Hlavní obsah
Cestování

Pamětihodnosti v Římě – co byste určitě neměli vynechat při návštěvě toho starobylého města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dobře, www.pixabay.com

Hlavní město Itálie se spoustou kulturních památek. Některé lokace byly i součástí různých historických filmů. Na člověka při pohledu na tyto skvosty dýchne historie, ne-li rovnou touha dotknout se dané památky. Pojďme si vyjmenovat alespoň některé.

Článek

Římské koloseum

Tento prostor ve tvaru oválu se stupňovitě zvedajícími se řadami pro mnohačetné publikum se nachází v centru Říma. Je lokalizován na východ od Fora Romana, začal se stavět během vlády císaře Vespasiana. Práce na něm započaly 70 až 72 n. l., ukončeny byly v roce 80. Vešlo se do něj až 50 000 diváků. Stavba byla původně určena pro gladiátorské zápasy a další veřejné akce. Probíhaly zde ale také popravy, dramata z klasické mytologie a zápasy s divokými zvířaty. Kvůli zemětřesením je dnes z Kolosea sice zřícenina, je ale stále často vyhledávanou památkou mezi turisty.

Foto: Severinson, www.pixabay.com

Koloseum

Fontána di Trevi

Římská fontána, která se nachází na náměstí Piazza di Trevi. Tato památka začala být budována mezi lety 1732 až 1762. Návrh na ni vyhotovil italský architekt a sochař Gian Lorenzo Bernini. Podle návrhu ji pak vytvořil italský sochař Nicola Salvi. Stylově je řazená k pozdějšímu baroku, zároveň přechází do klasicismu. Lidé do ní házejí pro štěstí mince, ačkoliv to není to jediné, co se na dně této památky najde. Čištění fontány probíhá v současnosti asi 3× týdně, vybrané peníze, které se ve fontáně nachází, jsou poté využity na charitativní účely.

Foto: Marthesan, www.pixabay.com

Fontána di Trevi

Forum Romanum

Za Forum Romanum je označováno náměstí o rozloze 130×60 m, které bylo centrem veřejného dění ve starověkém Římě. Kromě nejrůznějších slavností a průvodů se zde konaly i trhy a veřejná shromáždění, dnes je to oblast zřícenin staveb a archeologického naleziště.

Foto: xlizziexx, www.pixabay.com

Forum Romanum

Pantheon

Pantheon je starověký chrám ve tvaru kruhu, lokalizován na Piazza della Rotonda v Římě. Je jednou z nejvýznamnějších antických památek, která se dobře zachovala do dnešní doby. Tato stavba byla původně zasvěcena všem bohům. Dnes slouží jako významné místo pro církevní slavnosti, popř. svatby.

Foto: djedj,www.pixabay.com

Pantheon

Andělský hrad

Další památkou je Andělský hrad. Je to kruhovitá stavba, která byla původně Hadriánovým (římský císař) mauzoleem. Postupem času byla pobořena, opravována, přebudovávána, ale zachovala se dodnes. Dnes v ní sídlí muzeum historie. Kdysi také sloužila jako pevnost papeže, byla spojena tunelem s Vatikánem, také byla rezidencí a vězením. Tato budova se také objevila ve filmu Andělé a démoni.

Foto: ptra, www.pixabay.com

Andělský hrad

Bazilika svatého Petra

Tato budova ve Vatikánu je jednou z papežských bazilik a patří mezi největší kostely na světě. Stavba této baziliky byla zahájena roku 324, v roce 329 byla dokončena a vysvěcena. Stejně jako jiné budovy, i tato si v průběhu času vyžádala nejrůznější opravy. Podobně jako Andělský hrad se i tato budova objevila ve filmu Andělé a démoni, kde odehrála klíčovou lokalitu.

Foto: červenec_24, www.pixabay.com

Bazilika svatého Petra

Španělské schody

Další kulturní památkou a turisticky vyhledávanou lokalitou jsou Španělské schody, které nalezneme na náměstí Piazza di Spagna, vedoucí ke kostelu Trinita del Monti.

Foto: AjEL, www.pixabay.com

Španělské schody

Kterou z uvedených památek jste navštívil/a? Co byste nejvíce doporučil/a?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz