Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zabijte je všechny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Novinky.cz

„Děsím se davu, je nejkrutější a nejhloupější ze všech přírodních živlů.“ Karel Čapek

Článek

Psychologie davu je tématem, nad nímž si vědci zkoumající lidské chování oblíznou všech deset. Psychologové, sociologové, politologové a další odborníci vám budou schopni vysvětlit, jak je dav nebezpečnou entitou. Jak je impulzivní, iracionální, schopen jít do krajností, neschopný naslouchat složitější argumentaci, naopak ochotně přijímající jednoduchá, zkratkovitá vysvětlení a řešení.

A co je nejhorší - jak snadné je ho vytvořit.

Viděli jsme to v historii mockrát. Ze společnosti se vytvoří zdivočelý dav v kritické situaci pouhým poukázáním na skutečného či domnělého nepřítele. Dav už pak nepřemýšlí, dav koná. A nepřítele vytvoříte snadno, stačí, aby byl jiný. Má jinou barvu kůže, jiného Boha, jiné politické přesvědčení… a rázem se zapalují kříže, brousí nože, zaklapují zámky cel a vykazuje do vyhnanství. Stačí zavelet - Zabijte je všechny a dav ochotně poslechne.

Můžeme si stokrát nalhávat, že jsme vůči psychologii davu imunní. Že žijeme v demokracii, ve společnosti, která ctí hodnoty, jako svobodu slova, politického přesvědčení, názorovou pluralitu, ale ve skutečnosti stačí pár měsíců mediální masáže a z vyspělého národa, který sám sebe chlácholí demokratickou kulturou a ochranou svobod, se stane zuřivá smečka troglodytů s krví podlitýma očima bažící po trestu pro „ty druhé“. Kteří jsou peklo - řečeno se Sartrem.

Slováci by prý měli odejít z EU, kvůli tomu, koho si zvolili a svému přístupu k Rusku a Ukrajině. Vyzval je k tomu německý poslanec za CDU Norbert Röttgen.

Když vydýcháme drzost nějakého no name poslance, který si dovoluje někoho odněkud vyhazovat, můžeme se ho zeptat: Co Němci dělali, když Slováci už na Ukrajinu posílali munici, houfnice, stíhačky MiG-29 a protiletadlový systém S-300?

Váhali, jestli kromě plechových helem poslat i nějaké ty vesty nebo maskáče, pane poslanče!

A kdo uzavřel s Putinem obchod století a začal s ním stavět plynovod Nord Stream, který měl obejít nespolehlivou Ukrajinu a předejít dalším plynovým krizím? Nebyla to snad vaše premiérka Merkel?

Odkud se bere vaše drzost někoho vyhazovat z EU, když se dotyčný rozhodne, že vojenskou pomoc už neposkytne? Je snad nějakou podmínkou členství v EU trvalá vojenská pomoc Ukrajině? Kolik vojenské pomoci poslalo Rakousko, smím-li se zeptat? Dovolil byste si jej vyzvat, aby opustilo EU? Tu diplomatickou smršť, která by v takovém případě nastala, bych vám opravdu přál. Nejspíš by se vás vaše rodná strana zbavila takovou rychlostí, že byste byl rád, kdyby vás zaměstnal nějaký berlínský fast food s kebabem.

Ale nechme Němce Němci. Co je však mnohem více tragické, je český přístup. K článku o drzé výzvě německého poslance byla připojena anketa, zda by měli Slováci opustit EU. Téměř 80% hlasujících odhlasovalo, že ano. Možná, že kdyby byla anketa rozšířena i o otázku, zda by mělo být na Slovensko uvaleny sankce, či mu rovnou měla být vyhlášena válka, český dav by většinově souhlasil.

A to je ta nejděsivější věc. Slováci, nám národ tak blízký a přátelský, jsou najednou vykreslováni jako čobolové, primitivní bačové, zrádci, ruští agenti. Putinova pátá kolona. A tyto odsudky pocházejí vesměs z těch samých úst a klávesnic, které ještě před nedávnem velebily Slováky za jejich politickou vyspělost, s níž si zvolili prezidentkou Zuzanu Čaputovou. Včera Evropani každým coulem, dnes hloupí pasáci ovcí.

Naši politici a s nimi spřízněná média dokázala český národ přeměnit v dav. Dav nenávistí těhotných jednoduchů, hledajících zástupného nepřítele, na kterého mohou zaměřit svoji frustraci a zášť. Troglodytů, kteří nenávidí ty, na které je ukázáno prstem. V tomto případě navíc německým.

Prosím za všechny ty, kteří ještě zůstali občany, zklidněme své emoce. Náš nepřítel není v Bratislavě. Ani v Trenčíně či Košicích. Náš nepřítel jsou ti, kdo se snaží vrazit klín mezi Čechy a Slováky, dva bratrské národy. Bratři totiž mohou mít rozdílné názory, ale proto nepřestanou být bratry.

Nenechte se zahnat do davu, zůstaňte občany. Respektujme vůli lidu Slovenska. Není to tak těžké - oni tu naši taky respektovali, když jsme si zvolili do čela Babiše nebo Zemana. Nevyhazovali nás z EU, neposílali knížecí rady a nerušili politická setkání. Protože tak se bratři, sousedé a hlavně demokrati chovají. S respektem.

Vše se jednou přežene. Mějme se na pozoru před politiky, kteří nás ženou do davu, na politiky, kteří chtějí se Slovenskem zničit vztahy. Nemají na to právo, nevybudovali je. Mějme to neustále na mysli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz