Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kyjevu se není třeba omlouvat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Náčelník generálního štábu generálního tajemníka NATO Stian Jenssen vyslovil svůj názor na možnost míru na Ukrajině. Z Kyjeva za to obdržel zdrcující kritiku.

Článek

Cože to ten Stian Jenssen vlastně řekl, že se na něj z Kyjeva sneslo takové hromobití?

Jednoduše vyjádřil, že jedním z možných řešení války na Ukrajině by bylo vzdání se okupovaných území výměnou za členství Ukrajiny v NATO. Neřekl, že by toto řešení preferoval, jen že je to jedna z možností. Což je naprostá pravda.

Takových možností je samozřejmě povícero, během mírových jednání by se jich jistě vyrojila celá řada. Kromě vzdání se okupovaných území výměnou za členství v NATO (a EU) by se dal navrhnout opak - navrácení území výměnou za ústavně garantovanou neutralitu Ukrajiny. Další variantou by bylo například vyčlenění okupovaných území na samostatné subjekty s vlastní samosprávou, pod ochranou jednotek OSN z neutrálních států, kde by byl konečný statut ponechán na obyvatelstvu daných území. Ne samozřejmě hned, ale třeba za 10-20 let by na daných územích mohla proběhnout referenda pod dohledem mezinárodních institucí, ve kterých by obyvatelé rozhodli, kam vlastně chtějí patřit, případně zda chtějí zůstat samostatnými subjekty.

Politických řešení by mohla být celá plejáda a na jejich nastiňování není nic špatného a už vůbec nic, co by žádalo omluvu. Nejsme Ukrajině ničím povinování, naopak, je to Ukrajina, kdo Západu mnoho dluží, vždyť nebýt jeho vojenské a ekonomické podpory už by nejspíš neexistovala jako suverénní stát. Je v zájmu Západu Ukrajinu podporovat, ruská agrese musí být zastavena, ale zdá se že Kyjev přehnanou vděčností a pokorou zrovna netrpí a jeho knížecí rady, co si západní představitelé mohou a nemohou dovolit říkat, už zavání vyloženou drzostí.

Stian Jenssen se za svůj výrok omluvil. To ale rozhodně dělat neměl. Měl trvat na svém a západní představitelé jej měli podpořit. Západ celý ten nebezpečný a drahý cirkus podporuje penězi svých daňových poplatníků a má tedy právo, aby do něj mluvil. Nejsme Amazon, který se na nic neptá a jen posílá, jak správně řekl britský ministr Ben Wallace.

Co by západní představitelé kromě peněz a zbraní měli Kyjevu posílat, je více takových rad. Jedna z nich by měla znít - Budeme vás podporovat klidně dalších 10 let, ale tím pádem pro vás budou po celou dobu dveře NATO a EU uzavřené. Zemřou dvě generace vašich mužů a Ukrajina utrpí takové materiální škody, že je nenahradí ani dalších 50 let. I kdybyste Rusy nakonec vytlačili, válka tím neskončí, ruské letecké a raketové útoky budou pokračovat a dál ničit vaši infrastrukturu. Chcete to?

A nebo zasednete k jednání, budete se z něj politicky snažit získat co nejvíc, pak podepíšete mírovou smlouvu za garancí neutrálních mocností a dveře na Západ máte otevřené.

Co by bylo na takových slovech špatně? Neřekla snad EU to samé Srbsku? Jestli chcete do EU, uznejte Kosovo a normalizujte s ním vztahy.

Západ se v této válce chová vyčkávavě a nesebevědomě. Nemá dost odvahy dát Ukrajině dostatek zbraní, aby Putina nenaštval a nemá dost odvahy říct Ukrajině, že by jí slušelo víc pokory. Je jakoby ve vleku událostí a nemá odvahu převzít iniciativu. Ani vojensky, ani politicky.

Měl by to udělat co nejdřív, jeho vyčkávání a váhavost platí životy lidé na Ukrajině.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám