Hlavní obsah
Názory a úvahy

Největší strašák českých mužů: žena zlatokopka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/994234/

Pánové, očekává-li žena, že za ni zaplatíte to jedno kafe nebo jídlo na rande, opravdu to není proto, že je zlatokopka. Nemůže být, když nemáte zlato, které by se dalo kopat!

Článek

Pokud jste svobodní nebo máte single přátele jakéhokoliv pohlaví a hlavně pokud nežijete v noře (to byste nečetli ani tento článek), zajisté jste se setkali s diskuzí o tom, kdo by měl platit na rande: zda muž, žena, napůl nebo každý za sebe. Kam spadáte v této diskuzi vy?

Anketa

Kdo by měl podle Vás platit na rande?
Muž
50 %
Žena
0 %
Napůl
0 %
Každý za sebe
50 %
Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

Klasickou námitkou může být, že žena tak klade vysoká očekávání na svůj mužský protějšek, především proto, že se jedná o vysokou finanční zátěž pro mužovu peněženku, zvlášť, pokud má zkusit vícekrát za měsíc, jestli nepřeskočí pověstná jiskra. Avšak slovy klasika (Fergie): „If you ain't got no money, take yo' broke ass home!“ (Pokud nemáš peníze, maž domů!) Pokud je občerstvení a kytka takový finanční závazek, pravděpodobně se jedná o špatně zvolené rande. Nemůže-li si tento muž dovolit zaplatit pak za oba (a ublížilo-li by mu to finančně), pravděpodobně si tohle místo nemohl dovolit ani sám pro sebe.

Příliš malá pozornost je pak věnována tomu, co se očekává od žen. Muž aby byl nejlépe umytý a čistě oblečený, ale ženy? Ženy mají být pro muže na rande ozdobou, muži se ženami rádi chlubí. Žena by měla mít dobré a upravené vlasy, nehty, čistou pleť a lehký make up, jemnou kůži bez chloupků a zároveň by měla být dobře oblečená. Všechny tyto procedury a péče stojí peníze, které už muž často nezapočítává do svých výpočtů toho, kolik ho přítomnost krásné ženy (jinak by ji přece ven nezval, kdyby se mu nelíbila) stála.

Ženy ale nejsou komodity! Jejich existence nejde nacenit.

Nikdo by se neměl dostat do finančních potíží jen proto, že chce druhého ohromit. To by byl akorát nedostatek finanční gramotnosti (velmi nepřitažlivé!).

Diskuze pak pokračuje ženami v domácnosti a u pracujících matek. Většinová česká společnost se nemůže rozhodnout, zda je vadná žena, která je s dětmi doma (a finančně je závislá na muži), nebo žena, která pracuje (a tedy nemá přece čas na děti).

Žena, která chce být doma a věnovat se dětem, je označena za línou zlatokopku. Viděli jste někdy, kolik by stálo platit dětem každý den a celý den chůvu? Tomu, komu na jeho dětech záleží, je jasné, že čas, který na ně v tomto případě matka má, je k nezaplacení.

Vzhledem k současnému rozdělení rolí v rodině navíc stále platí to, že většina práce v domácnosti je na ženě, což také znamená, že má-li žena zaměstnání, přichází domů na extra směnu, aby se postarala o rodinu. Žena v domácnosti zato bude na konci dne mnohem více „v pohodě“, protože na domácí práce měla čas a možná měla i dost času na sebe. Nebude nepříjemná a vystresovaná.

Tím nechci říci, že žena v domácnosti je automaticky pračka, hospodyně, kuchařka i chůva (rozdělte tyto práce a zkuste si je zaplatit, každá z nich je plnohodnotným zaměstnáním), zatímco muž si může po práci doma dát nohy na stůl a nic nedělat. Na chodu domácnosti by se měli podílet oba.

Ženy v domácnosti, nejčastěji matky na rodičovské, mají navíc možnost rozvinout například nějaké podnikání a ve výsledku se domácímu rozpočtu či rodině samotné odvděčit mnohem více, než kdyby musela svůj čas rozdělovat mezi hůře placenou práci a péči o malé děti.

Tuto ženu, vážení, považuje mnoho českých mužů za zlatokopku jednoduše proto, že si neváží domácí práce a toho, co tato žena dělá pro ně samotné a pro jejich děti. Vidí jen peníze, které tato žena utrácí. Ale co je to za peníze? Nejčastěji jídlo a vybavení pro děti, věci do domácnosti, dárky na Vánoce, narozeniny - jsou to právě ženy, kdo stále dělá většinu každodenních nákupů v rodinách.

Na účtu se většinou neobjeví Louis Vuitton či Sephora, ale zcela obyčejné věci jako drogerie, supermarket… Navíc opravdu štědrý muž by neměl problém s tím, že jeho žena udělá i radost sobě, protože nevidí tyto peníze pouze jako své a ženu jako jakousi pijavici, která jen čeká na to, kdy jej o ně může připravit. Takový muž totiž věří manželce, že se dokáže postarat o rodinné finance, protože ví, že jsou tým, jsou spolu a střádají na další rodinné cíle.

Je to antagonistické manželství, v němž muž jako ostříž hlídá peníze a bojí se, aby jeho žena náhodou nebyla zlatokopka; manželství založené na nedůvěře a paranoi je od začátku odsouzeno k zániku. Bohužel, u nás je takových manželství stále spousta.

Moje rada je: neberte na rande ženy, které si nedovedete představit jako potenciální partnerky a matky svých dětí. Vidíte-li ženu jen jako předmět, jako objekt zájmu, který Vás dovede k cíli, udělejte službu jí i sobě a vůbec ji neberte ven, protože očividně ji nevidíte jako komplexní lidskou bytost a nepovažujete ji za hodnou lidského respektu…

A především: největšími zlatokopkami jsou zde průměrní čeští muži, kteří očekávají služby učitelky, chůvy, hospodyně, kuchařky, uklízečky a zároveň placené společnice s vizáží modelky od jedné své ženy, která má také pouze dvacet čtyři hodin v jednom dni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz