Hlavní obsah
Názory a úvahy

Bratři Mašínové: každoroční evergreen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com

Víte, co má společného hit skupiny Wham! Last Christmas a bratři Mašínové? Vracejí se pravidelně už desítky let ve stejnou dobu.

Článek

Tak jako máme jistotu, že se chytlavý hit britských slaďoušů objeví se začátkem adventu na vlnách všech možných rádií a setrvá tam nejméně do Štěpána, tak se pravidelně v období rozdávání státních vyznamenání vynořují z hlubin temných časů bratři Mašínové, nějakou dobu setrvají v centru pozornosti a pak se opět odeberou tam, kam skutečně patří - mimo zájem veřejnosti.

Abych byl spravedlivý, nevynořují se sami, ostatně u Ctirada, který zemřel před 12 lety, by to ani nebylo fyzicky možné (a pokud ano, byl by to horror), ale vytahují je různé osobnosti a vnucují je aktuální hlavě státu jako ideální adepty na udělení některého z nejvyšších vyznamenání. A dělají to tvrdošíjně už přes třicet let.

Zaplaťpámbů jsme zatím měli prezidenty, kteří to stejně tvrdošíjně odmítali. Zeman, Klaus, a dokonce i Havel, který je osobně znal a to bylo nejspíš tím důvodem, proč pro ně žádný metál nenašel. Jak ostatně sám řekl - Byli divní, pořád se vytahovali se zbraněmi. Pro zjemnělého intelektuála nic, co by jej mohlo ohromit.

Teď ale máme prezidenta nového, chlapáka, vojáka, který by teoreticky mohl mít pro nekompromisní metody synů hrdiny národa a jednoho ze Tří králů, porozumění. Zatím to ale překvapivě vypadá tak, že ani od PPP se jim ocenění nedostane. Prezident se vyjádřil, že s jejich vyznamenáním má problém a doufejme, že svůj názor nezmění. Prý ale hodlá vyznamenat jejich sestru.

Nechci se zde podrobně rozepisovat o činech bratří M., ostatně všichni už o nich tisíckrát četli a kdo ne, může si to dohledat. Ani nechci ventilovat svůj názor na jejich činy, ten je vedlejší.

Nicméně jsem přesvědčen, že neudělit bráchům prezidentskou medaili, je správný postoj. Na to jsou jejich osoby a hlavně jejich činy příliš kontroverzní. Pro polovinu národa jsou hrdinové, pro druhou půlku vrazi a vyznamenání by neměli dostávat lidé, kteří takto názorově štěpí společnost. Měly by je dostávat osobnosti, které jsou národem nebo aspoň jeho valnou většinou považovány za hodny tohoto ocenění. Osobnosti, jejichž život a činy považují Češi obecně za přínosné pro tuto zemi a její obyvatele.

Nechme tedy prosím Mašíny jednou pro vždy odejít tam, kam patří - do historie a historikům. Pravidelně je vytahovat na světlo vzbuzuje jen zbytečné vášně, které ničemu neprospívají.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám