Hlavní obsah
Finance

Bitcoin jako nečekaný tahák Trumpa a republikánské strany

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Grayliptrot, Public domain, via Wikimedia Commons

Republikánská strana přišla s velkolepými sliby v oblasti kryptoměn a v čele s Donaldem Trumpem doslova opanovala Bitcoinovou konferenci konanou v uplynulých dnech v americkém Nashvillu.

Článek

Donald Trump ještě jako prezident vyjadřoval svůj negativní vztah k bitcoinu. V roce 2019 se o něm nelichotivě vyjádřil jako o aktivu, které může usnadňovat obchod s drogami a jiné nelegální aktivity. V roce 2021, už mimo prezidentský úřad, o něm zase řekl, že jej nemá rád a že je to podvod.

V prosinci 2022 pak ale překvapivě vydal svou první, poněkud výstřední, NFT kolekci (NFT znamená non-fungible token, což lze přeložit jako nezaměnitelný token, tedy takový, který není generický jako mince, jednoduše řečeno jde o obrázky zapsané na blockchainu). Jakoby tehdy zjistil, ze jím kritizovaná kryptoaktiva pro něj mohou být dobrý byznys. Následně vydal ještě jednu kolekci.

Přesuňme se ale do roku 2024, který je ve znamení kampaně před prezidentskými volbami. V březnu řekl, že si není jistý, jestli by chtěl kryptoměnu zakázat poté, co zahájil prodej „trumpovských“ tenisek (tenisky zlaté barvy s americkou vlajkou a vystupujícím "T"), za něž přijímal platby v kryptoměnách. Později řekl, že pokud se krypto (průmysl) teď přesouvá z USA, tak oni (Trump, resp. jeho administrativa) toto zastaví. A na téma kryptoměn dodal: „Jsem s tím v pohodě. (…) Pokud jste pro krypto, měli byste volit Trumpa.“ Čímž zpečetil svůj obrat.

Později v květnu svůj „pro-krypto“ narativ rozšířil. Slíbil, že po nástupu do prezidentského úřadu hned první den promine zbytek trestu Rossi Ulbrichtovi, zakladateli tržiště Silk Road (kde šlo za bitcoiny pořídit nelegální zboží). Opětovně slíbil, že podpoří krypto průmysl. Slíbil, že budoucnost kryptoměn se bude tvořit ve Spojených státech, ochrání právo jejich držitelů na vlastní správu kryptoměn (tzv. self custody znamená, že každý má přístup ke kryptoměně ve své peněžence sám a může činit transakce, aniž by k tomu potřeboval zprostředkovatele jako je banka v tradičním finančním systému). Držitelům bitcoinu vzkázal, že je ubrání před Elizabeth Warren (senátorka za demokratickou stranu, která dlouhodobě bojuje a výrazně vystupuje proti bitcoinu) a že nedopustí vytvoření CBDC (digitální měna centrální banky, kdy jedinci mají v podstatě účet u centrální banky, a ta tak vidí na jejich účty, případně by mohla cenzurovat transakce).

Pro kontext uveďme, že zatímco někteří členové demokratické strany jsou nakloněni bitcoinu a kryptoměnám, Bidenova administrativa obecně není.

Na konferenci, zmíněné v úvodu článku, která se konala 25.-27. července, pak vystoupil Trump s proslovem, který byl z velké míry předvolební, nicméně protkaný bitcoinovou tématikou. Zopakoval sliby, které už dal. Hovořil o tom, jak je důležité, aby krypto průmysl zůstal ve Spojených státech. Slíbil, že „vyhodí“ Garyho Genslera (předseda SEC, neboli Komise pro cenné papíry, jmenovaný Joe Bidenem, který dlouho nechtěl připustit vznik spotových bitconových ETF a pro jejich schválení hlasoval až poté, co SEC prohrála soudní spor se společností Grayscale v této věci a který považuje mnoho kryptoměn vyjma bitcoinu za neregistrované cenné papíry). Dále slíbil, že bitcoiny, které USA jako stát v současnosti drží, neprodá (bitcoiny, které stát dříve zabavil - v tomto kontextu je zajímavé, že Spolková republika Německo zhruba 50 000 právě takových bitcoinů v tomto měsíci prodala). Předpověděl velkou budoucnost ceně bitcoinu, když řekl, že jeho tržní kapitalizace předčí tu zlata (to by znamenalo zhruba desetiznásobení ceny). Prohlásil, že bitcoin neohrožuje dolar a kdo si to myslí, má to úplně obráceně.

Po Donaldu Trumpovi vystoupila Cynthia Lummis (senátorka za republikánskou stranu, dlouhodobá příznivkyně bitcoinu, v podstatě protiváha Elizabeth Warren). Oznámila návrh zákona, kterým by se vytvořila strategická rezerva z oněch již Spojenými státy držených bitcoinů (kolem 213 000 bitcoinů), která by se v průběhu dalších 5 let rozrostla na 1 milion bitcoinů financovaná z existujících dolarových rezerv. Tato by mohla být použita toliko na umoření dluhu Spojených států.

Kromě Donalda Trumpa na konferenci vystoupili i další republikánští senátoři a členové sněmovny reprezentantů: Bill Hagerty, Marsha Blackburn, Tim Scott. Vystoupil i Vivek Ramaswamy, který se ucházel o nominaci republikánského kandidáta na prezidenta. Uvádí se, že to byl možná právě on, kdo přiměl Trumpa ke změně postoje. V jedné diskusi vystoupili tři republikánští kandidáti do senátu. Konference se účastnil, nikoliv jako řečník na podiu, také Donald Trump Jr.

Demokraté byly reprezentováni toliko členy Sněmovny reprezentantů Ro Khannou a Wileyem Nickelem, což byla o poznání skromnější účast. Na konferenci nicméně zaznělo, že se i Kamala Harris snaží o „reset“ vztahů se společnostmi podnikajícími v oboru kryptoměn. Současně skupina demokratických členů Sněmovny reprezentantů zaslala dopis vedení demokratické strany vyzývající k zaujetí prokryptoměnového postoje.

Je tedy zjevné, že republikánská strana v čele s prezidentským kandidátem Donaldem Trumpem ucítila volební potenciál skrytý ve voličích držících kryptoměny s tím, že by mezi nimi mělo být i množství tzv. single issue voličů (tedy takových, kteří se rozhodují podle jednoho tématu, kterým by měl být právě bitcoin, resp. kryptoměny). Tématu kryptoměn se chopila s až nečekanou vervou a přišla s velkolepými sliby, které by si před pár měsíci ani nikdo nedokázal představit.

Čas ukáže, jak bude reagovat demokratická strana. Zda vyslyší apel skupiny členů Sněmovny reprezentantů a zda Kamala Harris skutečně „zresetuje“ vztahy se společnostmi podnikajícími v oboru kryptoměn a z podpory kryptoměn se stane společné téma obou stran, nebo další jablko sváru v systém dvou politických stran.

Nicméně hned v pondělí 29. července (2 dny po Trumpvě sobotním vystoupení) se stala zajímavá věc, a to že došlo k přesunu necelých 29 800 z oněch Spojenými státy držených bitcoinů na jinou adresu. Věc působí jako určitý vzdor republikánům a jejich slibům ze strany vládní garnitury. Takový přesun lze totiž vyložit, že se chystá jejich prodej. Zda skutečně k prodeji dojde, nebo není zatím zřejmé.

Pozn.: V článku požívám výrazy bitcoin a kryptoměny. Bitcoinová komunita se snaží zdůrazňovat rozdíl mezi bitcoinem a kryptoměnami. Zatímco bitcoin je technicky kryptoměnou, a to úplně první, s vizí stvořit lepší peníze (které by díky snižující se emisi a omezené zásobě nepodléhaly inflaci jako současně běžné tzv. fiat měny), tak po jeho vzniku vznikly tisíce dalších kryptoměn, mezi nimiž se vyskytlo nemálo podvodů, a tak získal tento pojem negativní konotace.

Zdroje:

Webová stránka Bitcoin Magazine - Why did Trump change his mind on bitcoin

https://www.bbc.com/news/business-57392734

https://www.forbes.com/sites/digital-assets/2024/05/09/im-good-with-it-donald-trump-just-sent-the-price-of-this-tiny-bitcoin-rival-soaring/

Webová stránka CoinDesk - Trump pledges to free Silk road creator Ross Ulbricht if Re-elected

https://www.ft.com/content/1a4c5066-9cc0-4849-993b-06a28022ad66

https://www.youtube.com/watch?v=kzw9M3WsjUk&t=21039s

https://www.youtube.com/watch?v=b0DB4tv1eyM&t=36757s

https://www.youtube.com/watch?v=P1n7XipTCck&t=32902s

https://x.com/BitcoinMagazine/status/1817237067992121483

https://x.com/BitcoinMagazine/status/1817967083864662090/photo/1

https://nftevening.com/trump-nft-collections-the-highs-lows-and-controversies/

Webová stránka CoinDesk - U.S. Government Moves $4M Bitcoin to Coinbase, Arkham Data Show

Webová stránka CoinDesk - Germany Almost Done Selling Bitcoin, Holding Less Than 5K Tokens After Latest Moves

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz