Hlavní obsah
Astrologie

Tarot a astrologie jako nové náboženství

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com

Nezeptal se Vás někdo v poslední době na Vaše znamení? A na Váš ascendent? A co krystaly, používáte? Víru v Boha nahradila ezoterie, co to vypovídá o společnosti?

Článek

Na konci 19. století oznámil Nietzsche smrt Boha a zároveň z tohoto zločinu obvinil lidstvo samotné. Fin de siecle tedy bylo časem osvobozování lidstva od organizovaného náboženství a zároveň to byla doba rozkvětu ezoterie a okultních věd. Přesto v mnohých státech si lidé svou víru alespoň částečně zachovali. Tehdejší Československo ale dostalo ránu v podobě násilného odstranění náboženství ze společenské sféry v době socialismu a v současnosti je Česká republika celosvětově považována za jednu z nejvíce ateistických zemí (1).

Jaké jsou ale dopady ztráty Boha? Budovatelský optimismus (ať už na začátku budování republiky, nebo později socialistický budovatelský optimismus) skončil s nástupem normalizace. V tu chvíli se dalo věřit jen v blízkou koupi barevné televize, v lednici a vlastní byt na jednom z mnoha nových sídlišť. V devadesátých letech jsme deziluzi doby předrevoluční nahradili nadšením z nově nabyté svobody, demokracie a budování kapitalismu a vlastních podnikatelských impérií. Co ale Čechům zbylo v roce 2024, po velké krizi na přelomu desátých let nového století?

Troufám si tvrdit, že odpovědí je právě covidový a postcovidový nárůst zájmu o astrologii, výklad karet a krystaly. Nejistá a zamotaná doba potřebuje jednoduchá vysvětlení, kódy, které nás dovolují orientovat se ve světě. Strach z neznámého nás motivuje hledat jakési skryté struktury, o nichž jsme přesvědčeni, že je lze odhalit pomocí hvězd či mýtů. Neznámého člověka přečteme z jeho data narození, vše je, je jednoduché věřit, předem vepsáno ve hvězdách; dá se predikovat jeho chování, jeho reakce, žebříček hodnot či inteligence. Nejistota v práci, financích a ve vztazích se dá vyřešit jednoduchým vyložením tarotu - padne vám věž, viselec, nebo velekněžka? Vaše sousedka, nebo ezo influencerka na živém vysílání na TikToku či Instagramu Vám Váš budoucí osud ráda osvětlí. Potřebujete více štěstí, peněz, nebo aby Vám druhé pohlaví padalo k nohám? Stačí s sebou nosit hematyt, ametyst, nebo růžový křišťál. Pro lepší výsledky ho nechte nabíjet na místech s vysokou energií za úplňku!

Mýty a duchovno tak nabírají různé podoby v současnosti, většinou nejsou ani spojované právě s Bohem. Co se týče mýtů, které mají vysvětlit složitý svět, můžeme zmínit boom konspiračních teorií, nebo mytologii sekty AllatRa (vlastně také konspirace); někteří lidé se vrací například i k vzývání praslovanských bohů.

Ale co to vypovídá doopravdy u nás? Není pravda, že by lidé na nic nevěřili, ve skutečnosti jsme jako Češi duchovně založení a potřebujeme svoje modly a po dlouhou dobu to byly právě peníze, snaha si přilepšit, vydělat, zakládat a růst, ale právě v tomto jsme se zklamali a velké sny hromadně padaly v průběhu krize 2009 i poté. Po příchodu covidu se předchozí jistoty zbořily zcela, a tak bylo potřeba najít ve struktuře světa nová pravidla a jediným únikem před všeobecným chaosem byl právě ponor do světa astrologie, výkladu karet a krystalů.

Samozřejmě, že čím hlouběji se do tohoto světa ponoříte, tím více najdete právě i konspirací. Léčit vás mají energie a krystaly, nikoliv léky; věřit se má mediu, nikoliv politikům atp. Pro některé to vede k úniku ze světa „obyčejných“ problémů, před politikou a regionálními výzvami. Uzavřít se do světa čar a kouzel ale není řešení, světu, jaký nyní je, musíme čelit s odvahou a odhodláním a snažit se jej dělat lepším, protože, jak už jako Češi víme, nikdo nás nepřijde zachraňovat či spasit.

  1. https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/cesko-je-treti-nejateistictejsi-zeme-na-svete-294129

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz