Hlavní obsah
Zdraví

Kojení je pro vaše dítě nejlepší a nejpřirozenější výživou. To se píše na všech obalech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Přirozené kojení

Tyto věty a podobné čteme na všech krabicích kojenecké výživy, na skleničkách dětských příkrmů a i na obalech s kašemi a jiné dětské výživě. To si ale nikdo neuvědomuje, že to mnohé matky bolí?

Článek

Myslím si, že většina matek, které nekojí, to nedělají proto, že by nechtěly, ale proto, že jim to z nějakého důvodu nevyšlo. Ať už se jedná o fyziologický problém, psychický či je důvodem špatná technika přikládání či přisávání miminka. Každopádně tyto maminky to bolí a mrzí je to, a pak je ještě má psychicky deptat každé otevření jejich kojenecké výživy? Že ony to jednoduše nezvládly, a proto jsou horšími matkami než ty, které kojí?

K čemu je taková propaganda kojení vlastně dobrá? Ty, co kojí, to nepotřebují, a ty, co nekojí, z velké většiny nemohou, tudíž to ani nemohou změnit a to malé procento z nich, které skutečně nechtějí kojit, ty to nezmění, ani kdyby tam na ty krabice dali dvojnásobně velké písmo typu Courier New s touto větou.

Pochopila bych osvětu kojení jiného typu. Proč se o tom nehovoří na školách, na těhotenských prohlídkách, v porodnicích apod.? Takové věty dle mého názoru zkrátka na výrobky náhradní výživy nepatří. To je stejné, jako byste napsali na invalidní vozík „Přirozená chůze je nejlepším způsobem pohybu.“ To ten indisponovaný člověk ví, ale vozík potřebuje a taková věta na tom nic nezmění. To má ještě při každém použití této pomůcky trpět tím, že nemá tu výsadu chodit bez něj?

A u těch maminek je to zrovna tak. Některé jsou citlivější a fakt jim to vadí a trápí je to, jiné nad tím jen mávnou rukou a osobně si to neberou. Já osobně jsem měla kojení tvrdě vybojované a vím, jak je to těžké. Zpočátku jsem musela dokrmovat kojeneckým mlékem, než se mléka tvořilo více. Nakonec jsem ale kvůli psychické pohodě mé maličké a koneckonců i mé přešla raději na odsávání mateřského mléka a krmení lahví.

Každý se tím ohání, jak je mateřské mléko důležité a jak je dneska stále propaganda kojeneckých mlék a jiných krmících pomůcek. Já tedy nevím, ale žádné propagandy tohoto typu jsem si nevšimla. To že dávají reklamy v televizi na výrobky pro miminka je přeci normální způsob propagace, jaký se objevuje u všech jiných výrobků. Nikde se přeci v nich netvrdí, že by kojenecké mléko bylo lepší než to mateřské.

Čeho jsem si spíše všimla, je daleko větší propaganda kojení na úkor matky. Stále se hovoří o pozitivech pro dítě, což je logické, pro něj je to opravdu to nejlepší, co mu matka může dát. Ale o pozitivech pro matku, o její psychickou pohodu se už nikdo nestará. Pokud to přirozeně nejde, tak proč tak tlačit na pilu a nutit kojení pomalu násilím?

Ty rady typu „kojte každé 2 hodiny na podporu laktace a i v noci“ mi už tedy přijdou za hranou. Každý člověk potřebuje aspoň trochu spánku, a překvapivě i kojící či nekojící matka. A další rady typu „buďte s miminkem celý den v posteli“ jsou rovněž hůře proveditelné. Obzvláště pokud máte doma další dítě. Rovněž potřebujete něco jíst, takže musíte vařit. Pak také musíte umýt nádobí, nebo ho naskládat do myčky. Pravidelně taktéž musíte udržovat domácnost. Nebo i nucení dítěte k přisání, kdy mu vrazíte celý dvorec do pusinky násilím, když se prostě kojit nechce, a několik minut při tom pláče, mi nepřijde zcela normální. O nastřihování uzdiček ani nemluvím. Toto vše mi zkrátka přijde za hranou.

Kojení musí být přirozená věc, která dopřává nejen obživu miminku, ale musí ho doprovázet uvolněnost, psychická i fyzická pohoda a uspokojení pro obě strany, jak pro miminko, tak pro maminku. A pokud toto kojení jedné straně nepřináší, tak by se mělo zvážit, zda je to opravdu to nejlepší řešení. Nežijeme přece v pravěku, kde nebyla jiná možnost a pokud se dítě nekojilo, tak umřelo hlady. Žijeme v 21. stol. Tak bychom se podle toho taky měli chovat. Jak k miminku, tak k mamince!

Použité zdroje:

Vlastní zkušenosti vyplývající z konzultací s pediatrem a novorozeneckého oddělení .

https://www.kojeni.cz/

https://www.kojeni.net/

https://yarilo.cz/nejcastejsi-problemy-pri-kojeni-casto-je-to-o-psychice-rika-laktacni-poradkyne/

Veřejné diskuse:

https://www.emimino.cz/

https://www.modrykonik.cz/

https://www.babyonline.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz