta chtěla jeho účast, protože se sama styděla. Jako umělecké duo Caesar&Cleo vystupovali na veřejnosti, ale úplně nejúspěšnější tah to nebyl. Chtělo to změnu. Přejmenovali se tedy o rok později na Sonny&Cher, což už byla jiná. Jako duo se změněným jménem zaznamenali úspěch a vydali několik úspěšných hitů, např. I Got You Babe, Look At Us a další.

V pozdějších letech už ale začali mít problémy, navíc Sonny začal mít pletky s jinými ženami, takže vztah dostával trhliny. Uvědomoval si ovšem, že o Cher nechce přijít a snažil se o to, aby ji získal zpět. Jejich život nabral nový směr, když 4. března 1969 přišla na svět jejich dcera Chastity. Později se pokusili natočit film, který Sonny režíroval a Cher v něm vystoupila jako hlavní herečka. Komerčně propadl, ovšem byla to příležitost k tomu, aby se poznalo, že Cher má i herecké nadání, které by mohla uplatnit.

Foto: Joop van Bilsen, Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication

Sonny a Cher

Od hudby k TV

Díky svému přístupu k věci zaujali i v televizní oblasti. Z původně nespěšné dvojice dvou umělců, kteří na sebe před diváky křičí, se stalo vyhledávané duo. Cher si oblékala i dlouhé šaty s výstřihem, které se pro ni staly takovým poznávacím znamením. Sledovanost byla zajištěna.

Televizní popularita vydržela dlouhou dobu, později ovšem nastaly partnerské problémy a Sonny zažádal o rozvod. Během tohoto období měla Cher několik romantických vztahů, které ji posouvaly vpřed. Později se vdala za rockového hudebníka Grega Allmana, se kterým má syna Elijaha Blue.

Cher postupně vystřídala několik hudebních stylů, hudební dráhu na čas vystřídala herecká, když některé songy nezaznamenaly úspěch a sláva Cher začala upadávat. Coby herečka u diváků též bodovala a odnesla si několik ocenění. Vystoupila po boku nejrůznějších hereckých osobností, jako např. Susan Sarandon a Michelle Pfeiffer. Na konto ji přibylo několik dalších, kritiky oceněných filmů. Můžeme jmenovat filmy jako Silkwoodová, Čarodjěky z Eastwicku, Varieté nebo Kdyby zdi mohly mluvit.

Později, po smrti Sonnyho Bonna nastal její další hudební comeback. Sonnyho brala jako nejvýznamnější osobnost ve svém životě, která ji pomohla v její cestě a vzdala mu hold. Následně se vrátila k hudební kariéře a další hit v podobě songu Believe na sebe nenechal dlouho čekat. Kromě samotné písně v něm byly oceněny i taneční prvky, Cher to vyneslo cenu Grammy.

Natočila spoustu dalších hitů a je aktivní po stránce koncertů. Byla oceněna jako umělkyně (byť s občas nepochopitelnými outfity) a vystupováním. V současné době platí stále za vyhledávanou módní ikonu a nezapomenutelnou zpěvačku, která má stále co nabídnout veřejnosti.

Anketa

Posloucháte písničky od Cher?
Ano, rád/a si ji poslechnu.
100 %
Poslouchám ji, ale sám/a ji aktivně nevyhledávám.
0 %
Ne, mám raději jiné umělce.
0 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz