Hlavní obsah

Nosíte nevhodnou obuv? Dlouhodobě zatěžujete chodidla? Pozor na patní ostruhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik

Špatně zvolená obuv, dlouhodobě vyvíjený tlak na paty, přetížení nohou a další rizikové faktory, které mohou člověka dovést až ke vzniku patní ostruhy. A že to pořádně bolí..

Článek

V následujících řádcích se nejspíše pozná hodně lidí. Koupíte si novou obuv, ale radost z ní vám dlouho nevydrží, protože po delší době zjistíte, že vám nevyhovuje. Anebo se věnujete nějaké fyzicky namáhavější práci a vezmete si boty, které k tomu úplně nejdou. Případně se věnujete sportovním aktivitám, ale přeženete to a nohy vám to dají tzv. sežrat. A jak vlastně? O slovo se přihlásí patní ostruha, nepřítel všech.

Foto: kukuruzaphoto, www.freepik.com

Procházka v trávě

O co se jedná

Patní ostruha, odborně nazývána jako Calcar Calcanei, je výrůstek kosti, který se nachází na spodní části paty. Může se objevit v dětství, není vyloučený ale ani jeho vznik následkem úrazu. Zjistit se dá pomocí rentgenového vyšetření.

Foto: zirkonik, www.freepik.com

Ostruha

Příčiny patní ostruhy

Jak už bylo zmíněno, do nejčastějších faktorů, které zapříčiní vznik patní ostruhy, patří dlouhodobé přetěžování nohou, fyzicky náročná aktivita, úraz, nošení nevhodné obuvi, ploché nohy, nebo nadváha. Tyto zmíněné činnosti při dlouhodobém opakování mohou vést ke kalcifikaci, což je ukládání vápníku na spodní části patní kosti. Toto hromadění kalcia může způsobit deformaci v podobě ostruhy.

Foto: makrovektor, www.freepik.com

Normální noha a plochá noha

Jak poznám, že mám ostruhu

Typickým příznakem patní ostruhy je bolest (ostrá, bodavá, pálivá) v oblasti, která patní kost obklopuje. Jakmile si člověk na delší dobu odpočine, nabývá tato bolest na intenzitě. Může bolet ráno, v noci (takže se lidé pro bolest probouzí), chůze je pro ně značně nepříjemná a bolestivá. Samozřejmě jednoznačnou odpověď poskytne rentgen boční strany nohy.

Co můžu udělat pro zmírnění bolesti a urychlení léčby

Jako u jiných nemocí i v případě patní ostruhy je na místě úprava životního stylu. Dále také pomáhá speciální vložka do bot, která odlehčí nášlap a není vyvíjen takový tlak na patu. Může se použít také měkká podpatěnka. Méně příjemnou možností je obstřik postiženého místa.

Máte zkušenosti s patní ostruhou? Co vám nejvíce účinkuje na bolest?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz