Hlavní obsah
Názory a úvahy

V 70 do důchodu - reakce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Rád bych adresoval základní chybu, kterou autorka v článku udělala ohledně potřebné odpracované doby 4O let pro přiznání důchodu.

Článek

V článku autorka uvádí, že pro přiznání starobního důchodu bude od 1. října 2024 potřeba mít odpracováno 40 let, tj. 40 let účasti na důchodovém pojištění. Zásadní skutečností, kterou však autorka v článku zcela opominula, je ta, že oněch 40 let bude platit pro pouze pro předčasné důchody.

Jde o novelu § 31 odstavec 1 zákona č. 155/1995, o důchodovém pojištění, provedenou zákonem č. č. 270/2023 Sb. Doposud podle tohoto ustanovení musí pojištěnec vstupující do předčasného důchodu být účasten na důchodovém pojištění stejnou dobu jako pojištěnec, který dosáhl předepsaného důchodového věku, a kvalifikuje se tak na pobírání „standardního“ starobního důchodu.

Od 1. října 2024 tak platí, že pokud byste chtěli vstoupit do předčasného důchodu, musíte mít alespoň o 5 let více „odpracováno“, tj. být pojištěn na důchodovém pojištění, než když budete chtít vstoupit do řádného důchodu.

Jenom doplním, že 35 let jako minimální doba účasti na důchodovém pojištění pro kvalifikování se pro pobírání „standardního“ starobního důchodu je stanovena v § 29 odst. 1 písm. k) zákona č. 155/1995 Sb. o důchodovém pojištění, ve znění v současnosti účinných i do budoucna účinných (tj. v současnosti již schválených a platných) předpisů.

Tímto nechci říct, že není možné, že se doba povinného důchodového pojištění v budoucnu neprodlouží ještě na 40 let. Podle platných zákonů to tak ale v současné době není.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz