Hlavní obsah
Aktuální dění

Okamurova hesla na jeho krátkozraké voliče fungují. SPD je pro ně bohužel jasnou volbou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Aktron, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Svými názory a postoji je Tomio Okamura pro společnost velmi nebezpečný. Obzvláště, pokud dokáže přesvědčit dostatek voličů.

Kampaň SPD je daleko za hranou jakékoliv morálky a v lidech probouzí především strach. Tomio Okamura spoléhá na to, že hlasy vyděšených Čechů doputují právě k jeho radikálnímu hnutí, které nabízí jen naprosto krajní řešení.

Článek

Tomio Okamura se svojí kampaní přitvrdil, přesně jak sliboval. Jeho billboardy jsou skutečně šokující a málokdo je přejde bez povšimnutí, aniž by si cokoliv myslel. To znamená, že si billboard zapamatuje. A to přesně Okamura potřeboval. Jenomže tématika a forma sdělení, kterou billboardy SPD nesou, je podle mého názoru už dalece za hranou toho, čím by politické strany měly verbovat své voliče. Billboardy SPD jednoznačně útočí na nízké lidské pudy, vyvolávají strach u lidí, kteří si sdělení na billboardech SPD nedokáží přebrat.

Lidé jednoduše Tomiu Okamurovi uvěří, že jsou v obrovském nebezpečí, a raději odevzdají hlas charismatickému xenofobovi, který hlásá, že zarazí v podstatě vše, a tím svůj lid před vším ochrání. Jeho rétorika v lidech vyvolává dojem, že SPD dokáže z české kotliny udělat před světem izolovanou bublinu, ve které si budeme žít, aniž by nás zajímalo, co se děje za našimi dveřmi. Toto lidem dává pocit možného bezpečí, a v Okamurovi vidí zachránce. Získávání hlasů tím, že v jednoduchých lidech vyvolá strach, je podle mého názoru za hranou všeho.

Tomio Okamura by možná ve spoustě věcí mohl mít i pravdu, a to jeho argumentaci dává potřebný lesk i sílu. Problémy, které na svých poutačích prezentuje, skutečně problémy jsou, jen ne v takovém rozsahu a s tak katastrofickými následky, jak billboardy tvrdí. Zveličením problému Okamura dostává na svoji stranu ty Čechy, kteří potom slyší na jeho naprosto krajní řešení. Krajní řešení společnost využívá jen v případě krajní nouze, a k té máme rozhodně na míle daleko.

Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší chirurgové z dovozu. Stop migračnímu paktu

Takové heslo v lidech jednoznačně prohlubuje strach z příchozích migrantů z celého světa. Muž se zakrváceným nožem v ruce přece nemůže v člověku probouzet nic jiného než strach. Navíc „chirurg z dovozu“, jak plakát uvádí, určitě nevypadá takto. Ano, migrace poslední roky tíží Evropu mnohem více než dříve a přijímat migranty v neomezeném počtu je jasně nesmysl. Ale natvrdo zabouchnout dveře a vůči všem problémům světa najednou oslepnout a ohluchnout je řešení zaručeně špatné. Jenomže po tom, co svým voličům Okamura naservíruje pořádnou dávku strachu až pod nos, vidí v jeho krajním řešení svoji budoucnost. Bohužel takoví lidé toho mnoho nevidí, vidí jen to, co Tomio Okamura chce, aby viděli, a to mu naprosto stačí.

Foto: FB Tomio Okamura-SPD

Vyvolávat strach a nenávist je něco skutečně zavrženíhodného. Ani toho se ale SPD neštítí

Vládo, svého syna jsem nevychovávala, aby dopadl takhle. Ne válce, ano míru

Maminka objímající zakrváceného syna je jistě velmi dojemná fotografie. Ale opět se snaží vyvolat v potenciálních voličích jen iluzi obrovského nebezpečí, které číhá za humny. Naše syny nikdo na Ukrajinu neposílá. Jsme členy NATO a bránit budeme jen a pouze hranice NATO. Severoatlantická aliance je naší jasně nejlepší volbou, která jako jediná dokáže Putina odradit od návštěvy naší země. Okamurovy výkřiky, které hlasitě kritizují západní pomoc Ukrajině, mohou být rajskou hudbou opět pouze pro potenciální voliče SPD, kteří neumí dát jedna a jedna dohromady.

Foto: FB Tomio Okamura-SPD

Na argument „chci mír“ může slyšet jen opravdu povrchní člověk. Každý chce přece mír, jen je třeba jej opravdu dosáhnout

Okamura tvrdí, že chce mír. To je mimořádně silné heslo, jenomže je naprosto prázdné a nic neříkající. Málokdo na světě totiž mír nechce, jen je občas obtížné míru skutečně dosáhnout. Kdybychom totiž Ukrajinu Putinovi naservírovali na stříbrném podnose, tak jak by si to Tomio Okamura zřejmě představoval, mohli bychom jen doufat, že se ruský diktátor s tímto předkrmem smíří a za několik málo měsíců nezaklepe na dveře Evropské unie a NATO. Teprve v tomto případě by opravdu možná musely maminky se slzami v očích vypravit své syny do války. Ale tyto souvislosti voličům SPD nikdy nedojdou a Tomio Okamura to dobře ví.

V některých případech má charizmatický vůdce SPD alespoň částečně pravdu, nicméně jeho krajní řešení by byla katastrofou pro každou zemi v každé době. Tomio Okamura by šmahem bez mrknutí oka klidně zlikvidoval celý Green Deal. Ano, Green Deal má spoustu chyb, ničí automobilový průmysl v celé Evropě a zdražuje lidem snad vše, na co si vzpomeneme. V jeho současné podobě s ním také nesouhlasím, ale zároveň nejsem pro to, abychom planetu úplně zdevastovali ve stylu po nás potopa. SPD využívá velmi silných krátkých hesel k tomu, aby své potenciální voliče zaslepilo, a aby neměli potřebu o nich dále přemýšlet a pokusit se domyslet důsledky. SPD občany Česka k smrti vyděsí a mezi vyděšenými oběťmi mlsně slídí po svých dalších oddaných, slepých a hluchých ovečkách.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz