Hlavní obsah

Nezodpovědní rodiče viní za vše Tik Tok #piercingchallenge

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vitor Gusmão Shimabukuro: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-nosi-cerne-bryle-2249901/

Víte, co Vaše náctileté děti dělají na sociálních médiích a co je zajímá? Orientujete se v jejich světě? Ne? Tak přestaňte házet vinu na Tik Tok a sociální média a zamyslete se sami nad sebou!

Článek

Před pár dny internetem proletěla zpráva o tom, že čtyři děti spolkly magnety napodobující piercing a skončily v nemocnici. Kdo za to údajně může? Výzva z Tik Toku, studnice všeho zlého. Jak tato výzva vypadá? Nedostáváme ani vágní popis tzv. piercing challenge (piercingové výzvy), pouze že děti se jí účastnily a napodobeniny piercingu spolkly, což může vést k vážným zdravotním komplikacím.

Nervózní dav volá v komentářích po zákazu TikToku, další se vysmívají hloupým dětem, co zkouší každou výzvu. A všichni jaksi zapomínají jak na své dětství, tak na údajný zdroj této další „život ohrožující výzvy“.

Jedno vyhledání na TikToku a vidím, že #piercingchallenge je hashtag využitý pro pochlubení se tím, co už člověk má - reálnými piercingy v oblasti obličeje, uší (známé spíše konzervativně jako náušnice) a samozřejmě, i úst. Další stránkou této výzvy je používání (v současnosti velmi dobrých) filtrů využívajících umělou inteligenci k tomu, aby vypadaly co nejvíce reálně - hledání který piercing by dětem seděl nejlépe. Díky umělé inteligenci se náctiletý může natočit s různými filtry a porovnávat zcela bezpečně a bezbolestně (nemluvíme-li o úniku dat skrze TikTok, to ale není pro tuto diskuzi relevantní), zda by mu piercing slušel. Děti, jako vždy, chtějí být součástí světa dospělých.

Kde se tedy vzaly magnetické piercingy? Vyplivl je na děti TikTok? Vůbec! Před více než deseti lety nosila moje spolužačka na gymnáziu v nosu magnetický piercing, protože jsme nebyli dost staří na to, abychom si ho mohli pořídit sami. Nosila jej také, uhodli byste kde? Pod rtem (magnet v ústech a pod rtem)! A nikdy žádný nespolkla. Ráda bych také připomněla, že existují různé kroužky, které se jen na ret a na nos přichytí, aniž by musela být daná část těla propíchnutá. (Znovu hrozí spolknutí, v horším případě i vdechnutí!)

Nejedná se tedy o žádný nový objev, jen o věc, jejíž bezpečné používání může dětem dovolit prozkoumat, zda by se jim tak permanentní změny na obličeji vůbec líbily, zda mají cenu. Pokud jsou užívány bezpečně a pocházejí z důvěryhodného zdroje, není důvod se jich bát. Samozřejmě ale, že sílu a bezpečnost magnetů ze stránek jako je Temu nebo Aliexpres, kde se dá nakupovat především levně, nikdo nezaručí.

Kde tedy leží vina? Jsou to opravdu ty prokleté sítě, které navádějí děti ke všemu špatnému? Bylo by lepší, kdyby si navzájem propichovaly uši nažhavenou jehlou, jak tomu bylo v devadesátých letech a na začátku nového milénia? (Můžeme jen doufat, že tetanová vakcína je dostatečně účinná a že ji děti dostaly reaplikovanou…) Nebo se jedná zase o to, že ne vždy lidé následují návody, využívají věci, jak jim nebylo souzeno, a především, že rodiče vůbec nemají ponětí o tom, co jejich ratolesti baví, po čem touží? Shodit vinu na TikTok je velmi jednoduché, když je to temný les, o němž nic nevíme, a ubírá to z pocitu viny, který následně neseme za to, že i svět našich dětí je součástí pro nás temného lesa, kam se nikdy nevydáváme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám