Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Nejdražším drahokamem diamant? Kdepak, jsou tu i jiné drahokamy, cennější pro své vlastnosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Racool_studio, www.freepik.com

Tabulku tvrdosti nerostů si vybaví většina z nás. I kdyby ne přesně nerosty dle pořadí, tak všichni víme, že největší tvrdosti kraluje diamant. Většina lidí proto logicky předpokládá, že diamant je nevzácnější a nejcennější. Ale není to úplně pravda.

Článek

Když se řekne diamant, všichni si představíme buď tvarovaný, nebo různě velký lesklý, tvrdý nerost, který má obrovskou hodnotu. Je také ozdobou královských klenotů. Pánové jimi rádi oslní své drahé polovičky, dámy se jimi rády galantně chlubí ve společnosti, pokud jsou šťastnými majitelkami tohoto skvostu. Na tom, že je oblíbenou a drahou ozdobou, není nic, o čem by se dalo pochybovat. Je tu ovšem několik drahokamů, které jsou cennější než samotný diamant.

Alexandrit

Jeden z nejcennějších drahokamů, který je jakousi ,,odrůdou“ chryzoberylu, což je ruský národní drahokam. Objeven byl v 19. století finským mineralogem N. Nordenskjöldem na Uralu. Jméno nese po ruském caru Alexandrovi II. Podle intenzity světla a jeho směru mění svou barvu. Při denním světle je jeho barva zelená, či zeleno-modrá, při umělém světle se změní na tmavočervenou až fialovou. Jeho nejznámější ložisko bylo na Uralu, menší ložisko pak v Brazílii. Dále k možným lokalitám patří Srí Lanka a Madagaskar.

Foto: David Weinberg, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Alexandrit

Démantoid

Objeven byl též v 19. století na Uralu. Je to drahokamová odrůda andraditu, což je méně známý granát. Chromu, který je v něm obsažen, vděčí za zelenou až žlutozelenou barvu. Nejvíce je ceněn pro svůj lesk, jeho ložiska jsou také téměř vyčerpaná. Nejčastěji byl nalézán také v Africe a Madagaskaru.

Rubín

Tento krasavec je růžový až načervenalý, hlavní složkou je korund a opět tu figuruje i chrom, díky kterému má své charakteristické zbarvení. Tentokrát se ložiska rozšíří na další lokality, tedy např. Austrálie nebo Grónsko, popř. Asie, odkud pochází jednotlivé barevné rubíny. Nejcennější jsou rubíny holubí krve, tedy sytě červené, mající lehce modrý odstín. Ty lze nalézt v Barmě nebo Mogoku.

Foto: analogicus, www.pixabay.com

Drahokam

Safír

Odrůda korundu, který se může vyskytovat jako přírodní drahokam, anebo se může vyrobit uměle. Vždy obsahuje příměs některého z kovů, jenž dodávají charakteristická zbarvení, ať už železo, chrom nebo třeba měď). Řadí se sem všechny drahokamy, které jsou odrůdou korundu (až na rubín). Modré zbarvení dodává safíru příměs titanu a železa. Opět se za nimi můžeme vydat do Austrálie, Thajska a dalších lokalit. Často je safír napodobován sklem.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Rubíny

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz