Hlavní obsah
Názory a úvahy

Elon Musk není ani Bůh, ani ďábel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Elon Musk si vypnutím Starlinku nehraje na Boha, ani na ďábla. Je to jen byznysman.

Článek

Internetovými debatami rezonuje téma Elona Muska a jeho údajného vypnutí komunikačního systému Starlink nad okupovaným Krymem, což Ukrajině znemožnilo provést drtivý útok na ruskou flotu kotvící v Sevastopolu.

Nechme stranou otázku, jestli onen útok mohl mít skutečně drtivé účinky, protože nevíme nic o nasazených silách, ani o obraně Sevastopolu a spekulovat na toto téma by nebylo fér.

Ptejme se čistě, zda na něco takového měl Musk právo. Odpověď nemůže být jiná, než ano a to jak od kritiků tohoto kroku, tak od těch, co ho obhajují. Ten systém je prostě Muskův, může si ho vypínat a zapínat dle libosti a nikdo mu nemůže diktovat, co s ním má udělat. Je to právo majitele a provozovatele.

Druhá věc ovšem je, jak se s tím vyrovná jeho svědomí. Vypnutím Starlinku upřel napadené zemi účinnou variantu obrany, fakticky ji tímto poškodil. A zdůvodnění? Prý se bál eskalace a reakce Ruska, která by mohla vést až k jaderné válce.

Ale není to snad úplně stejné zdůvodnění, jaké používá Západ, když nedodává Ukrajině určité typy zbraní? Kyjevu by se nepochybně hodily letouny F-15, F/A-18 a úplně nejvíc F-35. Bombardéry B1. Křižující střely Tomahawk. Nebo i nějaká ta ponorka či raketový torpédoborec. Proč je Západ dosud neposlal? A proč dělá drahoty i se starými olétanými F-16? Odpověď je zřejmá: protože se bojí toho samého, jako Elon Musk.

Eskalace.

Nevyčítejme proto prosím Muskovi, že neměl odvahu udělat tak zásadní krok, když to samé se bojí udělat i západní vlády. Musk není válečník, je to byznysmen a zcela jistě není nadšený, že mu osud přihrál tak zásadní roli s těžkými morálními dilematy. Jakkoliv jsou jeho cíle velkolepé, o roli Boha nebo ďábla určitě nestál.

Věc má ale ještě jeden pohled, daleko důležitější, než jen dilema nad Muskovými morálními postoji. Na konkrétním příkladu tady vidíme, jaké nebezpečí plyne ze situace, kdy infrastruktury potřebné pro bezpečnostní otázky vlastní soukromý sektor, který si může hrát vlastní hru, zcela odlišnou od zájmu států. USA a další země jsou nyní rukojmím soukromých firem, které drží v rukou klíče k nejsofistikovanějším technologiím a záleží jen na nich, jestli je dají z ruky, ponechají si je, nebo někomu přenechají.

Musk je jen byznysmen, kterému jde o zisk. Mohl by celý Starlink prodat třeba Číňanům. Nebo Indům. Nebo dejme tomu Rusům, kdyby na to měli. A koneckonců by to samé mohl udělat se Space X. Po letech trapné situace, kdy americké satelity a kosmonauty vynášeli na orbitu Rusové se svými Sojuzy, by to mohli dělat Číňané na Muskových Falconech. To by bylo nejen trapné, ale i nebezpečné.

Snad se Západ vzpamatuje a pochopí, že klíčové technologie nesmí nechat ovládnout soukromým sektorem, protože se snadno stane jeho zajatcem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám