Hlavní obsah
Zdraví

Potřebujete ke specialistovi na prohlídku? Počkáte si, objednací doba je i víc než měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: rawpixel.com, www.freepik.com

Máte problém se zády, trápí vás trávicí obtíže, nebo jiné zdravotní neduhy a potřebujete se objednat na prohlídku ke specialistovi. Zavoláte a chcete se objednat na vyšetření. Jenže ouha. Volné místo nejdřív za tři měsíce.

Článek

Možná překvapivá, ale nijak výjimečná praxe. Specialisté jsou vytížení na několik měsíců dopředu, takže šance, že by se na vás dostala řada v nejbližší době vezme rychle za své. Byť se snažíte vysvětlit, že problémy jsou opravdu velké, nedá se nic dělat, musíte si počkat. A než na vás přijde řada, potrpíte si.

Foto: Racool_studio, www.freepik.com

Objednání

Spousta pacientů, málo lékařů

Abych nebyla úplně negativní, jsou lékaři, u kterých si objednávat nemusíte. Minusem je ovšem to, že si počkáte dost dlouhou dobu, než na vás přijde řada v té dlouhé frontě, která před lékařovou ordinací čeká už půl hodiny před začátkem ordinační doby. O to horší je to v případě, když čekáte ve frontě s malými dětmi, pro které je čekání frontě opravdu ,,zážitkem“, takže se dožadují křikem vaší pozornosti a chtějí, aby se už něco dělo. Čekání je tedy ,,zpříjemněno“. Někteří pro toto mají pochopení, u jiných můžete narazit na odsuzující pohled. V tomto případě chápu obě strany. Ne každý chce poslouchat dětský křik, na druhou stranu každý byl kdysi dítětem a dokáže se vžít do situace pohledem dítěte.

Foto: DC Studio, www.freepik.com

Čekárna

Většina čekáren je naštěstí vybavena i malým koutkem pro děti, obvykle stolkem, dvěma židličkami, kostkami, autíčky a dalšími hračkami, aby se malé děti zabavily a rodiče měli o starost méně. Ale i hraní časem děti omrzí.

Mohlo by se argumentovat tím, že je dnes u některých lékařů zaveden objednávkový systém. Pacient je vyzván, aby se dostavil cca 5 minut přes objednací dobou, aby v čekárně nebyl moc dlouho, ale ne vždy splní objednání svůj účel. Můžete být objednáni na 9:30 hod., ale ve výsledku přijdete na řadu až v 11:00 hod. Jednoduše pacient, na kterého měl lékař vyhrazený určitý čas, zabral delší dobu, než bylo zamýšleno. Někdo je ošetřený za 10 minut, jiný za hodinu, bohužel i takové případy se stávají.

Také se může stát, že jste přijati k lékaři třeba hodinu po objednání. Někteří lékaři totiž kromě objednaných pacientů přijímají i akutní případy, které většinou musí počkat, až lékaři ošetří objednané pacienty, někdy jsou ale vzatí před objednanými pacienty. Tady chápu, že tento přístup může v některých vyvolat nevoli, ale nikdy nevíme, kdy tento přístup budeme potřebovat my sami. Proto, pokud se mi něco takového stane, přecházím to mlčením, kdykoliv se můžu dostat do stejné situace.

Foto: Who is Danny, www.freepik.com

Objednávkový systém

Co dělat, aby člověk nečekal?

Ačkoliv se objednáte, u některých lékařů si stejně počkáte, jen poněkud kratší dobu, než jsou ony zmíněné měsíce. Možností je využít ošetření u soukromého zařízení, kde se na vás dostane řada rychleji, ovšem připlatíte si, což si dnes nemůže dovolit každý. Alespoň ne v takové výši, v jaké by bylo potřeba.

Anketa

Už se vám stalo, že jste byl/a objednaný/á u lékaře a čekal/a jste i tak dlouhou dobu, než jste byl/a přijat/a?
Ano, už se mi to několikrát stalo, že jsem čekal/a delší dobu, ale nebylo to moc dlouho.
33,3 %
Ano, už se mi to stalo, čekal/a jsem přes hodinu.
66,7 %
Ne, toto se mi ještě nestalo.
0 %
Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Zdroj:

Autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz