Hlavní obsah
Umění a zábava

Seriál Eliška a Damián je u konce. Nové epizody zamíří do „trezoru“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Nosek / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Konečně si můžeme po bezmála třech měsících oddechnout. Seriál Eliška & Damián se v pondělí rozloučil finální epizodou. A nemusíte se bát, nových dílů se jen tak nedočkáme.

Článek

Sledovat úpadek Elišky & Damiána bylo příjemné schadenfreude

O televizním propadáku desetiletí třetí nejsledovanější české televize bylo napsáno snad více řádků textu, než kolik měl scénář samotného seriálu. „Hejt“ se na tvůrce a představitele hlavní role valil ze všech stran hned po odvysílání první epizody v sobotním prime timu.

Souhlasím s názorem, že toho pitvání možná bylo až příliš, avšak srovnejte to s masivní letní reklamní kampaní, kdy před Smetanou a Urbanem nebylo úniku, a s drzostí tvůrců a možná je přestanete litovat. Takovýmto způsobem si na nás televize dovolovat nesmí a je potřeba jí to dát, lidově řečeno, pořádně sežrat. Jinak se bude historie opakovat.

Připomínám, že po úvodních 743 000 zvědavých diváků první epizody (přičemž televize nepochybně doufala aspoň v milion) seriál začal prudce klesat, odstěhoval se na pondělní osmou večerní, kde jej následujících 9 týdnů kontinuálně sestřelovala konkurence v podobě kriminálek AndělOktopus se sledovaností okolo jednoho milionu.

Sluší se uznat, že se počet pravidelných diváků Elišky & Damiána sice rychle snížil o půl milionu, ale zastavil se na ne až tak špatném čísle mezi 220-250 tisíci v kategorii 15+. Na produkt bídné řemeslné kvality, nepůvodního příběhu, ochotnických hereckých výkonů, ošklivých triků, otravného voiceoveru, směšných bojových sekvencí a 58. příčku nejhorších seriálů všech dob na ČSFD to není taková katastrofa.

Mimochodem v angličtině pro to mají termín „damage control“, kdy se neúspěch podaří alespoň nějak zredukovat a odvrátit předpovězenou globální katastrofu. Nicméně na bouchání šampaňského to rozhodně není, o čemž je přesvědčen sám ředitel televize.

Ředitel televize otevřeně zkritizoval příšernou úroveň seriálu i pověst Emmy Smetana

K překvapení mnohých se po pár týdnech rozpovídal o nekvalitách seriálu sám ředitel televize Prima, Marek Singer. Dle jeho vyjádření diváci na základě rozsáhlé reklamní kampaně„čekali novou Marii Terezii (koprodukční historická minisérie ČT, pozn. autor), ale dostali přiblblou pohádku pro dospělé“. Prima měla velké oči, které po odvysílání prvního dílu rychle přešly v pláč.

„Poučili jsme se v mnohém. Nelze silou otočit veřejné mínění na jednu osobu“, uvedl Singer, čímž narážel na nejhlasitější kritiku směrem k představitelce hlavní role Elišky, jejíž emočně minimalistický projev byl trnem v oku mnoha diváků, kteří na seriál i nadále koukali. „Nesmíme mást diváky“, podotýkal dále.

A já ho za toto upřímné vyjádření chválím. Podobné sebereflexe se totiž mediálně nedostalo ani od jednoho z hlavních představitelů, kdy se mnozí z nich (a vy tušíte kdo) do diváků opakovaně strefovali, protože neunesli masivní kritiku. Ano, některá z nich byla možná zbytečně vulgární, většina z nich však byla zcela konstruktivní a bez zbytečných servítek.

Televize z neúspěchu vyvodí do budoucna důsledky. Zaplať pánbůh!

Proč ředitel televize zavčas nezatáhl za ruční brzdu a seriál neodsunul na vedlejší kolej nejspíš navždy zůstane zákulisním tajemstvím. Ostatně, samotnou výrobu má na starosti oddělení obsahu, za nějž zodpovídají jiné osoby, a výsledný produkt se do nejvyšších pater leckdy dostane až ve finální podobě, kdy už je pozdě cokoliv měnit. Zvlášť, když na podzimní vlnu nových seriálů nemáte nic lepšího v záloze.

Prima udělala další velkou chybu v neodvysílání tzv. pilotního dílu, kterým se testuje divácké přijetí, byť na předem vybrané skupině. V zahraničí jde o běžnou věc, u nás moc ne. Tam ale s každým propadákem riskují mnohem větší finanční ztráty.

Singer naštěstí chce z tohoto neúspěchu vyvodit důsledky jako například investice do vyspělejšího produkčního vybavení jakým budou nové kamery (ale osobně doufám, že se zbaví také těch papundeklových kulis), aby seriál nevypadal „jako televizní inscenace z 90. let“. Doufám, že se preventivně poučí také ostatní televize. Sama Prima si reputaci alespoň nyní zlepšuje vysílanými Banány na prima+.

Pokračování zamíří na čas do „trezoru“

A jak je to s tím slíbeným pokračováním? V poslední epizodě Elišky & Damiána si ti, kteří ji dokoukali až do slibného happyendu, mohli všimnout ukázky lákající na další řadu, v níž bychom sledovali obdobné časové patálie, tentokrát však s postavou Anny Dvořákové.

Podle současných vyjádření se s uvedením druhé řady Elišky & Damiána nyní z logických důvodů nepočítá. Přestože je celá druhá řada již natočená (a napsány mají být i další), dočkat bychom se jí mohli, dle webu expres.cz, nejdříve v létě příštího roku. Dá se tedy s nadsázkou říct, že již natočené epizody budou na nějakou dobu uloženy do trezoru. Pondělní slot od příštího týdne vystřídá repríza Linky.

Nemusí být ani vyloučené uvedení druhé řady na sesterském kanále Prima LOVE, kam tento seriálový koncept dokonale zapadá a věrní diváci si jej zde snadno dokážou vyhledat. Takže jde vlastně o dobrou zprávu pro všechny. Konec dobrý, všechno dobré.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Reakce na článek

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz