Hlavní obsah
Aktuální dění

Elon Musk si hraje na boha. Ukrajinu řídí skrz Starlink

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Rodion Kutsaiev/ Pexel

Vliv společnosti SpaceX Elona Muska na mezinárodní politiku, s důrazem na jejich rozhodnutí ohledně satelitní sítě Starlink v kontextu konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou.

Článek

Twitter už není Twitter, a Elon ho přejmenoval na kontroverzní písmenko X, které je spíše spojováno s porno průmyslem než sociální sítí. Každopádně slouží stále ke stejnému účelu, a to sdělování myšlenek a veřejné diskuze. Sám před několika dny oznámil, že vypnul satelity Starlink v oblasti Sevastopolu v době, kdy ruské lodě chtěli napadnout Ukrajinci. Svoje rozhodnutí opírá o strach z toho, že v případě, kdy by Ukrajinci byli úspěšní, mohlo Rusko použít jaderné zbraně. Jeden z náměstků ukrajinského premiéra Mychailo Fedorov prý dokonce žádal Muska, aby Starlink zapnul, ten to ovšem neudělal.

Musk žádá mír, vlastně je to jakási odnož klasického českého chcimíra v bohatém obleku. Hlásá, že je proti válce, že ve válce umírají jak mladí Rusové, tak Ukrajinci. Problém klasického chcimíra je omezenost vlivu a činů, u Muska to však neplatí. Musk prostředky má, a právě díky Starlinku má vliv opravdu obrovský. Na satelitech dnes závisí moderní válka s družicemi, drony a další technikou. Navíc sám Musk zastupuje pouze svoji firmu SpaceX, případně svoji soukromou osobu. Nejedná zájmem nějakého státu či mezinárodního společenství.

Je dobře, že má jeden člověk takovou moc? V podstatě má neomezené možnosti v tom, kdy se rozhodne, že do konfliktu zasahovat bude. Může jistým způsobem směrovat válku. V podstatě bude stačit, když Musk bude mít styky s oběma stranami a bude si jen vybírat, čí názor jej zaujal více.

Válka legitimní je, Rusové anektovali Krym v roce 2014 nezákonně, a žádný stát Západu jej dodnes neuznal. Stejně tak napadení v únoru roku 2022 nebylo legitimní. Ukrajinci mají právo získat zpět svoji zemi a měli by mít možnost o tom rozhodovat sami. Všichni by si přáli mír, jenže Rusko není země, která by na mír přistoupila, pokud by součástí nebyla minimálně část ukrajinského území. Rusko nemá na nic z toho nárok, a myšlenka, kdy Musk odvrací krveprolití skrz vypínání satelitu, je naprosto směšná.

Ukrajina může dostávat zbraně od Západu, případně soukromých skupin a jednotlivců, ale něco jiného je, když někdo takto přímo do konfliktu zasáhne a ovlivní vývoj války. Vlády by měly limitovat v obraně a válečných konfliktech soukromé firmy. Není dobře, aby si Musk dělal v podstatě, co chtěl, navzdory tomu, že Starlink vlastní. Tohle je zásah do konfliktu dvou zemí, nikoli firem. Vláda Spojených států amerických sleduje, kam se situace ubírá, aniž by nad jednáním Muska měla jakoukoli kontrolu.

Foto: Nathan Laine/Bloomberg via Getty Images

Přitom není jedno, odkud Musk pochází a kde má registrované své společnosti. Pokud má zájem ovlivňovat zahraniční politiku, měl by se stát politikem, a nikoli samozvaným mírotvorcem, který vypíná satelity. Je to úhel pohledu, zda je takový krok legitimní nebo ne, ale minimálně je přemýšleníhodný. Je vhodné se na něj podívat skrz oči politika, který jedná diplomaticky a nikoli výbušně a lehkovážně.

Je otázkou, jestli tomu, co Musk dělá, opravdu věří, či jde jen o vliv a lobbing. Pokud jej Rusové dokážou ovlivnit, něco je špatně, a pokud si myslí, že může ovlivnit vždy všechno, špatně je to také. Jednotlivec, firma či obdobná soukromá skupina by zkrátka neměla mít takovou sílu vlivu, nezastupuje prostou většinu, zastupuje jen a pouze sebe. Pokud bych osobně měla věřit tomu, že o tom, co je pro mě dobré, rozhoduje vypínáním a zapínáním satelitů právě Elon Musk téměř bez jakékoli mezinárodní kontroly, nebude se mi dobře spát.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz