Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Největšími predátory dinosauři? I bližší doba měla co nabídnout. Seznamte se s Gastornisem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: freepik, www.freepik.com

Ačkoliv dinosauři byli největšími žijícími predátory své doby před miliony let, následující období měla také své hrozivě vypadající zástupce, i když ne tak velké a rychlé. Jedním z hrůzu nahánějících velikánů byl Gastornis.

Článek

Největší pták své doby

Zapomeňte na ptáčky, kteří by k vám dobrovolně přilétli na ruku. Tenhle pták vám na ruku jen tak nesedne, maximálně by se vás pokusil prohnat. I když ani to by se mu nejspíš nepodařilo, byl sice velký (rozměr okolo 2 metrů), ale pomalý.

Navíc byste mu zřejmě ani nenotovali na sto procent s jeho jídelníčkem. Vypadá sice, že jeho předními položkami v menu je maso jakéhokoliv druhu, ale později bylo zjištěno, že byl býložravcem, možná i všežravcem. Takže úplně na masité stravě se zde zřejmě netrvalo.

I když samozřejmě vyhlíží Gastornis hrozivě, není považován vyloženě za predátora. Neměl žádné drápy na nohou, kterými by se dalo popadnout kořist, k rozlousknutí něčeho tvrdšího mu posloužil zobák, který měl vysoký a stlačený. Nebyl určený k tomu, aby se jim dala roztrhat kořist na menší kousky, jak tomu bývá u vrcholových predátorů. Co se týče stavby těla, trup měl krátký, křídla měl zakrnělá, o létání tedy nemohla být vůbec řeč.

Vzhledem k jeho velikosti se mělo za to, že patří k druhu masožravých ptáků, tedy ptačích ,,teroristů.“ Ovšem jeho dnešním nejbližším příbuzným je vodní ptactvo, tedy např. kachny nebo jiní ptáci.

Foto: drátěný materiál, www.freepik.com

kachna

Kde na něj šlo narazit?

Pozůstatky tohoto ptačího druhu byly nalezeny u Paříže, ale i v Novém Mexiku. S názvem přišel francouzský fyzik Gaston Planté, který jeho první fosilie u Paříže objevil. Na výjimečnosti objevu přidal i fakt, že fosilie, které byly nalezeny, byly opravdu velkých rozměru, navíc šlo o jednoho z nejstarších ptáků, kteří byli v té době známi světu.

Foto: http://de.wikipedia.org/wiki/Bild:Gastornis.jpg , Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Gastornis

V průběhu let byly nalezeny další a další ostatky, někdy ještě více kompletnější, takže vznikaly nové druhy. Roku 1874 na scénu přišlo Nové Mexiko, kde byly nalezeny nové fosilie tohoto exempláře. Paleontolog Edward Drinker Cope svůj objev považoval za náležící k jinému druhu Gastornise, něčemu většímu a pojmenoval tak nový druh Diatryma gigantea. Pro vědce, zkoumající fosilie, bylo náročné přiřadit fosilie ke správnému druhu. Rozlišovala se velikost, čeleď, začínal v tom vznikat poněkud zmatek. Některé nově pojmenované druhy navíc později byly přiřazeny ke druhům již objeveným.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz