Hlavní obsah
Práce a vzdělání

A proč na to nejít naopak? Aneb výhody zaměstnávání seniorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Senior hledající práci

Neustále slýcháme názory veřejnosti, jak senioři jsou již co se týče pracovního procesu za zenitem, nepotřební a hodni izolace od společnosti. Je to ale správně?

Článek

Stále ve společnosti panuje představa, jak by měli lidé v důchodovém věku sedět doma, pěstovat nějakého koníčka, pořídit si psa nebo kočku, hrát šachy, luštit křížovky či sudoku nebo jen tak posedávat v parku a krmit holuby. Jsou tyto předsudky nutné? Proč na to ale nejít naopak? Vždyť zaměstnávání seniorů má i své výhody.

Mezi hlavní výhody patří časová flexibilita. Senior již nespěchá domů, aby stihl vyzvednout svého potomka ze školy, protože má své děti již odrostlé. Nepožaduje dovolenou pouze na prázdniny a Vánoce, protože nemá hlídání. A nepožaduje často OČR kvůli svým nemocným dětem.

Senior se také obvykle uchází o pozice, o které nemají lidé mladšího věku příliš velký zájem. Je to obvykle proto, že mladí potřebují zabezpečit svou rodinu, pořídit si vlastní bydlení popř. splácet hypotéku. Investice do budoucnosti svých dětí patří rovněž mezi ty dražší položky, proto se cíleně zaměřují na pozice lépe finančně ohodnocené a náplň práce, zda je bude bavit či nikoli, je odsunuta až na druhou kolej.

Senior na rozdíl od nich je již zabezpečen, pobírá důchod a chodí do práce obvykle proto, že chce být v kontaktu se společností, chce se cítit uznávaný a prospěšný a chce dělat něco, co ho skutečně baví a naplňuje bez ohledu na to, kolik dostane za svou práci zaplaceno. Peníze obvykle pro něj nejsou na prvním místě, ale spíše již zmíněné uznání. Chce být mezi mladšími, aby se sám mohl cítit mladý a potřebný.

To jde ruku v ruce s pečlivostí, ochotou pracovat přesčas a upřímností. Už mu oproti lidem v produktivním věku nejde o kariérní postup, takže se nemusí před svým šéfem přetvařovat, aby ho povýšil, ale pakliže se mu něco nelíbí, řekne to narovinu bez okolků.

Pokud se seniorovi v práci líbí a zdraví mu to dovolí, je ke svému zaměstnavateli velmi loajální, nemá důvod odcházet jinam za vyšší mzdou. A pocit jistoty stálého zaměstnance je pro zaměstnavatele velkým benefitem, obzvlášť v dnešní době, kdy je velmi nízká nezaměstnanost a najít zaměstnance či brigádníka na hůře placené pozice, i když kolikrát výrazně zajímavější co do náplně práce, je často mnohem složitější než vyhledat vhodného kandidáta na dobře placenou manažerskou pozici, u které je ale potřeba spousta předchozích zkušeností, velké pracovní nasazení a velmi často ochota cestovat na zahraniční služební cesty.

A proč je výhodné zaměstnávání seniorů pro společnost? Kromě hlavního benefitu, že zaměstnaný senior není pouze pobíračem důchodu, ale aktivně svými odvody sociálního a zdravotního pojištění a daně z příjmů přispívá do státního rozpočtu, tak i tím, že svou prací může pomáhat vykrývat problémy se střídáním dovolených, což přijde vhod nejedné mamince či tatínkovi o letních prázdninách, vánočních svátcích a jarních prázdninách, nebo rovněž může zastoupit kolegu, který je nemocný nebo pečuje o nemocné dítě.

Nebuďme tedy na seniory hrubí jen kvůli jejich věku. Myslím si, že my se hodně můžeme naučit od nich a oni zase od nás. Velmi zajímavý pohled na toto téma vnáší film Stážista (2015), v němž hlavní roli seniora, který se snaží nalézt práci a úspěšně se znovu zapracuje, ztvárňuje Robert De Niro. Určitě stojí za zhlédnutí, pokud ho někdo nezná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz