Hlavní obsah
Rodina a děti

I maminky si potřebují někdy orazit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Maminka a miminko

Často slýchávám či čtu názory, že maminky na rodičovské (slovo dovolená úmyslně vypouštím, protože se o žádnou dovolenou ve smyslu odpočinku nejedná) se mají plně věnovat pouze svému potomkovi a vše ostatní má jít stranou.

Článek

Částečně s tím lze souhlasit. Ovšem i maminky si zaslouží někdy chvíli vydechnout. Pokud se žena dítěti skutečně plnohodnotně věnuje, velmi brzo bude vyčerpaná a bude potřebovat nějak energii dobít, aby mohla být stále tak dobrou matkou jako doposud.

Péče o potomka není opravdu dovolená, ale 24hodinová, nikdy nekončící směna. V práci máte stanovenou pracovní dobu, po jejímž konci si odpíchnete a víte, že teď máte volno. Takovou jistotu v případě miminka nemáte nikdy. Může spinkat celou noc, ale může se taky probudit i 6× za noc z různých důvodů, které vy jako matka musíte vyřešit.

Maminky jsou v každodenním kolotoči zdánlivě stejných činností a je proto logické, že potřebují aspoň občas různým způsobem z tohoto kolotoče vypadnout. Aby si připomněli, že se dá žít i jinak a že zase získají brzy zpět svůj život. Miminka rostou a rychle se mění v samostatné jedince, čemuž matky přestávají věřit a zdá se jim to období výhradní péče nekonečné. Obzvláště těm, které mají náročnější miminka.

Nemějte tedy za zlé, když vidíte sedět maminku v parku s mobilem či knížkou v ruce a vedle ní stojící kočár. Nemějte za zlé, že maminku s kočárkem potkáte v baby friendly kavárně usrkávajíc kávu a klábosíc se svou kamarádkou.

Muži, buďte ke svým ženám tolerantní a pomáhejte s miminkem, jak se dá. Stačí i maličkosti: jít s kočárkem ven, převzít jedno krmení, přebalit miminko nebo si s ním jen hrát. Ženám to velmi pomůže a mohou tu chvilku věnovat sobě či odpočinku.

Pokud máte možnost, požádejte i babičky a dědečky, zdali by nechtěli občas miminko pohlídat. Vy si tak díky tomu můžete spolu zajít třeba do kina nebo na večeři, abyste se navzájem neodcizili.

I když je období mateřství to nejkrásnější, co může žena v životě zažít, je také extrémně náročné ve všech ohledech: fyzicky i psychicky, čemuž přispívají jednak rozhozené hormony vlivem kojení, jednak i nedostatek spánku a odpočinku. Věřte ale, že toto období velmi rychle uteče a jednou na něj budete všichni rádi vzpomínat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz