Hlavní obsah
Názory a úvahy

Istanbulská úmluva mě nezajímala. Až do včerejška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Přiznávám, že dokument Istanbulská úmluva šel mimo mě. Věděl jsem o něm, ale nezajímal se. Ani jej nečetl, nepřemýšlel nad ním, jen jsem registroval, že existuje.

Článek

Teprve včerejšek změnil můj názor, že vlastně o nic nejde a je to jen jedna z mnoha nekonkrétních dohod, které se podepisují jen pro dobrý pocit, ale v praxi se nijak neprojevují. Nicméně ohromný nespokojený křik liberálů na sítích (samozřejmě nejvíce na „TwiXteru“) mě motivovalo nejen k přečtení tohoto textu, ale i k zaujmutí názoru.

Takže asi tak - text řeší věci, které zde už máme dávno vyřešené. Vraždy ze cti zde neexistují, stejně jako ženská obřízka, nucené sňatky a podobné výdobytky východních kultur. Znásilnění zde samozřejmě existuje, stejně jako týrání, domácí násilí a podobné patologické jevy. Jenže na ně máme už dlouhé roky přijaté patřičné mechanismy, jak se k nim stavět, potírat je a trestat. Na to žádnou novou úmluvu rozhodně nepotřebujeme.

Mnozí jistě namítnou, že tresty za znásilnění jsou u nás směšně nízké. Nevím, neumím to posoudit, ale může to být pravda. V takovém případě se prosím zabývejme naší vlastní legislativou, a ne řešením nějakých dohod. Možná kdyby zákonodárci namísto stovek hodin disputací o Istanbulské úmluvě věnovali tento vzácný čas úpravě legislativy týkající se násilných činů, mohlo být vše dávno hotovo, a to daleko nad rámec této úmluvy.

Jeden si řekne - proč tedy vlastně pro ten papír ti senátoři ruku nezvedli, vždyť kdo by nesouhlasil s ostřejším přístupem proti násilí. Inu, on ten papír není jen o tom násilí (jak jsem napsal výše, to už máme pořešeno, na rozdíl třeba právě od Turecka), ale je to do značné míry manifest liberalismu a progresivismu. V textu se dobře dvacetkrát vyskytuje slovo gender a jak jsme se dočetl, je to jen díky českému překladu, v originále je použito mnohem vícekrát. A nevím jak pro vás, ale pro mě se tohle slovo svým nadužíváním stalo už natolik toxické, že cítím silnou alergii vůči tématům, které se jím zabývají, stejně jako lidem, kteří jej neustále vyzdvihují. A nejsem zjevně sám, i pro většinu zákonodárců je to červený hadr. Jejich zamítnutí IÚ beru jako protestní vzepětí lidí, kteří už mají dost tohoto slova a všeho, co je s ním spojeno. Bouchli do stolu a řekli - A dost. Gender už nám leze z krku, jděte s ním někam…

A musím říct, že to chápu a zákonodárcům rozumím. Věcné věci, které IÚ navrhuje, už máme vyřešeny. Ten zbytek je jen libarální ptydepe, které v principu rozumný text rozmělnilo a zamořilo agendou, která se jeví jen jako propaganda.

Pokud tento text neschválíme, žádná škoda, pro nás nepřináší nic nového, ani převratného. Pokud ho schválíme, nic zvláštního se nestane, jen levicové úderky dostanou další nástroj, jak prosazovat svoji agendu ještě agresivněji.

Jestli mohu doporučit liberálům další postupy nejen v této věci: netlačte tak na ty pily. Vážně to moc hrotíte a to, co se na západě budovalo nejméně dvě generace, chcete v Česku dotáhnout do příštího volebního období. Jenže se to začíná zajídat čím dál většímu počtu lidí a ti mají v rukou volební lístky. Když je rozzuříte, v dalších volbách si mohou zvolit strany, které vaše agendy dají k ledu na hodně dlouhou dobu. Podívejte se na Maďarsko, Slovensko, Polsko, na rostoucí preference AfD, a konzervativců ve Francii, Británii nebo USA. Vážně to není tak, že se ten liberální vlak už rozjel a nic jej nezastaví. I ten nejrychlejší vlak může snadno vykolejit. A čím rychleji v tu chvíli pojede, tím víc bude obětí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám