Hlavní obsah
Umění a zábava

Ordinace v růžové zahradě – od televizního vysílání až na placenou službu Voyo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: zinkevych, www.freepik.com

V roce 2005 se začal vysílat seriál z lékařského prostředí Ordinace v růžové zahradě. Stal se z něj oblíbený seriál, který ovšem díky různým změnám začal ztrácet na popularitě a přesun na placenou streamovací službu Voyo mu nijak neprospěl. Nebo ano?

Článek

V září roku 2005 na TV Nova začal být pravidelně vysílán každé úterý a čtvrtek seriál Ordinace v růžové zahradě. Nejprve se zaměřil na oblast gynekologie na soukromé klinice, často se tedy na obrazovkách objevovaly herecké hvězdy jako Petr Rychlý, Roman Zach, Ladislav Potměšil, či Daniela Šinkorová v úlohách lékařů. Neméně důležité místo zdravotní sestřičky zaujala např. Linda Rybová nebo Veronika Jeníková a další známé osobnosti. Kromě pracovní oblasti seriál samozřejmě sledoval i soukromé životy seriálových postav, od výchovných problémů dospívajících po nenaplněné touhy a zklamání z lásek. Ačkoliv se v seriálu řešily závažné zdravotní problémy, nechyběl ani prostor pro humorné chvilky v určitých situacích.

Postupně se ke gynekologii přidal i obor pediatrie, na obrazovkách tedy diváky přivítala herečka Zlata Adamovská, která byla sice rázná, ale dokázala pobavit. K humorným situacím skvěle přispěl i Ondřej Sokol, který moderuje i vědomostní soutěž Na lovu, kde opravdu čiší vtipem. Ze sestřiček bych mohla zmínit Jitku Čvančarovou, či Veroniku Gajerovou. Každá z postav měla v seriálu své zastoupení, leckdy člověk příběh dané osoby prožíval natolik, že stěží nedělal rozdíl mezi seriálem a skutečností. Pro některé herce to bylo na jednu stranu mínus, jelikož je diváci za seriálové scény a povahu nesnášeli, na druhou stranu to mohli brát jako kompliment, že svou postavu hrají opravdu dobře. V tomto období ještě bylo divácky přijatelné, že občas některá z postav musela odejít (někde způsobeno zranění, někteří odešli za lepší prací, bylo ale i několik úmrtí).

V průběhu natáčení dalších řad se postupně přidávala další oddělení, takže gynekologie již nebyla tolik v popředí. Pozornost získala chirurgie, plastická chirurgie, pediatrie ještě zůstávala. S ,,nástupem“ těchto oborů vymizely dějové linky některých herců, kteří odešli, nahradili je noví herci. Na popularitě získal Jan Šťastný, novou posilou byla Barbora Munzarová, či Dana Morávková.

Stejně jako i v jiných seriálech se i zde čas od času upozorňovalo na důležité životní situace, které mohou prožívat i ,,obyčejní smrtelníci“, např. domácí násilí, rakovina. Jak se natáčely další a další řady, až na několik výjimek mi přijde, že se v seriálu stala trendem ve způsobu odchodu ze seriálu smrt. Namísto toho, aby hercova postava odešla např. do zahraničí a v klidu žila tam, nechali ji tvůrci seriálu zemřít.

Z Ordinace se postupem času stal seriál, kde by se dalo říct, že se postupně vymíralo. I když někdy to zřejmě vyžadovala hercova situace, nepamatuji si moc herců, kterým byl dopřán odchod v podobě odstěhování se, povýšení na jinou pozici, a tím i zmizení z obrazovek, studování školy v jiné lokalitě. Postupně se do seriálu probojovala i mafie, ačkoliv to svým způsobem poněkud oživila. Akční scény byly povedené a člověk byl napínán do konce.

Ordinace později změnila způsob vysílání, již to nebylo úterý a čtvrtek, ale pouze zmíněný čtvrtek s tím, že byly odvysílány dva díly za sebou. Nějakou dobu byl takto vysílán, než se přešlo na pouze jeden díl ve čtvrtek. Už tento způsob se divákům nezamlouval a sledovanost klesla. V roce 2021 se pak divák dozvěděl, že jarní sezóna tohoto roku bude finální. Později však byla vypuštěna informace, že finální bude pouze pro televizní obrazovky, nadále se bude vysílat na placeném portále Voyo. Toto ne každý divák akceptoval.

Ačkoliv sama patřím mezi ty, co sledovali Ordinaci a přešli i na placenou verzi, chápu diváky, kteří se kvůli přechodu na placenou službu Voyo seriálu ,,vzdali“ a již jej nesledují. Stále jsou momenty, pro které si seriál užiju a zasměju se, už to ale nemá ten náboj, který to mělo kdysi. I pro ty nezměněné způsoby odchodu – tedy smrti.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ordinace_v_r%C5%AF%C5%BEov%C3%A9_zahrad%C4%9B

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz