Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč se zdá, že Vánoce začínají každý rok dříve

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Countess Myshkina

V obchodech se objevily adventní kalendáře, i když ještě neskončil ani Halloween; reklamy nám ukazují sníh a rozdávání dárků, ačkoliv je stále 15 stupňů. Co stojí za současnou obsesí s Vánoci?

Článek

Zdá se, jako by Vánoce přicházely stále dříve. Jakmile začne končit léto, sociální sítě jsou plné koled, tipů na výrobu vánočních dekorací a na to, jaké dárky, komu koupit, když si většina lidí koupí všechno, co chce a potřebuje. Co ale běžné Čechy vůbec na Vánocích láká, že si je chtějí začít užívat stále dříve?

Jednou možností by mohlo být mystérium Vánoc, narození Ježíše Krista, rozjímání v průběhu adventu a těšení se na Jeho příchod. Češi jsou však jedním z nejvíce ateistických národů, a tedy to není náboženský aspekt, který je, respektive nás, láká.

Ti pesimističtější z nás by mohli namítnout, že jde o prostou kopii Američanů a čistý konzum; že jde o pouhou honbu za nabytím dalších věcí, o čistý materialistický požitek z nakupování a hromadění produktů.

Já si myslím, samozřejmě, že zčásti jde o obojí, ale tou hlubokou příčinou je tzv. Odkouzlení světa, které Čechy postihlo asi nejvíce. Co to je? Jedná se o termín, v němčině Entzauberung, který zpopularizoval německý sociolog Max Weber. Osvícenské myšlení, které za jevy, které nás obklopují, hledá vnitřní řád přírody, odhaluje fyzikální zákony a zpochybňuje mýty. Vedlo to ke ztrátě onoho náboženského mystéria a k výše zmíněné sekularizaci, ke ztrátě mystéria přírody jako takové a k přehnané racionalizaci jakýchkoliv událostí. Jednoduše se ze společnosti vytratila romantika neznalosti a kouzlo Vánoc se snažíme nabýt zpět dlouhodobým vystavením se typickým symbolům Vánoc jako je vánoční hudba, girlandy, vánoční světýlka, nazdobené stromečky a sváteční oblečení.

Tyto aktivity mají nahradit právě víru a tajemství, v které lidé už nevěří, i když tolik chtějí. A i když věří, je to mnohem slabší pocit, jakýsi sebeklam.

Druhý důvod je ten, že v současnosti se rozpadají rodiny a žijí od sebe stále dále, stejně tak s přáteli. Vzdálenosti se zkrátily, vše je blízko, ale o to méně kvalitního času spolu trávíme a Vánoce jsou jedna z těch mála příležitostí, kdy se to stane. Myslím si tedy, že Vánoce jsou ta jedna „výmluva“, proč vidět své blízké, což je něco, co lidem v současnosti velmi chybí. Zbavili jsme se náboženských slavností, ale ničím jsme je nenahradili a čas strávený s rodinou ubyl.

Řešení, jako vždy, nemám. Ale myslím si, že nad důležitostí různých malých rituálů a oslav bychom se všichni měli zamyslet, možná začít tvořit své vlastní rodinné slavnosti, které navrátí komunitní aspekt našim životům a vyplní alespoň zčásti zející díru v duších jednotlivců.

Anketa

Přichází Vánoce příliš brzy tento rok?
Ano, příliš brzy
100 %
Ne, akorát
0 %
Ne, měly by začínat ještě dříve
0 %
Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz